LGBT práva v Myanmaru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Duhová mapa Myanmaru

Lesby, gayové, bisexuálové a translidé (LGBT) se v Myanmaru (známém též jako Barma) setkávají s právními komplikacemi neznámými pro většinové obyvatelstvo. Stejnopohlavní sexuální aktivita je v Barmě nezákonná a je trestána pokutou a desetiletým nebo i doživotním vězením. Dřívější autoritářský charakter barmské vlády znamenal problém při získávání dostačujících informací o právním a sociálním postavení LGBT Barmců. Teprve až politické reformy v letech 2011-2012 týkající se občanských svobod a nezávislých médií umožnily získat více informací o LGBT komunitě.

Trestní zákony[editovat | editovat zdroj]

Sekce 377 trestního zákona zakazuje pohlavní styk mezi osobami stejného pohlaví a sodomii. Za spáchání trestného činu podle sekce 377 lze uložit kromě pokuty také odnětí svobody v délce trvání deseti let nebo na doživotí. V posledních letech neexistují žádné informace o uplatňování tohoto zákona. V r. 2001 usilovala exilová skupina s názvem All Burma Students' Democratic Front o jeho zrušení. Barmský výbor pro gay a lesbická práva (Comittee for Lesbigay Rights in Burma) toto uvítal, přestože taková změna nezískala žádnou politickou podporu.[1]

Proti LGBT komunitě lze aplikovat následující sekce barmského trestního zákoníku:[2]

  • Sekce 269 a 270 trestá toho, kdo nevědomě šíří pohlavně přenosné choroby.
  • Sekce 290 trestá toho, kdo se dopustí veřejného pohoršení (zákon přesně nedefinuje, co je tím myšleno) pokutou až dvou set rupií.
  • Sekce 292-294 trestá toho, kdo vyrábí, prodává nebo distribuuje jakékoli materiály s obscénním obsahem, anebo se podílí na jejich výrobě.
  • Sekce 372 trestá nabídku i poptávku sexuálních služeb ze strany osob mladších osmnácti let a svádění jiných k provozování prostituce či jiné práce na černo.
  • Sekce 377 – Kdo vykoná pohlavní styk s jiným mužem, jinou ženou nebo se zvířetem, bude potrestán odnětím svobody v délce trvání dvou až deseti let, až doživotím, a peněžitým trestem ve výši čtyř set až tisíc rupií.
  • Sekce 469 trestá účast na jakémkoli svatebním obřadu mimo zákonnou definici manželství.
  • Sekce 5(j) zákona o mimořádných opatřeních zakazuje jakékoli snahy o demoralizaci jednotlivce nebo společnosti.[3]

Manželství a rodina[editovat | editovat zdroj]

Barma neuznává stejnopohlavní manželství nebo registrované partnerství uzavřené v zahraničí, a ani neumožňuje stejnopohlavním párům uzavřít oficiální svazek.

Společnost & kultura[editovat | editovat zdroj]

Během vojenského režimu nebyla takřka možná žádná existence LGBT politického nebo sociálního života. Barmské sociální normy týkající se lidské sexuality jsou extrémně konzervativní.[4]

Aung Myo Min je otevřeně homosexuálním mužem angažujícím se v All Burma Students Democratic Front (ASDF). Když v r. 2005 mluvil o svém coming outu, zmínil se o přetrvávající homofobii, a to i v demokratické opozici.[5] V současné době se angažuje v exilových lidskoprávních organizací, mezi něž patří například Barmský výbor pro gay a lesbická práva.

V roce 2003 zveřejnila FocusAsia příběh Nata Kadawe. Utopický průvodce Kambodžou, Laosem, Myanmarem a Vietnamem ukázal příběh transgender šamana vyvolávajícího duchy na místních slavnostech.[6] V Barmě nefungují žádné gay bary, ani LGBT organizace. Jsou známy pouze nepotvrzené informace o nočních klubech, které se zaměřují jak na heterosexuální, tak i na LGBT klientelu.[7]

Současná situace[editovat | editovat zdroj]

Navzdory nezákonnosti se homosexualita i transgender stávají v Barmě čím dál více viditelnými, zejména po politických reformách.[8] Přestože sňatky mezi osobami stejného pohlaví nejsou povoleny, ve větších městech jako jsou Rangún a Mandalaj existují gay a lesbické páry.[9] Stejnopohlavní páry též mohou slavit své sňatky ve velkých městech a to bez postihu.[10]

V roce 2012 se v několika barmských městech konaly první festivaly gay pride na počet Mezinárodního dne proti homofobii, bifobii a transfobii.[11] V roce 2016 byl poprvé v barmských biografech promítán LGBT film Blíženci, který otevřeně kritizuje barmské antihomosexuální zákony.[12][13]

Souhrnný přehled[editovat | editovat zdroj]

Legální stejnopohlavní styk No (Trest: Až doživotní vězení)
Stejný věk legální způsobilosti k pohlavnímu styku pro obě orientace No
Antidiskriminační zákony v zaměstnání No
Antidiskriminační zákony v přístupu ke zboží a službám No
Antidiskriminační zákony v ostatních oblastech (homofobní urážky, zločiny z nenávisti) No
Stejnpohlavní manželství No
Jiná forma stejnopohlavního soužití No
Adopce dítěte partnera No
Společná adopce dětí stejnopohlavními páry No
Gayové a lesby smějí otevřeně sloužit v armádě No
Možnost změny pohlaví No
Přístup k umělému oplodnění pro lesbické ženy No
Náhradní mateřství pro gay páry No
MSM smějí darovat krev No

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku LGBT rights in Myanmar na anglické Wikipedii.

  1. Sodomylaws.Org [online]. Sodomylaws.Org [cit. 2011-01-20]. Dostupné online. 
  2. Burma Lawyers' Council [Legal Resource] The Myanmar Penal Code [online]. Blc-burma.org [cit. 2011-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-01-17. 
  3. BLC Publications [online]. Blc-burma.org, 9 March 1950 [cit. 2011-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-01-06. 
  4. CURRENTS: HIV/AIDS in Myanmar | global nomads group [online]. Gng.org, 2 July 2005 [cit. 2011-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 21 August 2006. 
  5. Archived copy [online]. [cit. 2007-10-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 5 March 2005. 
  6. A Revealing Glimpse at Gay Life in Cambodia, Laos, Myanmar and Vietnam [online]. Prweb.com [cit. 2011-01-20]. Dostupné online. 
  7. Gay Myanmar and Burmese Gay and Lesbian Resources by Utopia Asia [online]. Utopia-asia.com [cit. 2011-01-20]. Dostupné online. 
  8. GOLLUOGLU, Esmer. Gay people in Burma start to challenge culture of repression. www.theguardian.com. London: Guardian, 13 May 2012. Dostupné online. 
  9. Woman raised as a man in Birma [online]. [cit. 2013-04-20]. Dostupné online. 
  10. Myanmar Gay Marriage [online]. 13 September 2012 [cit. 2018-01-16]. Dostupné online. 
  11. A pride with no parade for Burma's first gay festival. www.bbc.co.uk. BBC, 17 May 2012. Dostupné online. 
  12. Convoluted plot and tech issues undo gay romantic thriller 'The Gemini' [online]. [cit. 2018-01-16]. Dostupné online. 
  13. Burmese Director Explores Same-Sex Relationships in New Film [online]. 28 January 2016 [cit. 2018-01-16]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]