Kostel Notre-Dame-des-Champs de Mostuéjouls

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Notre-Dame-des-Champs de Mostuéjouls
Místo
StátFrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
Architektonický popis
Stavební slohrománská architektura
Výstavba12. století
Další informace
AdresaMostuéjouls, FrancieFrancie Francie
Kód památkyPA00094075
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Románský kostel Notre-Dame-des-Champs de Mostuéjouls, původně zasvěcený svatému Petru se nalézá na břehu řeky Tarn asi 1 km severozápadně od soutoku řek Tarn a Jonte na katastrálním území francouzské obce Mostuéjouls ležící ve francouzském departementu Aveyron pod náhorní plošinou Causse de Sauveterre v regionu Occitanie. Kostel je od roku 1930 zapsán na seznamu historických památek Francie.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zdejší románská kaple svatého Petra, poprvé zmíněná v roce 1082 v darovací listině opatství svatého Viktora v Marseille, byla zároveň převorským i farním kostelem. Na konci 12. století mniši postavili na vnějších stěnách velké obdélníkové opěráky. Nejdůležitější úpravy však byly provedeny v 16. nebo 17. století. Tehdy byly románské apsidy nahrazeny klenutými kaplemi s lomenými oblouky. V roce 1738 již kostel nebyl navštěvován věřícími a hrozilo mu zchátrání. Po opravě v roce 1742 přestal být farním kostelem a v 19. století byl využíván jako stodola. V letech 1896-1897 jej však opat Fuzier obnovil a tehdy dostal nové zasvěcení - Notre Dame des Champs.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Centrální kostelní loď podepírají čtyři velké kruhové pilíře. Loď je kryta klenbou, která je podepřena kolmými krakorci bočních lodí. Na vnější straně jsou dva typy opěr: ty, které odpovídají doubleaux, jsou viditelně přidané; ostatní, které příliš nevyčnívají, musely být použity k podpírání vnějších oblouků, což bylo ve 12. století jedno z nejběžnějších uspořádání. Chór je zakončen trojbokou apsidou. Boční stěny chóru byly v 15. století proraženy pro stavbu dvou gotických bočních kaplí. Kostel je na severní straně obklopen hřbitovem.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [cit. 2023-04-07]. Dostupné online. (francouzsky)