George Francis FitzGerald

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
George Francis FitzGerald
Narození3. srpna 1851
Dublin
Úmrtí21. února 1901 (ve věku 49 let)
Dublin
Místo pohřbeníMount Jerome Cemetery
Alma materTrinity College
Povolánífyzik a vysokoškolský učitel
ZaměstnavatelTrinity College
OceněníKrálovská medaile (1899)
společník Královské společnosti
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

George Francis FitzGerald (3. srpna 1851 Dublin22. února 1901 Dublin) byl irský fyzik a matematik, který proslul především objevem kontrakce délek a pracemi v oblasti elektromagnetismu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se roku 1851 v Dublinu. Jeho otec William byl profesorem filosofie, později se stal biskupem, strýcem z matčiny strany byl fyzik George Johnstone Stoney. V 16 letech nastoupil FitzGerald na univerzitu v Dublinu, kde následně strávil zbytek své vědecké kariéry.

Spolu s několika dalšími vědci jako byli Heinrich Rudolf Hertz, Oliver Lodge a Oliver Heaviside patřil k vůdčím postavám fyziky elektromagnetismu 2. poloviny 19. století. V roce 1883 navrhl FitzGerald zařízení na výrobu elektromagnetických vln za pomoci rychle oscilujícího elektrického proudu. Ty byly skutečně experimentálně doloženy Hertzem o 5 let později.

Roku 1889 navrhl vysvětlení negativního výsledku Michelsonova-Morleyho experimentu, které spočívalo v tom, že by byly všechny objekty zkráceny ve směru pohybu. Podobnou myšlenku formuloval a rozpracoval v roce 1892 i Hendrik Antoon Lorentz. Později se kontrakce délek stala zásadní součástí speciální teorie relativity vytvořené v roce 1905 Albertem Einsteinem.

FitzGerald v březnu 1895 jako šestý v pořadí zakoupil kluzák Otto LilienthalaNormalsegelapparat“. Společně se svými studenty zkoušel, jak kluzák funguje, ale neúspěšně. O svých zkušenostech s ním sepsal zprávu v časopise Royal Aeronautical Society „The Aeronautical Journal“.[1]

FitzGerald trpěl vážnými problémy trávicího ústrojí, jejichž následkem zemřel v 49 letech roku 1901.

Byl ženatý, měl tři syny a pět dcer.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku George Francis FitzGerald na anglické Wikipedii.

  1. Werner Schwipps: Der Mensch fliegt – Lilienthals Flugversuche in historischen Aufnahmen; Bernard & Graefe Verlag, Koblenz 1988, ISBN 3-7637-5838-0., s. 128

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]