Kaňon Čaryn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaňon Čaryn

StátKazachstánKazachstán Kazachstán
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kaňon Čaryn

Kaňon Čaryn (kazašsky Шарын шатқалы) je kaňon na řece Čaryn v Kazachstánu, 200 km východně od Almaty, v provincii Almaty, poblíž čínských hranic. Je považován za asijský Grand Canyon.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kaňon je cca 90 kilometrů dlouhý, samotná řeka Čaryn je dlouhá 394 km. Pramení v pohoří Ťan Šan (Nebeské hory), které se táhnou polopouštní aridní krajinou až k Almaty. Samotný kaňon má hloubku mezi 150–300 metry. V roce 2004 byla celá oblast kaňonu rozkládající se na území okresů Uygur, Raiymbek a Enbekshikazakh almatské provincie zahrnuta do nově vytvořeného Národního parku Čaryn.

Původ názvu[editovat | editovat zdroj]

Někteří vědci myslí, že název řeky je odvozen od ujgurského slova „Sharyn“, což znamená strom jasan. Existuje také další interpretace, že se jedná o derivát tureckého kořenového slova „Char“, což znamená propast – precipice. Obě tyto interpretace odpovídají pomístním podmínkám, neboť terén je strmý a v údolí rostou jasany.

Kaňon Čaryn

Geologický popis[editovat | editovat zdroj]

Kaňon byl kromě působení vodní eroze řeky Čaryn dotvořen i atmogenním zvětráváním usazeného červeného a žlutého pískovce, což vedlo k vytvoření nejrůznějších skalních útvarů a stěn.

Rozdělení kaňonu[editovat | editovat zdroj]

Kaňon Čaryn se skládá z 5 hlavních odlišných částí: Údolí hradů (nejoblíbenější část kaňonu Charyn, Dolina Zamkov ), který je 3 kilometry dlouhý a 100 metrů hluboký. Další je kaňon Temirlik, žlutý kaňon, červený kaňon a kaňon Bestamak. Plus je tu řada dalších menších kaňonů a traktů, například kaňon Kurtogay a trakt Tazbas. Některé útesy kaňonů připomínají konkrétní postavy, a proto se jim říká třeba Čarodějnická rokle nebo Roklina duchů.

Kaňon Čaryn

Přístupnost[editovat | editovat zdroj]

Z Almaty je možné přijet k jednomu ze vstupů do kaňonu po hlavní silnici, která prochází vesnicemi Chilik, Baiseit a Kokpek. Z poslední obce vede značená silnice k parkovací ploše u kaňonu a již prochází národním parkem Čaryn. Z parkoviště vede stezka přímo do kaňonu, kde je cesta v délce cca 3 km vede i nejrůznějšími soutěskami s roztodivnými a zajímavými skalními útvary tvořenými zvětráváním zejména červeného a žlutého pískovce. Další cesta z parkoviště vede do oblasti, kde jsou malebné výhledy na centrální část kaňonu. Kaňon je přístupný vzhledem ke klimatu bez větších obtíží téměř po celý rok.

Další přírodní zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Tzv. Relic Forest nazývaný rovněž Sogdian Ash se rozkládá cca 20 kilometrů daleko z hlavní části kaňonu. Jedná se o pozůstatky lesa, který tu vyrostl po poslední době ledové. V roce 1964 tu byla vytvořena přírodní rezervace, která chránila jeden z posledních lesů tohoto typu na světě. Dnes je součástí Národního parku Čaryn. Kromě jasanu jsou stromové porosty v kaňonu tvořeny vrbami, topoly a dřišťály.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Charyn Canyon na anglické Wikipedii.

  1. [Paul Brunnell: Kazachstan,Bradt Travel Guide, Chalfont St. Peter, 2011, s.170| Paul Brunnell: Kazachstan,Bradt Travel Guide, Chalfont St. Peter, 2011, s.170]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]