Khumbu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o oblasti v Nepálu. Další významy jsou uvedeny na stránce Khumbu (rozcestník).
Khumbu
Vesnice Namche Bazaar, v pozadí hora Kongde Ri
Vesnice Namche Bazaar, v pozadí hora Kongde Ri
Nejvyšší bodMount Everest (8849 m n. m.)
StátNepálNepál Nepál
Nadřazená jednotkaokres Solukhumbu
Národní parkyNárodní park Sagarmatha
Souřadnice
Mapa oblasti
Mapa oblasti
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Khumbu je oblast v severovýchodním Nepálu na nepálské straně Mount Everestu u hranic s Tibetem. Je součástí okresu Solukhumbu, který spadá do zóny Ságarmátha.[1]

Je zde mnoho pěších stezek a dobře rozvinutá síť ubytoven a jedná se o jednu z nejoblíbenějších trekingových oblastí Himálaje. Lonely Planet zařadil oblast Khumbu jako šestou nejlepší oblast na světě pro cestování.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

     Poloha okresu Solukhumbu v Nepálu

Khumbu se rozkládá v nadmořské výšce mezi 3300 m a 8849 m (na vrcholu Mount Everestu) s průměrem okolo 4500 m n. m. Nachází se zde Národní park Sagarmatha a proslulý buddhistický klášter v Tengboche.[3]

Oblast se skládá z říčních údolí tří řek (od západu) Bhote Kosi, Dudh Kosi a Imja Khola, které jsou od sebe odděleny hřebeny. Tato údolí stoupají a přecházejí do velkých ledovců (například ledovec Khumbu), které se přimykají k vrcholům vysokým 6 až 8 tisíc metrů. Údolí řeky Bhote Kosi končí průsmykem Nangpa La, kudy vedla kolem hory Čo Oju důležitá obchodní cesta do Tibetu.

Osídlení[editovat | editovat zdroj]

Khumbu je jednou ze tří oblastí Himálaje, kde žijí Khambuové a Šerpové. Nacházejí se zde obce Dingboche, Kunde, Khumjung, Lobuche, Lukla, Namche Bazaar, Tengboche, Phortse, Thame, Thamo, Pangboche, Phakding a Monjo.

Příroda[editovat | editovat zdroj]

Krajina je definována ledovcovým reliéfem. Údolí mívají relativně široká dna a po stranách strmé svahy korunované ostrými hřebeny. Typickými vrcholy jsou Ama Dablam, Thamserku a Cholatse. V údolích je zastoupeno alpinské, subalpinské a mírné vegetační pásmo. Svahy kolem Namche Bazaar, Thame a Pangboche jsou přirozeně pokryty lesem a křovinami, včetně různých druhů rododendronů, bříz a jehličnanů. Tento les je domovem pro některé neobvyklé živočichy jako bažant lesklý, muntžak a panda červená.

V horní části údolí nad hranicí lesa leží alpské louky, kde se v létě se pasou jaci a žijí tu i sněžní levharti, kteří jsou ale tak plaší, že je lidé téměř nikdy nespatří.

Sněžná čára vede v nadmořské výšce nad 5500 m, ale velké ledovce z hor stékají mnohem níže.

Legenda o yettim je silně spojena s touto oblastí. Zejména v oblasti kolem obce Thame prý býval pravidelně vidět. V klášterech vesnic Tengboche a Khumjung uchovávají některé památky na yettiho.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Khumbu na nizozemské Wikipedii, Khumbu na německé Wikipedii a Khumbu na anglické Wikipedii.

  1. MAYHEW, Bradley; BINDLOSS, Joe. Trekking in the Nepal Himalaya. [s.l.]: Lonely Planet, 2009. 436 s. Dostupné online. ISBN 1741041880. S. 84–141. (anglicky) 
  2. 6 Nepal, Khumbu [online]. Lonely Planet [cit. 2015-08-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-10-29. (anglicky) 
  3. BONINGTON, Chris. Everest the Hard Way. [s.l.]: Arrow Books, 1977. 352 s. Dostupné online. ISBN 0-09-915940-6. (anglicky)