Hanwag

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hanwag
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaGmbH
Datum založení1921
Adresa sídlaVierkirchen, Německo
Charakteristika firmy
Produktyhiking boot
Identifikátory
Oficiální webwww.hanwag.de
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hanwag GmbH je německá obuvnická firma, založená v roce 1921 Hansem Wagnerem v bavorském Vierkirchenu, specializující se na výrobu turistických a trekkových bot a pohorek. Jde o dceřinou společnost švédské firmy Fenix Outdoor AB.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zakladatel Hans Wagner pocházel z obuvnické rodiny. Kromě jeho otce byli obuvníky i jeho bratři, Adolf a Lorenz Wagnerovi, kteří založili společnosti Hochland, respektive Lowa (akronym jména Lorenz Wagner).[1] Řemeslu se vyučil v Mnichově. Poté se usadil ve Vierkirchenu, kde v roce 1921 založil obuvnickou firmu, jejíž název je akronymem jeho jména (HanWagner). Vyráběl pohorky, alpinistickou obuv i lyžařské boty. V 60. letech předal firmu svému synovci Josefu Wagnerovi, který v Hanwagu začínal jako obuvník. V roce 2004, po více než 70 letech působení v rodinné společnosti, ji chtěl předat své dceři. K tomu nakonec nedošlo, jelikož náhle onemocněla a zemřela na rakovinu. Rozhodl se proto společnost prodat. Jeho podmínkou však bylo zachování názvu, zachování místa výroby a ponechání zaměstnanců. Nakonec se rozhodl pro švédskou společnost Fenix Outdoor AB, která je výrobcem obuvi značek Fjällräven, Primus, Tierra, Naturkompaniet a Brunton.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hanwag na německé Wikipedii.

  1. a b Bergschuh-Hersteller Hanwag verliert Unabhängigkeit [online]. Die Welt, 2004-06-03 [cit. 2017-01-21]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]