Kataklaza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hranice kataklaze (dvě fotografie stejného řezu pod různým osvětlením, vlevo „přeškrtnutými písmeny“). Hranice mezi kataklazitem (vlevo) a nekataklazickou horninou je označena červenou čarou

Kataklaza (ze starořečtiny κατάκλασις, „lámat, drtit“) je deformace a fragmentace minerálů a hornin pod vlivem tektonických pohybů, obvykle při nížších teplotách bez chemických změn a rekrystalizace, zvláštní typ dynamické metamorfozy.[1] Při kataklazi dochází k rotacím a relativním posunům úlomků hornin se zmenšením jejich velikosti a často i se změnou objemu horniny. Projevuje se deformací minerálních zrn, ohýbáním, rozpraskáním nebo i rozpadem na horninovou drť. Kataklaza se obvykle vyskytuje v zóně dislokací.[2] Horniny vzniklé při kataklázi se nazývají v závislosti na rozdrcenosti. Buď to jsou tektonické brekcie v případě narušení soudržnosti nebo kataklazity (mylonit), při zachování soudržnosti původní horniny.[3] Mylonitizace je deformace, při které dochází k destrukci minerálních zrn s možností rekrystalizace.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Катаклаз na ruské Wikipedii.

  1. Научно-исследовательский геологический институт. vsegei.ru [online]. [cit. 2022-01-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-01-29. 
  2. Peacock et al., Glossary of fault and other fracture networks // J. Structural Geology (2016) 92, 12-29
  3. SVOBODA, Josef F. Naučný geologický slovník 1. díl, A–M. 1. vyd. Praha: Československá akademie věd, 1960. 704 s. S. 191. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ОСИПОВ, Ю. С. Большая российская энциклопедия

(Velká ruská encyklopedie). [s.l.]: [s.n.], 2009. ISBN 978-5-85270-344-6. S. 306. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]