Karl Neukirch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karl Neukirch
Osobní informace
Datum narození3. listopadu 1864
Místo narozeníBerlín
Datum úmrtí26. června 1941 (ve věku 76 let)
Místo úmrtíBerlín
ObčanstvíNěmecká říšeNěmecká říše Německá říše
Sportovní informace
Sportsportovní gymnastika
TýmBerliner Turnerschaft
Účast na LOHLOH 1896, LOH 1900
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Sportovní gymnastika na LOH
zlato 1896 Athény bradla - družstva
zlato 1896 Athény hrazda - družstva

Karl Neukirch (3. listopadu 1864, Berlín26. června 1941, tamtéž) byl německý sportovní gymnasta, účastník Letních olympijských her 1896 v Athénách, na nichž získal dvě zlaté olympijské medaile za hromadná cvičení na nářadích.[1]

O životě Karla Neukircha kromě základních dat není mnoho známo. Cvičil v berlínském oddíle Berliner Turnerschaft. S německým družstvem se v roce 1895 údajně zúčastnil nějakých gymnastických slavností v Itálii, o rok později se dostává do družstva nominovaného na athénskou olympiádu. Po návratu z Athén byla většina členů německého gymnastického družstva vyloučena z nacionalistické Německé asociace gymnastiky, protože se účastnila Her ve jménu „internacionálního přátelství národů“.

Neukirch se na olympiádě 1896 se účastnil čtyř disciplín v soutěžích jednotlivců na nářadích – v přeskoku, koni na šíř, na hrazdě i bradlech, ale v žádné z nich se neumístil na medailových pozicích a jeho přesná umístění neznáme. Ke hromadnému cvičení na bradlech se proti německému družstvu postavila dvě družstva Řeků z Athén. Družstva musela zacvičit tříminutovou sestavu, přičemž rozhodčí hodnotili celkové provedení, náročnost cviků a jejich sladění do celku. Němci bezkonkurenčně získali zlaté medaile. Obdobné cvičení na hrazdě Řekové neobsadili vůbec a Němci získali olympijský titul prakticky zadarmo.

Reference[editovat | editovat zdroj]