Hipparchia z Maroneia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hipparchia z Maroneia
Hipparchia z Maroneia na nástěnné malbě ve Ville Farnesina v Římě
Hipparchia z Maroneia na nástěnné malbě ve Ville Farnesina v Římě
Narození350 př. n. l.
Maroneia
Úmrtí280 př. n. l. (ve věku 69–70 let)
Povolánífilozofka
ChoťKratés z Théb[1]
DětiPasicles
PříbuzníMétroklés[1] (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hipparchia z Maroneia, řecky Ἱππαρχία (asi 350 př. n. l. - 280 př. n. l.) byla kynickou filosofkou, sestrou Metrokla a ženou Kratéta z Théb. Narodila se ve městě Maroneia, ale její rodina se přestěhovala do Athén, kde Hipparchia přišla do kontaktu s Kratétem, nejznámějším řeckým kynickým filozofem v té době. Zamilovala se do něj a nakonec si ho i vzala. Začala žít se svým manželem kynický způsob života v ulicích Atén.

Život[editovat | editovat zdroj]

Hipparchia se narodila okolo roku 350 př. n. l. ve městě Maroneia v Thrákii. Její rodina přišla do Athén, kde se Hipparchiin bratr Métroklés stal žákem kynického filosofa Kratéta z Théb. Hipparchia se do Kratéta zamilovala tak moc, že řekla rodičům, kteří odmítli jejich sňatek, že se zabije. Rodiče proto poprosili Kratéta, aby ji odradil. Když Kratés přišel, vysvlékl si šaty a postavil se před ní a řekl: „Toto je tvůj ženich, toto je jeho majetek, rozhodni se podle toho!"[2] Hipparchia to přijala a zvolila si 'stejný oděv' jako Kratés. Chodila s ním všude a prováděla po kynickém způsobu života vše veřejně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Hans Friedrich August von Arnim: Hipparchia 1. In: Pauly-Wissowa vol. VIII,2. 1913. [cit. 2023-08-04].
  2. LAERTIOS, Diogenés. Životy, názory a výroky proslulých filosofů. 2. vyd. Pelhřimov: Nová tiskárna, 1995. 480 s. ISBN 80-901916-3-0. S. 253. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]