Guanylátcykláza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Guanylátcykláza (někdy guanylyl cykláza, nebo GC) je druhem lyázy, která je často součástí G proteinové signální kaskády, které se aktivuje při nízké intracelulární hladině vápníku a je inhibována jeho vysokou koncetraací. V reakci na koncentraci vápníku guanylátcyklázu syntetizuje cGMP z GTP.a cGMP udržuje cGMP-gate kanály otevřené a umožní tím vstup vápníku do buňky.[1] Stejně jako cAMP, cGMP je důležitý druhý posel, pro  peptidové hormony a může také fungovat jako autokrinní signál. V závislosti na typu buňky  může řídit adaptivní/vývojové změny vyžadující syntézu bílkovin. V hladké svalovině, cGMP je signálem pro relaxaci a je spojen s mnoha homeostatickými mechanismy, včetně ovládání vazodilatace, tonu hlasu, inzulínové sekrece a peristaltiky. Vzniklý cGMP může být degradován fosfodiesterázou, která je řízena jinými procesy v závislosti na typu tkáně.

Reakce[editovat | editovat zdroj]

Guanylátcyklázy katalyzuje reakci guanosin trifosfát (GTP) na 3',5'-cyklický guanosin monofosfát (cGMP) a pyrofosforečnan:

Účinky[editovat | editovat zdroj]

Guanylátcykláz se nachází v sítnici (RETGC) a moduluje kaskádu převodu světla z tyčinek a čípků. Vápníkem negativní zpětněvazebný systém aktivuje v reakci na hyperpolarizaci fotoreceptorů světlem, což způsobuje snížení intracelulárního vápníku, který stimuluje guanylátcyklázu aktivující proteiny (GCAPs).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Guanylate cyclase na anglické Wikipedii.

  1. Sakurai K.; CHEN J.; KEFALOV V. Role of guanylate cylcase modulation in mouse cone phototransduction. The Journal of Neuroscience. 2011, s. 7991–8000. DOI 10.1523/jneurosci.6650-10.2011. PMID 21632921. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]