Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Zázrivá)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Zázrivá)
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajŽilinský
OkresDolný Kubín
ObecZázrivá
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provincievýchodní
Diecézespišská
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Datum posvěcení1934
Architektonický popis
Výstavba19281934
Specifikace
Stavební materiálkamenivo
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je římskokatolický kostel v Zázrivé.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Obec Zázrivá byla do roku 1748 filiální farností farnosti Veličná. Prvním farářem v Zázrivé se stal 10. prosince 1749 Juraj Horanský (1711–1775).

zříceniny barokního kostela Všech Svatých na hřbitově v Zázrivé

První dřevěný kostel v Zázrivé byl postaven v roce 1705. Stál ve čtvrti Centrum na začátku Doliny na vŕšku (dnešní název Kostelce) a později byl rozebrán a prodán do Žaškova. Na jeho místě byl v roce 1720 postaven zděný kostel. V roce 1796 byl postaven barokní kostel – starý kostel na hřbitově, zasvěcený Všem svatým, který byl v roce 1934 zničen požárem. Fara byla postavena v roce 1748.

Nynější kostel Nanebevzetí Panny Marie nechal v roce 1928 postavit tehdejší farář a děkan Ján Briššák (1. dubna 1866 – 2. ledna 1928), který byl tehdy farářem v Zázrivé. Pocházel z Rabče a dokončení stavby se nedožil. Dokončena byla v roce 1933. Kostel byl vysvěcen na svátek Nanebevzetí Panny Marie 15. srpna 1934 za působení kněží Kočiše a kaplana Balary. Kostel je postaven v moderním stylu se zachovanými liniemi románského slohu. Byl vybaven varhanami, v té době největšími na Oravě, které byly dovezeny z Tyrolska. Ve věži kostela jsou dva větší zvony a jeden menší. Největší zvon nese jméno "Štěpán".

Kostel byl poprvé vymalován v roce 1968 za správce Albína Seňaji. Z Čech byly zakoupeny dva boční oltáře (dnes z nich existují jen části). Později byly provedeny další úpravy, například nové osvětlení, kompletní nová elektroinstalace a nová měděná krytina.

Dne 11. srpna 1996 kostel a obec uskutečnily oslavu 440. výročí první písemné zmínky o obci a 200. výročí postavení starého kostela, při které byly představeny znak, vlajka a pečeť obce a bylo uskutečněno jejich posvěcení při slavnostní mši svaté, kterou celebroval spišský diecézní biskup František Tondra za účasti prezidenta Slovenské republiky Michala Kováče a kněží, kteří v minulosti v Zázrivé působili.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kostol Nanebovzatia Panny Márie (Zázrivá) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]