Gustav Wagner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gustav Franz Wagner
Bestie, Vlk (Jidiš: װעלפֿל)

Narození18. července 1911
Rakousko-UherskoVídeň, Rakousko-Uhersko
Úmrtí3. října 1980 (69 let)
BrazílieSão Paulo, Brazílie
Vojenská kariéra
HodnostOberscharführer
Doba službykonec 30. let — 1945
SloužilNazi Germany Nacistické Německo
Složka Schutzstaffel
Jednotka SS-Totenkopfverbände
VelelVyhlazovací tábor Sobibor
VálkyDruhá světová válka

Gustav Franz Wagner (18. července 1911, Vídeň3. října 1980, São Paulo) byl rakouský příslušník SS s hodností SS-Oberscharführer (rotný). Byl hlavním zástupcem velitele ve vyhlazovacím táboře Sobibor v Generálním gouvernementu, kde bylo v rámci Operace Reinhard zplynováno 200 000–250 000 Židů. Kvůli své brutalitě byl nazýván přezdívkami „Zvíře“ a „Vlk“.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Vídni, kde se v roce 1931 přidal k nacistickým jednotkám jako 443217. člověk. Poté, co byl zatčen za nacionálněsocialistickou agitaci, uprchl do Německa, kde se přidal k jednotkám SA a později k SS.

V květnu 1940 byl součástí Akce T4 v Hartheimu, kde zastával administrativní funkce. Díky svým zkušenostem z této akce byl v březnu 1942 pověřen k pomoci se založením vyhlazovacího tábora Sobibor. Po dokončení plynových zařízení se stal zástupcem velitele tábora pod velitelem Franzem Stanglem. Jeho oficiální titul byl rotmistr-seržant tábora.

Wagner měl na starost selekci nově příchozích vězňů do tábora, kteří byli použiti jako otrocká pracovní síla v táboře či mimo něj. Ostatní byli posíláni do plynových komor. Když byl Wagner na dovolené, nebo se věnoval jiným povinnostem, přebíral jeho roli v táboře Karl Frenzel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gustav Wagner na anglické Wikipedii.