LGBT práva v Jemenu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Duhová mapa Jemenu

Stejnopohlavní sexuální styk je v Jemenu ilegální v souladu s právem šaría.[1] LGBT osoby zde čelí násilí, diskriminaci a vyčleňování ze společnosti. Tresty za stejnopohlavní sexuální aktivitu zahrnují jak bičování , tak i smrt , čímž je zařazen mezi 7 zemí světa, které trestají dobrovolnou stejnopohlavní sexuální aktivitu mezi dospělými osobami smrtí.[2][3][4]

Veškeré webové stránky s gay a lesbickou tematikou jsou zablokovány vládou.[5]

Podle průzkumu z roku 2007 zde nebyl zaznamenán žádný veřejný záznam o existenci homosexuální kultury.[6] V souladu s oficiálním stanoviskem vlády zde gayové a lesby neexistují.[6]

Ústavní právo[editovat | editovat zdroj]

Ústava Republiky Jemen přijatá v r. 2001 se nijak konkrétně nezmiňuje o právním postavení LGBT minority. Všem občanům země garantuje jistá práva a povinnost s tím, že veškeré zákonné i podzákonné právní předpisy musí být kompatibilní se zásadami islámského práva šaría[1].

Trestní právo[editovat | editovat zdroj]

Trest za homosexualitu může být uložen buď na základě platného trestního zákona nebo z vůle lidu vymáhajícího zásady tradiční islámské morálky.

§ 264 trestního zákona zakazuje dobrovolnou sexuální aktivitu mezi dospělými muži. Je-li shledán vinným z trestného činu podle § 264 svobodný muž, je potrestán 100 ranami bičem a odnětím svobody v maximální délce trvání jednoho roku. Pokud je ženatý muž shledán vinným z homosexuality, je mu uložen trest smrti[2].

§ 268 trestního zákona zakazuje dobrovolnou sexuální aktivitu mezi dospělými ženami. Ženám podezřelým ze spáchání lesbismu hrozí až tří roky vězení[3].

Dále lze podle platných trestních zákonů přenechat vymáhání zásad tradiční islámské morálky, jejíž nedílnou součástí je i kriminalizace homosexuality, do rukou rodiny, případně i širšího okolí. V takových případech je nejčastějším trestem za homosexualitu smrt [4].

Mediální cenzura[editovat | editovat zdroj]

Vláda blokuje přístup na veškeré internetové stránky vyzývající k podpoře práv LGBT. Tato politika je působná i na poli jemenské publicistiky.

V r. 2010 byl magazín Al Thagafiya stažen z oběhu za publikaci recenze k egyptskému filmu s názvem "Heena Maysara" (v překladu "Bude lépe"). Autor recenze, jemenský režisér Hamid Agbi, tímto vyjádřil určitou podporu právům sexuálních menšin, které byly hlavním tématem filmu[Gay City News, April 29, 2010].

V r. 2004 the Yemen Times. časopis psaný v angličtině, získal povolení k publikaci opozičních názorů k legalizaci stejnopohlavního manželství.

V r. 2003 the Week, časopis psaný v arabštině, zveřejnil článek pojednávající o rozhovorech s jemenskými muži obviněnými z homosexuality. Tři novináři, kteří se na tomto článku podíleli, byli pak následně odsouzeni vládou[Aljazeera, May 18, 2004].

Právo a zákony týkající se homosexuality[editovat | editovat zdroj]

Legální stejnopohlavní styk No (trest smrti)
Stejný legální věk způsobilosti k pohlavnímu styku pro obě orientace No
Anti-diskriminační zákony v zaměstnání No
Anti-diskriminační zákony ve službách a zboží No
Anti-diskriminační zákony v ostatních oblastech(urážky, zločiny z nenávisti) No
Stejnopohlavní manželství No
Jiná forma stejnopohlavního soužití No
Adopce dítěte partnera No
Společná adopce No
Gayové mohou sloužit v armádě No
Možnost změny pohlaví No
Možnost umělého oplodnění pro lesbické ženy No
Náhradní mateřství pro gay páry No

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku LGBT rights in Yemen na anglické Wikipedii.

  1. International Gay and Lesbian Human Rights Commission: Status of Sexual minorities – Yemen
  2. New book details increase in antigay violence worldwide[nedostupný zdroj]
  3. An FCO programme for promoting the human rights of LGBT people
  4. World Day against Death Penalty: 7 countries still put people to death for same-sex acts. ilga.org [online]. [cit. 2014-11-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-10-30. 
  5. Study: 25 countries block Web sites, including those with gay content
  6. a b And then there was Yemen.. www.advocateinsider.com [online]. [cit. 2014-11-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-01-13. 

Související články[editovat | editovat zdroj]