Jiří Dudek aneb Napálený manžel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Dudek aneb Napálený manžel
George Dandin ou le Mari confondu
Základní informace
ŽánrComédie-ballet
SkladatelJean-Baptiste Lully
LibretistaMolière
Počet dějství3
Originální jazykfrancouzština
Premiéra18. července 1668
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Dudek aneb Napálený manžel[p 1][1][2][3][4] (George Dandin ou le Mari confondu) je comédie-ballet[5] od Molièra. J. B. Lully vytvořil hudební interméda, choreografii Pierre Beauchamps, scény a stroje připravil Carlo Vigarani a Henri de Gissey. Hra měla premiéru v červenci 1668 během karnevalových slavností le Divertissement royal pořádaných Colbertem k uzavření cášského míru.[6]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Dvorní historik André Félibien hru v oficiální brožuře (1668) shrnul takto: Předmětem hry je, že zámožnému rolníkovi (nouveau riche), který se oženil s dcerou venkovského pána, se od manželky stejně jako od jejího otce nedostává nic jiného než opovržení. Tchyně, která ho přijala za zetě jen kvůli jeho majetku a bohatství, jím ale opovrhuje pro jeho sociální postavení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Někdy též uváděno jako Jiří Dudek, neboli, Napálený manžel, Jíra Danda, aneb, Chudák manžel, Žorž Dandin aneb Nerovný manžel nebo Jiří Dandin, čili, Ošálený manžel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku George Dandin ou le Mari confondu na anglické Wikipedii.

  1. Molière na pražských divadelních scénách [online]. theses.cz [cit. 2023-06-28]. Dostupné online. 
  2. Jiří Dandin, čili, Ošálený manžel : komedie o třech dějstvích / Moliére ; přeložil Arnošt Procházka [online]. katalog.nipos.cz [cit. 2023-06-28]. Dostupné online. 
  3. Jiří Dudek, neboli, Napálený manžel : komedie o třech dějstvích / Moliére ; přeložil Svatopluk Kadlec [online]. katalog.nipos.cz [cit. 2023-06-28]. Dostupné online. 
  4. Jíra Danda, aneb, Chudák manžel : komedie o třech jednáních / Moliere ; z francouzského originálu George Dandin přeložil E.A. Saudek ; doslov napsal Josef Čermák [online]. katalog.nipos.cz [cit. 2023-06-28]. Dostupné online. 
  5. George Dandin play by Molière [online]. britannica.com [cit. 2023-06-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2023-07-04. (anglicky) 
  6. Georges Dandin [online]. comedie-francaise.fr [cit. 2023-06-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]