Kostel svatého Štěpána (Nitra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Štěpána (Nitra)
Kostel svatého Štěpána Krále
Kostel svatého Štěpána Krále
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajNitranský
ObecPárovce
Souřadnice
Kostel svatého Štěpána (Nitra)
Kostel svatého Štěpána (Nitra)
Základní informace
Církevřímskokatolická
ZasvěceníSvatý Štěpán
Architektonický popis
Typ stavbyrománský
Výstavba10. století
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Štěpána Krále stojí na místě někdejší vesnice Párovce. Raněrománský jednolodní kostel s půlkruhovou apsidou a představěnou věží.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven z kamene už v 10. století. Z původní stavby se zachovaly jen základy. Nový kostel se začal budovat v 12. století, přičemž se snažili zachovat původní půdorys. Kostel měl podobu jednolodní stavby s půlkruhovou apsidou, na západní straně lodi se nacházela empora a nad ní byla vybudována vestavěná věžička. Po několika útocích byl kostel téměř zničen. Obnova přišla v 18. století, kdy byly dostavěny obvodové zdi lodi i apsidy. Kamennou emporu v interiéru nahradila dřevěná tribuna a namísto středověké sakristie byla postavena nová, která má obdélníkový půdorys. Celková obnova kostela začala probíhat v 60. letech, kdy došlo k narušení statiky věže a části zdiva.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Během výzkumu v prostoru kostela se podařilo odhalit nejen pohřebiště, které se datuje do 10.-11. století a novověký hřbitov, ale byla zjištěna i skutečnost, že kostel nebyl původně zasvěcený sv. Štěpánovi, ale někomu jinému. Za svatého byl prohlášen sv. Štefan až v roce 1083. Ze zachovaných listin z roku 1301 se dozvídáme, že se nazýval kostel sv. Ondřeje a byl založen Matúšem Čákem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kostol svätého Štefana kráľa (Nitra) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]