Joseph Jessurun de Mesquita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Joseph Jessurun de Mesquita
Narození7. září 1865
Amsterdam
Úmrtí1. dubna 1890 (ve věku 24 let)
Amsterdam
Povolánífotograf
PříbuzníSamuel Jessurun de Mesquita (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Joseph Jessurun de Mesquita (Amsterdam, 7. září 18651. dubna 1890) byl nizozemský fotograf. Nechal se ovlivnit principy impresionismu a rozhodl se pro frivolní registraci okamžiku, který nepředstavoval v době, kdy ve fotografii stále silně dominovala práce ateliérových fotografů, obvyklou tvorbu. Jeho nejslavnější fotografií jsou umělecké portréty z roku 1888, skupinový portrét umělců, na kterém byli: Willem Witsen, Willem Kloos, Hein Boeken a Maurits van der Valk ze skupiny Tachtigers.

Joseph Jessurun de Mesquita se stal známým také svou publikací Gids voor den Amateur-Fotograaf (Průvodce amatérského fotografa, 1889). Jeho mladší bratr Samuel Jessurun de Mesquita byl známý malíř.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Joseph Jessurun de Mesquita se narodil jako syn Joshua Jessuruna de Mesquita a Judith Mendes da Costa. Pocházel z bohatého prostředí. Jeho rodiče žili v noblesní čtvrti Maarten Jansz Kosterstraat, hned za ulicí Sarphatistraat. Když bylo Josephovi osm let, jeho matka zemřela. O šest let později byl zaregistrován jako student na gymnáziu Stedelijk v Amsterdamu. Pozdější spisovatel Frans Coenen byl jeho spolužákem, zatímco Herman Gorter byl o dva stupně výše. V roce 1881 založil debatní klub „Eloquentia“, mimo jiné s Albertem Verweyem. Cílem tohoto klubu bylo „procvičovat výtvarné umění a řečnictví.“ Přednášky probíhaly v domovech členů nebo v zasedací místnosti (bývalé) kavárny Willemsen na Heiligeweg 26–28 v Amsterdamu.

Není jasné, proč v roce 1883 gymnázium opustil. Není také jasné, co dělal do roku 1888. Je známo, že v září 1888 začal žít v pokojích na Burmanstraat poblíž Oosterparkstraat. Zaregistroval se tam jako „fotograf“. Měl velký zájem o umění a cítil, že fotografie vyžaduje umělecký talent, což je v rozporu s obecným názorem, že fotografie je jen řemeslo.

Měl také literární aspirace, ale bez konkrétního výsledku. Byl členem spolku Tachtigers (osmdesátá léta) a dvakrát zaslal literární skici De Nieuwe Gidovi, které však byly odmítnuty. V roce 1889 vydal svůj Gids voor den Amateur-Fotograaf (Průvodce amatérského fotografa), který se občas stále (2021) prodává.

Známý malíř Isaac Israëls ho 1. dubna 1890 našel mrtvého na pohovce. Otrávil se kyanidem.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Práce ve veřejných sbírkách (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • 1889Gids voor den Amateur-Fotograaf

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Joseph Jessurun de Mesquita na nizozemské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]