Kyleakin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kyleakin
Caol Àcain
Přístav v Kyleakinu, v pozadí zřícenina hradu Caisteal Maol
Přístav v Kyleakinu, v pozadí zřícenina hradu Caisteal Maol
Poloha
Souřadnice
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměSkotsko
Správní oblastHighland
Kyleakin
Kyleakin
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel400 (2003)
Správa
Statusvesnice, přístav
Telefonní předvolba01599
PSČIV41
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kyleakin (gaelsky Caol Àcain) je vesnice a přístav v mořské úžině Loch Alsh na jihovýchodním pobřeží skotského ostrova Skye ve Vnitřních Hebridách. Administrativně přináleží do skotské správní oblasti Highland.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původ jména[editovat | editovat zdroj]

Jméno sídla znamená "Haakonův průliv". Název pochází ze spojení slova kyle (průliv, úžina) a osobního jména Haakon, konkrétně jména norského krále Haakona IV., jehož válečné loďstvo zde kotvilo před bitvou se skotským králem Alexandrem III., která se odehrála 2. října 1263 u města Largs v zálivu Firth of Clyde.

Hrad Castle Moil[editovat | editovat zdroj]

Na území obce se nachází zřícenina obytné a obranné věže, která bývala jádrem hradu Castle Moil (gaelsky Caisteal Maol), někdy též zvaného Dun Haakon nebo Dunakin Castle.

Zřícenina hradu Moil (Maol), v pozadí Skye Bridge

Jedná se o pozůstatky pevnosti z 15. století, avšak předpokládá se, že na místě, odkud bylo možno ovládnout průjezd úžinou, stával mnohem starší hrad, který byl sídlem místního klanu Mackinnon. Legenda praví, že Findanus Mackinnon z Dunakinu se na počátku 10. století oženil s norskou princeznou, které se přezdívalo Drzá Mary (Saucy Mary). Tato hradní paní údajně nechala natáhnou přes mořskou úžinu řetěz a za průjezd lodí vybírala mýtné. Zmíněná norská princezna byla podle legendy pohřbena na hoře Beinn na Caillich (732 m n. m. - v překladu ze skotské gaelštiny jméno vrcholu znamená Hora staré ženy) v pohoří Red Cuillin na ostrově Skye.

Velké plány MacDonaldů[editovat | editovat zdroj]

Na počátku 19. století lord Alexander Wentworth MacDonald, 2. baron MacDonald z rodu skyeského klanu MacDonaldů, představil své plány na obrovský rozvoj Kyleakinu včetně výstavby obytných čtvrtí s cílem zde vybudovat jakýsi "nový Liverpool". Tyto plány však nikdy nebyly realizovány.

Stavba Skye Bridge[editovat | editovat zdroj]

Bez ohledu na to, že se plány Alexandra MacDonalda neuskutečnily, Kyleakin býval důležitou vstupní branou na ostrov Skye. Již od roku 1841 byla mezi přístavním molem v Kyle of Lochalsh (od roku 1870 pak s návazností na železniční spojení z Invernessu) a přístavem Kyleakin provozována trajektová přeprava osob a vozů na ostrov Skye. Velkou ranou pro prosperitu a další rozvoj obce se stala stavba silničního mostu Skye Bridge na sklonku 20. století. Po otevření mostu 16. října 1995 ukončila společnost Caledonian MacBrayne trajektovou přepravu a Kyleakin de facto degradoval na vesnici, kterou návštěvníci, přijíždějící na ostrov, vesměs míjejí bez povšimnutí.[1]

Někdejší kyleakinský hostel , který býval v síti Hostelling International

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Kyleakin na anglické Wikipedii a Caisteal Maol na anglické Wikipedii.

  1. WILSON, Neil; SYMINGTON, Andy. Skotsko. 2. vyd. Praha: Svojtka & Co., 2011. 555 s. (Z řady průvodců Lonely Planet). ISBN 978-80-256-0569-1. S. 416. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]