Koncertní sbor Permoník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sborové studio Permoník je dětský pěvecký sbor v Karviné.

Historie a činnost[editovat | editovat zdroj]

Sbor byl založen v roce 1966 na ZŠ Víta Nejedlého v Karviné jako školní sbor. Od roku 1971 se stal součástí Závodního klubu Dolu ČSA a mohly ho navštěvovat děti z celého města. Od roku 1978 je součástí Základní umělecké školy Bedřicha Smetany a Střediska volného času Juventus. Sborové studio vybudovali a stovky absolventů vychovali manželé Eva a Ivan Šeinerovi.

Eva Šeinerová (* 1942 ve Zlíně) vysokoškolská studia absolvovala v Brně, kde byla mimo jiné i studentkou Františka Lýska. Po studiích odešla učit do Karviné, kde v roce 1966 založila dětský pěvecký sbor při Základní škole Víta Nejedlého. Ten se později sloučil s pěveckým sborem Základní školy U Studny. Tento spojený dětský sbor dostal název Permoník po patronu horníků a od roku 1977 působil sbor pod karvinskou Lidovou školou umění. Eva Šeinerová dlouhá léta působila také jako ředitelka Základní umělecké školy Bedřicha Smetany v Karviné. Byla spoluzakladatelkou soutěže komorních ansámblů Stonavská Barborka. Pravidelně je zvána do porot sborových soutěží a je držitelkou Ceny Františka Lýska i Ceny Bedřicha Smetany. V roce 2016 jí bylo uděleno čestné občanství statutárního města Karviné za přínos v oblasti kultury.

Z Permoníku vybudovala sborové studio se systémem přípravných oddělení. V současné době[kdy?] má sborové studio tato oddělení – Permoníček mladší, Permoníček starší, Přípravný sbor Permoník, Mužský komorní sbor a Koncertní sbor Permoník. Z rodičů, bývalých členů a přátel sboru vznikl smíšený sbor s názvem Sbor přátel zpěvu. Každoročně dohromady studio čítá zhruba 200 aktivních zpěváků ve věku od 6 do 25 let. Koncertní sbor se pravidelně účastní tuzemských i zahraničních festivalů a soutěží (Janáčkův Máj, Janáčkovy Hukvaldy, Pražské jaro, Shizuoka Youth Festival, Busan Choral Festival and Competition, World Project – Sydney, New York).

Eva Šeinerová po padesáti letech působení v pozici hlavního sbormistra a uměleckého vedoucího předala svůj post Martině Juríkové, která je současnou sbormistryní koncertního sboru a byla jeho dlouholetou hlasovou poradkyní. S přípravnými odděleními spolupracovaly sbormistryně např. Radka Veselá, Karina Grimová, Stanislava Zimková-Burešová, Daniela Střílková, Petra Rašíková, Dominika Škrabalová, Zuzana Widnicová a další.

Sbor vystoupil na desítkách koncertech v České republice, ale také v Polsku, na Slovensku, v Rusku, Rakousku, Německu, Anglii, Švédsku, Řecku, Španělsku, 4× v USA, 5× v Japonsku, v Hongkongu, Číně, Jižní Koreji, Austrálii a Gruzii.

Další[editovat | editovat zdroj]

Sbory účinkovaly na několika koncertech a natočily i CD s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Českou filharmonií, Komorním orchestrem Janáčkovy filharmonie, Kubínovým kvartetem, městským DO Májovák, s cimbálovou muzikou Technik VŠB apod. Repertoár sboru zahrnuje písně od období renesance až po současnost. Interpretují skladby současných českých skladatelů Milana Báchorka, Eduarda Dřízgy, Vladimíra Studničky, Ilji Hurníka, Ivany Loudové, Jana Vičara, Jana Jiráska, Jiřího Laburdy, Petra Ebena, ale i zahraničních skladatelů Igora V. Katajeva, Ofera Bena-Amotse, Masaru Kawasakiho.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]