Korelativní myšlení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Korelativní myšlení je takové které má tendenci k organizování přírodních i společenských fenoménů do pevně uspořádaných systémů korespondencí na základě jejich podobnosti. Liší se tak od racionálního či logického myšlení založeného na analytické, dialektické a analogické argumentaci a kladoucího důraz na hledání příčin.[1]

Autorem pojmu je historik vědy a sinolog Joseph Needham, který jej užil ve svém díle Science and Civilization in China z roku 1956, přičemž navázal na starší práci sinologa Marcela Graneta a jeho knihu La Pensée chinoise „Čínské myšlení“ z roku 1934. Ačkoliv je užití termínu spojeno téměř výhradně s čínskou civilizací, je tento typ myšlení široce přítomen v předmoderních společnostech a jejich kosmologiích, magických a věšteckých systémech nebo například architektonické symbolice. Za formu korelativního myšlení lze považovat například představy o vazbě mezi objektem a jeho slovním označením či jeho symbolem, jako například ve středověkém realismu, nebo různé klasifikační systémy založené na dichotomiích jako nebe a země, jin a jang nebo bytí a stávání se. V indickém myšlení jsou takové vazby označovány jako bandhu „pouto“ a jsou významné pro myšlení upanišad. V západním myšlení jsou spojeny především s pythagoreismem, novoplatonismem a hermetismem a v pozdně středověkém a renesančním myšlení daly vzniknout systému „korespondencí“.[2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HALL, David L.; AMES, Roger T. Chinese philosophy - The dominance of correlative thinking [online]. Roudledge Encyclopedia of Philosophy [cit. 2020-04-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. FARMER, Steve; HENDERSON, John B. Neurobiology, Layered Texts, and Correlative Cosmologies: A Cross-Cultural Framework for Premodern History [online]. Research Gate [cit. 2023-08-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. BRACH, Jean-Pierre. Correspondences. In: HANEGRAAFF, Wouter Jacobus. Dictionary of Gnosis & Western Esotericism. [s.l.]: Brill Academic Pub, 2006. ISBN 978-9004152311. S. 275-279. (anglicky)