Úžasné místo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Heartbreak Hotel (Simpsonovi))
Úžasné místo
641. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevHeartbreak Hotel
Číslořada 30
díl 2
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra7. října 2018
Česká TVPrima Cool
Česká premiéra11. února 2019
Tvorba
ScénářRenee RidgeleyováMatt Selman
RežieSteven Dean Moore
Prod. kódXABF15
Obsah
Délka21 minut
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Návrat z ráje
Následující →
Všechny cesty vedou do nebe
Seznam dílů 30. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Úžasné místo (v anglickém originále Heartbreak Hotel) je 2. díl 30. řady (celkem 641.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsali Renee RidgeleyováMatt Selman a díl režíroval Steven Dean Moore. V USA měl premiéru dne 7. října 2018 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 11. února 2019 na stanici Prima Cool.[1] V dílu je parodována reality show The Amazing Race a píseň „Heartbreak Hotel“ od Elvise Presleyho.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Rodina Simpsonových sleduje televizní soutěž Úžasné místo. Bart navrhne, aby se Marge s Homerem přihlásili do 48. řady tohoto pořadu. Soutěž probíhá na tropickém ostrově a vítězové vyhrají milion dolarů. Marge prozradí, že už se hlásili do 46 řad, ale pokaždé je odmítli. Líza proto sestříhá video se všemi žádostmi o účast a s Bartem je na castingu přihlásí. Později Marge přijde dopis a zjistí, že byli do soutěže vybráni. Hned v prvním úkolu, zvaném Pašerák, byli s Homerem tzv. vymušleni (vyřazeni) a ubytovali je v hotelu. Po následujících šest týdnů se nesmí potkat se svými dětmi a nesmí nikomu prozradit, že byli vyřazeni. Zatímco si Homer pobyt v hotelu užívá, Marge se užírá. Homer zazpívá Marge píseň o tomto hotelu. Po cvičení Marge s Homerem navštíví produkci, kde právě stříhají jejich díl. Dozví se, že Homer snědl čokoládu (pašeráka), a tím pádem prohráli první úkol a byli vymušleni. Toho večera je Marge na Homera naštvaná. Následující den dostanou všichni vymušlení soutěžící možnost postoupit rovnou do finále, ale s jiným partnerem (to znamená, že Marge nemůže soutěžit ve finále s Homerem). Marge se proto rozhodne soutěžit s Nickem. Finální úkol se jmenuje Mango tango. Cílem je vytvořit 6 mangorit (nápoje z manga). Marge s Nickem dorazili do cíle jako první, ale zapomněli na slané okraje u skleniček, a tak vyhráli Shawn a Barry.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Výkonný producent a spoluautor scénáře Matt Selman uvedl, že inspirací pro tuto epizodu byl dlouholetý špatný pocit prvního člověka vyhozeného z Top Chefa, což považoval za „horší než nebýt v pořadu vůbec“.[2] S nápadem parodovat uprostřed epizody pořad Kdo se bojí Virginie Woolfové? přišla Selmanova manželka a spoluautorka scénáře epizody Renee Ridgeleyová, která má v pasáži sama malé cameo jako postava Honey. Herec George Segal byl požádán o hostování a natočení své role až během týdne od uvedení dílu do vysílání. Bylo to proto, že teprve když jeden z přátel pověděl Selmanovi, že George Segal řekl, že Kdo se bojí Virginie Woolfové? je jeho nejoblíbenější film, ve kterém kdy hrál, přemýšleli o tom, že ho získají, a tak ho štáb vypátral, jak nejrychleji mohl. Selman prohlásil, že Segal byl „potěšen, že si může zopakovat svůj hlas“.[3] Při režírování Segala, jenž si zopakoval roli Nicka, mu Selman jednoduše řekl: „Prostě to udělej tak, jak řekl Mike Nichols.“.[4] Díl se měl vysílat ve 29. řadě, ale později byl odložen na 30. řadu, protože Flandersův žebřík měl být posledním dílem 29. řady.[5][6]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Tony Sokol z Den of Geek udělil epizodě 3 body z 5 a prohlásil: „Veřejné ponížení je nejlepší ponížení. Rodina Simpsonových má sice špatné vzpomínky, pokud jde o jejich vlastní veřejné vystupování, ale daří se jim v potlačovaném utrpení, které pramení z toho, že jsou pod drobnohledem. Premisa nám svěže ukázala, jak může být život v hotelu odpovědí na všechny životní problémy. Úžasné místo nabízí rozmanitý vstup do řady, je však stále nedotažený.“.[7]

Dennis Perkins z The A.V. Clubu udělil epizodě známku B−: „Úžasné místo odvádí dobrou práci při dodávání motivace, která – i když je pro nás nová – je věrná postavám. Zejména Marge, jejíž desetiletí trvající závislost na soutěžní cestovatelské reality show Úžasné místo má kořeny v dlouhých hodinách bez Homera jako vdova po fotbalistovi a Vočkovi. Marge vysvětluje, že zatímco Homer má své záliby, ona má ty své v podobě encyklopedických znalostí každé události, kousku a zvratu, které její oblíbená show dokáže svým chápavým soutěžícím předhodit.“.[8]

Úžasné místo dosáhlo ratingu 1,8 s podílem 7 a sledovalo ho 4,60 milionu lidí, čímž se Simpsonovi stali nejsledovanějším pořadem stanice Fox v tento večer.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Heartbreak Hotel (The Simpsons) na anglické Wikipedii.

  1. Simpsonovi – Úžasné místo, 30×2 [online]. SerialZone.cz [cit. 2020-06-20]. Dostupné online. 
  2. Twitter [online]. [cit. 2021-12-22]. Dostupné online. 
  3. Twitter [online]. [cit. 2021-12-22]. Dostupné online. 
  4. Twitter [online]. [cit. 2021-12-22]. Dostupné online. 
  5. Twitter [online]. [cit. 2021-12-22]. Dostupné online. 
  6. Listings | TheFutonCritic.com - The Web's Best Television Resource. www.thefutoncritic.com [online]. [cit. 2021-12-22]. Dostupné online. 
  7. The Simpsons Season 30 Episode 2 Review: Heartbreak Hotel. Den of Geek [online]. 2018-10-08 [cit. 2021-12-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Marge and Homer go Virginia Woolf when The Simpsons does reality TV. The A.V. Club [online]. [cit. 2021-12-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. ‘Bob’s Burgers’ and ‘Sunday Night Football’ adjust up, ‘Family Guy’ adjusts down: Sunday final ratings – TV By The Numbers by zap2it.com. web.archive.org [online]. 2018-10-09 [cit. 2021-12-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-10-09. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]