Klára z Rimini

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Klára z Rimini
Klariska
Narození1280
Rimini
Úmrtí10. února 1326
Rimini
Svátek10. únor
Blahořečena22. prosince 1784
Pius VI.
Uctívána církvemiŘímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klára z Rimini také Chiara Agolanti (1280, Rimini10. února 1326, tamtéž) byla italská řeholnice a klariska. Katolická církev jí uctívá jako blahoslavenou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se roku 1280 v Rimini do velmi bohaté rodiny.

Brzy ztratila vedení své matky a užívala si světský a hříšný život. Její otec a bratr zemřeli v boji proti Malatestům, takže veškeré bohatství rodiny náleželo Kláře.

Když jí bylo 34 let, stala se jí neobvyklá událost. Když se účastnila mše v kostele františkánů, zdálo se jí že zaslechla hlas, který jí přikazoval říct aspoň Otčenáš a Zdrávas Maria. Klára příkaz uposlechla, a poté začala přemýšlet o svém životě.

Rozhodla se vstoupit do Třetího řádu svatého Františka. Brzy se stala vzorem každé ctnosti, ale především lásky k chudým a potřebným. Když byly klarisky kvůli válce nuceny opustit město, díky Kláře získali klášter v Rimini.

Později Klára spolu s dalšími zbožnými ženami vstoupili ke klariskám. Stala se představenou kláštera Panny Marie Andělské v Rimini. Podle některých průběhu vykonávala zázraky.

Kult[editovat | editovat zdroj]

Její tělo spočívá v riminském kostele ve čtvrti Corpolò. Tělo sem bylo přemístěno během druhé světové války. Do té doby se nacházelo v Malatestově chrámu, kde vznikl její kult.

Dne 22. prosince 1784 papež Pius VI. potvrdil kult Klary.

Její svátek je připomínán 10. února.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chiara da Rimini na italské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]