Jiří Václav Musil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prof. PhDr. Jiří Václav Musil, CSc.
Narození26. listopadu 1941 (82 let)
?
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Povolánípedagog, překladatel, kritik, učitel, psycholog, divadelní kritik a publicista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jiří Václav Musil (* 26. listopadu 1941) je český psycholog.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval psychologii na Filozofické fakultě UK v Praze 1966 (PhDr. tamtéž v oboru sociální psychologie). Pak absolvoval postgraduální studium na FF MU v Brně jednak na katedře psychologie — obor organizační a inženýrská psychologie, jednak na katedře českého jazyka a literatury obor „umělecká kritika“.

V roce 1970 nastoupil jako odborný asistent na FF UP, pak působil v různých kulturních institucích bývalého Severomoravského kraje a od r. 1990 je vysokoškolským učitelem na Filozofické a Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě UP. Titul CSc. získal v oboru psychologických věd (1987) a habilitoval se v oboru sociální psychologie (1991). Profesorem v oboru klinická psychologie byl jmenován v roce 2004 na základě zvláštního řízení vatikánské kongregace.

Publikuje v odborném tisku doma (Čs. psychologie, Čs. psychiatrie, Sociologický časopis, Pedagogika, Vlastivědný věstník moravský aj.) i v zahraničí (Německo, USA, Švýcarsko, Rakousko, Itálie), je autorem psychologických a vlastivědných monografii.

Působí na Fakultě humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, žije v Olomouci.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]