Kostel Všech svatých (Stříbro)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Všech Svatých ve Stříbře
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézeplzeňská
FarnostStříbro (okres Tachov)
ZasvěceníVšech svatých
Další informace
AdresaStříbro, ČeskoČesko Česko
UliceKostelní, Jakoubkova a Kostelní náměstí
Kód památky39988/4-1927 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Děkanský kostel Všech Svatých je římskokatolický chrám ve Stříbře[1]. Původně gotický kostel byl přestavěn v 18. století v barokním slohu, v původní podobě zůstala zachována pozdně gotická věž, která je ve správě městského muzea a přístupná veřejnosti. Kostel je od roku 1958 chráněn jako kulturní památka.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Historie kostela Všech Svatých se datuje do doby krátce po vzniku Stříbra, postaven byl pravděpodobně v první polovině 14. století. Z původní podoby se dochovala část presbytáře, dodnes je zachována pozdně gotická věž z roku 1565. V souvislosti se zavěšením zvonu byla věž upravena v roce 1738. Radikální přestavba kostela proběhla v letech 1754-1757, kdy došlo ke zvýšení lodi, věže a vybudování bočních lodí. V návaznosti na přístavby dostal kostel zdobnou barokní fasádu. O několik let později pokračovaly práce v interiérech, malířskou výzdobu obstarali František Juliux Lux (trojlodí, 1760) a Eliáš Dollhopf (presbytář, 1766). Hlavní oltář je dílem řezbáře Ignáce Platzera (1762), oltářní obraz namaloval Elíáš Dollhopf. Po josefínských reformách se uvažovalo o zrušení kostela (1790-1792), ale nakonec zůstal zachován. Opravy proběhly v roce 1826, později v 19. století byly restaurovány fresky (1888), ve větším rozsahu byl kostel rekonstruován v letech 1904-1906. Poslední významnější úpravy spadají do 90. let 20. století, kdy byla opravena věž, střechy a fasády. Zajímavým detailem jsou kasulová okna.[2]

Kostel Všech Svatých se nachází jihozápadně od náměstí ve svahu na rozhraní Kostelní ulice a Kostelního náměstí. Jedná se o trojlodní barokní stavbu s původní gotickou věží, která patří k dominantám města a uplatňuje se v celkových pohledech na město od jihu a západu. Ke zvýšené hlavní lodi přiléhá boční loď a obdélníkový presbytář, vstup ze západu obohacuje předsíň s balkónem, před jižní lodí je představěno dvouramenné schodiště. Dominantní věž má hladké fasády v nárožích s pískovcovými kvádry.

V kostele se čtyřikrát týdně konají pravidelné bohoslužby, věž je ve správě městského muzea a v turistické sezóně je vyhlídkový ochoz zpřístupněn veřejnosti.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stříbro. Malý průvodce městem; Stříbro, 2007
  2. Kostel Všech svatých - Památkový katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2019-06-29]. Dostupné online. 
  3. Věž Děkanského kostela Všech svatých - Městské muzeum ve Stříbře. www.muzeum-stribro.cz [online]. [cit. 2019-06-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]