Křížová cesta (Hať)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křížová cesta Hať
Základní informace
Lokalizace
PolohaHať, okres Opava, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Netradiční křížová cesta se nachází u kostela svatého Matouše v obci Hať v okrese Opava v geomofologickém celku Opavská pahorkatina v Moravskoslezském kraji. Místo je celoročně volně přístupné.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Exteriérová křížová cesta má 14 zastavení na kruhové trase v jejímž středu je postaven malý altán s posezením. Stavbu iniciovali Rudolf a Zuzana Gogolínovi z Hlučína. Autorem plastik výjevů křížové cesty, které byly odlity z betonu a patinované, je malíř a řezbář Stanislav Mika. Plastiky jsou umístěny na ocelové desce s vyřezaným křížem. Místo bylo slavnostně otevřeno a požehnáno 28. června 2019. Stavba získala prestižní Cenu Patria Nostra 2020 za Moravskoslezský kraj.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERNARDOVÁ, Veronika. V Hati vyrostla nová křížová cesta. Opavský a hlučínský deník. 2019-06-29. Dostupné online [cit. 2022-01-08]. 
  2. Křížová cesta v kruhu. Pašijová zastavení na Opavsku získala jednu z cen Patria Nostra. ČT24 [online]. [cit. 2022-01-08]. Dostupné online. 
  3. HAŤ, Obec. Nová křížová cesta v Hati získala Cenu Patria Nostra 2020. www.obechat.cz [online]. [cit. 2022-01-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-01-08. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]