Kostel Notre-Dame-de-l'Assomption (Saint-Chély-du-Tarn)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Notre-Dame-de-l'Assomption
Místo
StátFrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Architektonický popis
Stavební slohrománské umění
Další informace
AdresaGorges du Tarn Causses, FrancieFrancie Francie
Kód památkyPA00103922
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Notre-Dame-de-l'Assomption de Saint-Chély-du-Tarn je římskokatolický románský kostel nalézající se ve vesnici Saint-Chely-du-Tarn v soutěsce Gorges du Tarn asi 4 km jihozápadně od městečka Sainte-Enimie ve francouzském departementu Lozère.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Románský kostel byl vybudován na přelomu 11. a 12. století. Kostel byl podřízený převorství Sainte-Enimie. První písemná zmínka o kostele je v listině z roku 1155. Kostel je od 5. prosince 1984 chráněn jako kulturní památka Francie.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel má obdélníkový půdorys s jednoduchou lodí se soudkovitou klenbou, která pokračuje na východě velmi krátkým chórem, pětibokou apsidou se soudkovitou klenbou a dvěma krátkými bočními kaplemi tvořícími transept, na jihu a severu. Třetí kaple byla zřejmě přistavěna později. V lodi spočívá klenba nad dvoukřídlým vchodem v prvním poli na dvou románských sloupech s korintskou hlavicí. Klenba apsidy nasedá na pět půlkruhových oblouků s románskými sloupy s korintskou hlavicí.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Église Notre-Dame-de-l'Assomption de Saint-Chély-du-Tarn na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]