Hostinec u Buroně - Mexiko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hostinec u Buroně - Mexiko
Účel stavby

restaurace, hotel, minipivovar, hudební klub

Poloha
AdresaMexiko 194, osada Mexiko, 742 85 Klimkovice, ČeskoČesko Česko
UliceRakovecká
PohoříVítkovská vrchovina
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hostinec u Buroně - Mexiko je populární a tradiční hostinec, který se nachází v osadě Mexiko, části města Klimkovice v okrese Ostrava-město v Moravskoslezském kraji.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Hostinec u Buroně - Mexiko je vyhlášený výletní hostinec, který má název podle chatové osady, ve které je situován. Tradice hostince, obklopeného loukami a lesy, se odvíjí od 20. let 20. století, kdy hostinský Buroň zakoupil dům a začal zde prodávat občerstvení dělníkům a zemědělcům. Hospodu vybudoval další z generace Buroňů, který jako horník přišel v dolech k úrazu a zpátky do dolů se již nevrátil. Následně ve 30. letech 20. století začal s prodejem nakládaných olomouckých tvarůžků dle vlastní receptury. Z hostince se stalo oblíbené výletní místo s tanečními zábavami a plesy. Během druhé světové války byl hostinec zavřený a po válce v roce 1945 opět zahájil provoz a stavebně se rozšířil o velký dřevěný sál. V roce 1960 byl rodině Buroňů hostinec znárodněn. Buroňovi pak bydleli v podnájmu v prvním patře domu a v restauraci vypomáhali. V roce 1990 byl majetek rodině vrácen a hostinec provozovali postupně další členové rodiny (dcera p. Buroně provdaná jako Václavíková a její syn) a obnovili původní slávu hostince Mexiko.[1][2]

Hostinec nabízí několik jídel, avšak nejpopulárnější jsou nakládané tvarůžky. Dobře naložené tvarůžky se zde podávají s cibulí, máslem a čerstvým chlebem s možností dochucení červenou paprikou nebo mletým pepřem.[1][2]

Kolem hostince vedou cyklostezky a turistické stezky vhodné i pro vozíčkáře. Místo se nachází v údolí pod kopcem Záhumenice a pod obcí Hýlov se Sanatorii Klimkovice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Mexiko za Ostravou – výletní restaurace se stoletou historií. Regiony [online]. 2014-08-15 [cit. 2021-09-28]. Dostupné online. 
  2. a b JIŘÍČEK, Petr. Tvarůžky v pivu od Buroňů? Ze svačiny pro zemědělce je dnes vyhlášená specialita. Moravskoslezský deník. 2021-05-16. Dostupné online [cit. 2021-09-28].