Jáchym Lantzinger

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jáchym Lantzinger OFM
kněz
Zasvěcený život
Institutfrantiškáni
Osobní údaje
Datum úmrtí17. leden 1758
Místo úmrtíHostinné
Povoláníteolog
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jáchym Lantzinger OFM (?-1758), též Joachim Landzinger[1], počeštěně Lancinger byl v českých zemích žijící a působící františkán, a lektor na klášterních studiích františkánů. V roce 1749 působil jako učitel filozofie vzdělávající řádový dorost v klášteře u sv. Barbory v Opavě. Tehdy presidoval teze s obvyklým titulem Theses ex universa philosophia ad mentem ... Joannis Duns-Scoti, jejímiž obhájci byli františkánští bratři Pavel Leonhardt (Leonardt, †1786) a Rajmund Polentarius (†1803).[2] Po několikaleté zkušenosti byl „povýšen“ na lektora teologie. Jako učitel bohosloví působil v blíže nezjištěném klášteře společně s Anaklétem Burgermeisterem. Přednášky obou si roku 1752 zapsal kněz Adolf Kraus (†1769).[3] Františkán Jáchym Lantzinger zemřel 17. ledna 1758 v klášteře v Hostinném.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nekrologium české františkánské provincie.
  2. Knihovna Akademie věd ČR. Bibliografie cizojazyčných bohemik (katalog). Národní knihovna ČR, signatura H 21088, adl. 6.
  3. Theologia moralis pars secunda … tradita a M. V. Patre Analecto Burgermeister, nec non M. V. Patre Joachimo Lantzinger SS. Theol. lectore … conscripta a V. P. Adolpho Kraus. 1752. Knihovna františkánů u P. Marie Sněžné v Praze. Původně v klášterní knihovně františkánů v Kadani, kde písař bratr Kraus zemřel.