LAN messenger

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

LAN messenger je program sloužící pro instant messaging, navržený pro použití v lokální síti (LAN).

Většina LAN messengerů nabízí základní funkce pro posílání zpráv, přenos souborů, chatroomy a grafické smajlíky.[1][2][3][4] Výhodou jednoduchého LAN messengeru oproti běžným instant messengerům je fakt, že ke své funkci nepotřebuje připojení k internetu nebo k centrálnímu serveru a pouze lidé uvnitř firewallu budou mít přístup k tomuto systému.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Předchůdcem LAN messengerů je program Unix talk a podobné programy na starších systémech,[5] které umožňovali více uživatelům komunikovat mezi sebou na jednom systému.

Novell NetWare obsahoval triviální chat program pro komunikaci mezi lidmi se systémem DOS, za použití sady protokolů IPX/SPX. NetWare for Windows navíc obsahoval broadcastové a cílené zprávy podobné WinPopup a Windows Messenger service.

Na operačním systému Windows byla od verze Windows 3.11 utilita WinPopup. WinPopup používá protokoly SMB/NetBIOS a byl vytvořen pro přijímání a odesílání krátkých zpráv.

Windows NT/2000/XP vylepšil tuto funkcionalitu pomocí Windows Messenger service, službou kompatibilní s WinPopup.[6] Na systémech s touto službou spuštěnou, se přijaté zprávy zobrazí (vyskočí, "pop up") jako jednoduché okno se zprávou. Jakýkoliv software kompatibilní s WinPopup, jako konzolová aplikace NET SEND, může odesílat tyto zprávy. Nicméně, kvůli bezpečnostním problémům[7] je tato služba standardně vypnutá na Windows XP SP2 a blokovaná firewallem.

Na počítačích od firmy Apple se systémem OS X aplikace iChat dovoluje posílání zpráv přes LAN (LAN messaging) pomocí protokolu Bonjour od roku 2005.[8] Multiprotokolový messenger Pidgin podporuje Bonjour protokol[9] i na systémech Windows.[10][11]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku LAN messenger na anglické Wikipedii.