Ignacio González Calzada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Ignacio González Calzada
mučedník
Narození31. července 1885
Terrazos de Bureba, Španělsko
Úmrtí24. července 1936 (ve věku 50 let)
Madrid
Svátek24. července
Státní občanstvíŠpanělsko
Blahořečen13. října 2013, Tarragona, Španělsko, papež František
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyřeholní oděv
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Blahoslavený Ignacio González Calzada, řeholním jménem Rogaciano (31. července 1885, Terrazos de Bureba24. července 1936, Madrid), byl španělský římskokatolický řeholník Kongregace školských bratří a mučedník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 31. července 1885 v Terrazos de Bureba v hluboce věřící rodině. Podle vyprávění jeho souseda se prý jako malý chlapec často modlil růženec.

Roku 1902 vstoupil v Bugedu do noviciátu Kongregace školských bratří a přijal jméno Rogaciano. Byl velmi učenlivý, pracovitý a obzvláště pokorný. Když se jeho mladší bratr rozhodl vstoupit do kongregace, Rogaciano měl velkou radost. Sám byl poslán do Jerez de la Frontera, kde pracoval v kuchyni. Už jako mladý trpěl revmatismem, ale když se pokoušel vyjít schody, z pokory nikdy nežádal o pomoc spolubratry. Jakmile mohl, utekl, aby se na okamžik ponořil do modlitby před Nejsvětější svátostí. Později byl poslán do Madridu.

Když v červenci 1936 vypukla Španělská občanská válka, jeho řeholní kongregace byla předmětem prvních útoků revolucionářů. Dne 24. července 1936 byl revolucionáři zatčen a téhož dne zastřelen.

Proces blahořečení[editovat | editovat zdroj]

Po roce 1990 byl v arcidiecézi Madrid zahájen jeho beatifikační proces spolu s dalšími 24 mučedníky Kongregace školských bratří a Řádu karmelitánů. Dne 19. prosince 2011 uznal papež Benedikt XVI. mučednictví této skupiny řeholníků. Blahořečeni byli 13. října 2013 ve skupině 522 mučedníků Španělské občanské války.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]