Hermann Pokorny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hermann Pokorny
Narození7. dubna 1882
Kroměříž
Úmrtí18. února 1960 (ve věku 77 let)
Budapešť
Povoláníkryptograf a voják
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hermann Pokorny (7. dubna 1882 Kroměříž18. února 1960 Budapešť) byl kryptolog, důstojník rakousko-uherské, maďarské a sovětské armády.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho otec byl poštmistr v Kroměříži.[1] V roce 1900 začal sloužit v rakousko-uherské armádě, kde byl důstojníkem generálního štábu. Specializoval se na Rusko, naučil se rusky a v roce 1912 strávil několik měsíců v Rusku. V rakousko-uherské armádě vedl jako kryptolog v hodnosti majora šifrovací oddělení, sledující ruskou komunikaci. Prokázal velkou schopnost dešifrovat ruské zašifrované vojenské zprávy. Poznal, že ruští kryptografové zredukovali třicetipěti písmennou ruskou abecedu na 24 písmen, zatímco 11 chybějících písmen zdvojnásobili na některé z dalších 24 písmen. Jeho průlom do ruského vojenského šifrovacího systému umožnil rakousko-uherským a německým silám jednat v předstihu před hrozícími ruskými manévry, a tak podstatně přispěl k vítězstvím Centrálních mocností nad Rusy. Za zásluhy o kryptologii byl Pokorný v roce 1918 dekorován Velkou vojenskou záslužnou medailí s meči. Do konce války měl hodnost podplukovníka. Účastnil se mírových jednání v Brestu.

Po rozpadu Rakouska-Uherska sloužil v maďarské armádě. V červenci až říjnu 1920 byl vyslán na Krym, aby informoval maďarské vedení o situaci Wrangelovy armády. V roce 1925 byl povýšen na plukovníka a v roce 1935 odešel do výslužby v hodnosti generálmajora. V roce 1935 byl penzionován.

V roce 1945 působil na velitelství maršála Malinovského. Poté pracoval na ministerstvu zahraničních věcí Maďarska. Zemřel v Budapešti v roce 1960.

Jeho bratrancem byl polský kryptolog Franciszek Pokorny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Покорни, Херманн na ruské Wikipedii, Hermann Pokorny na německé Wikipedii a Hermann Pokorny na anglické Wikipedii.

  1. Matrika č. 7951, Narození: 1868 - 1887, Kroměříž - Panny Marie [online]. ACTA PUBLICA [cit. 2023-04-18]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Peter Bakonyi (Hrsg.); Hermann Pokorny: Emlékeim. A láthatatlan hírszerző. Memoiren. (= Sine praeteritis futura nulla — Múlt nélkül nincs jövő). Budapest 1999, ISBN 963-9267-03-1. (online, auf mek.iif.hu; ungarisch).
  • Günter Erik Schmidt: Oberstleutnant d. G. Hermann Pokorny, Besitzer der Großen Militärverdienstmedaille. In: Zeitschrift der Österreichischen Gesellschaft für Ordenskunde. 36, 11/1999.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]