Hvězdice síťovaná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHvězdice síťovaná
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenostnokožci (Echinodermata)
Třídahvězdice (Asteroidea)
ŘádValvatida
ČeleďOreasteridae
Binomické jméno
Oreaster reticulatus
Linnaeus; 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hvězdice síťovaná
Hvězdice síťovaná se šesti pažemi
Hvězdice síťovaná se čtyřmi pažemi

Běžně známá jako západoindická mořská hvězda. Hvězdice síťovaná je druhem mořského bezobratlovce z čeledi Oreasteridae. Nejčastěji se nachází v mělké vodě v západním Atlantiku a v Karibském moři.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je největší mořskou hvězdou nalezenou v jejím rozmezí, dorůstá někdy až 50 centimetrů. Obvykle má pět tlustých širokých paží, které vyčnívají ze širokého polstrovaného disku, ale někteří jedinci jich mohou mít i čtyři, šest nebo sedm. Její horní plocha je tvrdá a je pokryta tupými hřbety. Barva dospělých je v odstínu červené, oranžové, žluté nebo hnědé. Mladiství jsou zelenavě hnědí se skvrnitými znaky.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Hvězdice síťovaná se vyskytuje v mnoha regionech západního centrálního Atlantiku, včetně Baham, Cape Frio, Cape Hatteras, Karibského moře, Floridy, Mexického zálivu, Guyan a Yucatánu. Dospělí se obvykle nacházejí na písečných dunách a korálových sutinách v hloubkách až 37 metrů, zatímco mladiství obývají mořské trávy, kde jim jejich zbarvení pomáhá zajistit maskování. V zimě hvězdice migruje do pobřežních míst s malým množstvím vody.

Biologie[editovat | editovat zdroj]

Hvězdice síťovaná je všežravec, který se živí sedimenty z mořského dna, řasami, houbami a malými bezobratlými, které tam nachází. Shromažďuje spousty sedimentu a poté otočí svůj srdeční žaludek dovnitř a pohlcuje kořist. Hvězdice síťované si vybírají přednostně jedlé druhy hub, před jinou kořistí a ty mají tendenci se dále nerozšiřovat v oblastech, kde je hvězdic mnoho. Hvězdice síťované mají oddělená pohlaví. V subtropických oblastech se rozmnožují v létě, avšak v tropických oblastech se rozmnožují po celý rok. Velké množství jedinců se v době rozmnožování může shromažďovat na jednom místě, někdy zaplní až čtrnáct metrů čtverečních. Tato koncentrace jednotlivců tak zvyšuje šanci na oplodnění, když jsou gamety[1] uvolněny do moře. Larvy jsou součástí zooplanktonu a unášejí je proudy. Po průchodu několika vývojovými stádii se usadí na mořském dně, obvykle mezi mořskými řasami, a podstoupí metamorfózu na mladistvou hvězdici.

Sběr[editovat | editovat zdroj]

Sbírání hvězdic síťovaných je na některých místech, včetně Floridy nezákonné.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]