Hraniční pásmo XII (mobilizace 1938)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hraniční pásmo XII bylo vyšší jednotkou na úrovni sboru, působící v době mobilizace v roce 1938 v sestavě 1. armády a jeho úkolem byla obrana hlavního obranného postavení v oblasti Krkonoš a Orlických hor (konkrétně od Harrachova po tvrz Bouda) v celkové délce 127 km

Velitelem HP XII. byl divizní generál Bedřich Ruml

Stanoviště velitele se nacházelo v Hradci Králové.

Úkoly Hraničního pásma XII[editovat | editovat zdroj]

Úkolem jednotek HP XII byla úporná obrana hlavního obranného postavení na hřebenech pohraničních hor s cílem nedopustit průlom nepřítele do týlu 1. armády. Na rozdíl od jednotek v jiných oblastech (např. I. sbor v jihozápadních Čechách) bránily jednotky HP XII relativně krátké úseky, navíc v horském terénu a více nebo méně zesílené objekty lehkého i těžkého opevnění. Linie srubů těžkého opevnění byla navíc zesílena také několika dělostřeleckými tvrzemi v různém stádiu dokončení (Stachelberg, Dobrošov, Adam, Hanička, Bouda), bohužel prozatím pouze s provizorní výzbrojí.

V případě silného tlaku nepřítele mohla být obrana v oblasti HP XII zesílena druhosledovou 4. divizí ze zálohy Hlavního velitelství, která se soustřeďovala v okolí Hradce Králové.

Obecně byla situace v oblasti HP XII považována za příznivou a umožňující účinnou obranu.

Podřízené jednotky[editovat | editovat zdroj]

Vyšší jednotky[1]

Ostatní jednotky
  • kanonová rota 78 (motorizovaná)
  • ženijní rota 52
  • telegrafní prapor 62

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hamák, B. - Vondrovský I.; Mobilizovaná československá armáda 1938; Dvůr Králové nad Labem 2010