Komplex Haseki Sultan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Komplex Haseki Sultan (zvaný také jako mešita Hürrem Sultan) je osmanská mešita ze 16. století vybudovaná v Istanbulu. Mešita byla první stavbou, která byla navržena hlavním říšským architektem Mimarem Sinanem.

Komplex Haseki Sultan
Haseki Hürrem Sultan Külliyesi
Poloha
StátTureckoTurecko Turecko
ObecIstanbul
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Proud islámusunnitský
Architektonický popis
ArchitektMimar Sinan
StavitelMimar Sinan
Stavební slohOsmanská architektura
Počet minaretů1
Materiálkámen, cihly
Odkazy
AdresaCerrah Paşa Mh., 34096 Fatih/İstanbul, Turecko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Komplex mešity byl vystavěn na přání Haseki Hürrem Sultan, manželky osmanského sultána Sulejmana I. Oficiálně se za sultána provdala okolo roku 1534 a pravděpodobně projekt financovala ze svého věna. Budova byla navržena architektem Mimarem Sinanem. Byl to jeho první velký projekt a pravděpodobně některé prvky byly navrženy jeho předchůdcem.

Komplex zahrnuje mešitu vhodnou k páteční modlitbě, polévkovou kuchyni (imaret), madrasu, základní školu (mektep) a nemocnici (darüssifa). Obrovský komplex se budoval postupně na obou stranách úzké ulice. Mešita byla dohotovena v letech 153839 (podle muslimského kalendáře roku 945), madrasa v letech 153940 (muslimský kalendář 946) a polévková kuchyně v letech 154041 (947). Nemocnice pak byla dokončena až v letech 155051.

Hlavní část mešity zevnitř
Pohled na komplex z ulice

Popis[editovat | editovat zdroj]

Samotná mešita je vybudována střídavě z kamene a cihel a má jednostranný minaret. Portico má pět oblouků s pěti malými kopulemi, podepřené šesti tenkými mramorovými sloupy. Hlavní modlitební místnost byla původně vystavěna v samostatném dómu. V letech 161213, během vlády sultána Ahmeda I., byla mešita zvětšena, aby ji mohlo navštěvovat více modlících se muslimů. Byla přidána druhá kupole a modlitební sál byl tak dvakrát větší. Malované dekorace dómu nejsou původní. Na rozdíl od madrasy a kuchyně nejsou v mešitě využity dlaždice.

Nemocnice má osmiúhelníkový dvůr a je jedinou budovou v komplexu konstrukcí zvané ashlar. Vyřezávaný kamenný nápis nad vchodem z ulice je turecký chronogram udávající datum stavby. Madrasa ve tvaru písmene U má své vlastní nádvoří se šestnácti celami a přednáškovým sálem. Polévková kuchyně se nachází také na nádvoří. Prostory k vaření na severní straně jsou opatřeny čtyřmi oktagonálními komíny.

V letech 201012 byl celý komplex opravován.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Haseki Sultan Complex na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]