Fyzikální korespondenční seminář

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Fyzikální korespondenční seminář, zkráceně FYKOS, je soutěž pro studenty středních škol v České a Slovenské republice. Pořádají ji převážně studenti Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze pod vedením některého z akademických pracovníků Ústavu teoretické fyziky a Oddělení propagace a mediální komunikace. FYKOS byl založen v roce 1987[1] Pavlem Krtoušem v návaznosti na aktivity Leoše Dvořáka a Davida Vokrouhlického v roce předchozím. Cílem soutěže je motivovat fyzikálně nadané mladé lidi k jejímu dalšímu studiu a umožnit jim přípravu na mezinárodní soutěže a přijetí na vysokou školu.

Struktura semináře[editovat | editovat zdroj]

Soutěž probíhá během celého školního roku a je rozdělena do šesti sérií příkladů. První dva z nich jsou určeny zejména mladším studentům, na ně pak navazují tři těžší úlohy, tzv. problémový příklad, jehož řešení většinou vyžaduje hlubší úvahy, experimentální úloha, která vyžaduje návrh a provedení zadaného pokusu, a poslední úloha se vztahuje k seriálu na pokračování, což je vždy krátký učební text věnující se během celému roku jedné určité oblasti fyziky (např. speciální teorie relativity, termodynamika a další). Příklady jsou bodově ohodnoceny a student ke každé své úloze obdrží detailní zpětnou vazbou. K úlohám se po uzavření dané série zveřejní i jejich vzorové řešení. Výsledné pořadí soutěže se vyhodnocuje v kategoriích rozdělených podle ročníku studia.

Účastníci svá řešení odevzdávají pomocí internetového formuláře, organizátoři jejich snahy ohodnotí a detailně okomentují. Opravené úlohy zašlou účastníkům zpátky poštou spolu se vzorovými řešeními. Ze všech úloh, textu seriálu a popisků jednotlivých akcí je po uzavření ročníku sestavena ročenka.

Akce FYKOSu[editovat | editovat zdroj]

Soustředění[editovat | editovat zdroj]

Jako odměnu pro nejúspěšnější řešitele FYKOS každým rokem pořádá dvě soustředění. Jeho délka je typicky devět dní a odehrává se v rekreačních střediscích po celé republice. Odborný program tvoří přednášky od organizátorů i od zvaných hostí (převážně z MFF UK), experimentální den, kdy malé skupinky účastníků pod vedením organizátora provedou měření, zpracují data a své výsledky prezentují před ostatními, i malá obdoba soutěže Fyziklání. Odbornou část doplňuje i řada vnitřních a venkovních her, táborák, společenský večer a další zážitkový program.

Fyziklání[editovat | editovat zdroj]

Fyziklání je týmová soutěž pro žáky středních škol, která probíhá tradičně v první polovině února. Od roku 2022 se koná na výstavišti PVA Expo Praha. Týmy složené až z pětice účastníků se během tříhodinového časového limitu snaží spočítat co největší počet fyzikálních příkladů. Účastníci mohou při soutěži používat kalkulačky a libovolné tištěné zdroje, které si s sebou přinesou. Na podobném principu funguje i matematická soutěž Náboj.

Kromě soutěže samotné si organizátoři pro účastníky připravují rozmanitý doprovodný program složený z přednášek, exkurzí i společenských a kulturních aktivit.

Fyziklání se v průběhu let výrazně rozrostlo a stala se z něj významná mezinárodní akce. 17. ročníku, který proběhl v roce 2023, se zúčastnilo téměř 1200 žáků z více než 20 zemí světa.[2]

Fyziklání Online[editovat | editovat zdroj]

Fyziklání Online je novější obdobou Fyziklání. Liší se zejména tím, že probíhá online, díky čemuž je také umožněna stále se zvyšující mezinárodní účast. Vedle tří kategorií pro středoškoláky má soutěž i speciální kategorii Open, které se může zúčastnit úplně každý. Hlavní sérii příkladů doplňují i tři kratší linie tematiky propojených úloh, takzvaný Hurry-up! Kromě prvního ročníku, kdy soutěž proběhla v květnu, se již tradičně koná na konci listopadu.[3]

DSEF a TSAF[editovat | editovat zdroj]

Den s experimentální fyzikou (DSEF) každoročně zve všechny žáky středních škol na řadu exkurzí do specializovaných vědeckých pracovišť. Návštěvníci v dopoledních hodinách zavítají na prohlídku laboratoří MFF UK a během odpoledne navštíví další výzkumné instituce v Praze a okolí.

Týden s aplikovanou fyzikou (TSAF) patří mezi nepravidelné FYKOSí akce. Nejlepší řešitelé semináře získají možnost zajet se na celý týden podívat do některého z významných evropských vědeckých institutů, jakým je například švýcarský CERN.

Výfuk[editovat | editovat zdroj]

Výfuk (Výpočty fyzikálních úkolů) je v současnosti samostatný korespondenční seminář zaměřený na žáky základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií. Jeho hlavní struktura je podobná struktuře FYKOSu.[4] Výfuk vznikl ve školním roce 2010/11 jako součást FYKOSu, která se začala věnovat základním školám. Odštěpil se k 1. 1. 2014.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. stránky FYKOSu
  2. Týmová soutěž v řešení fyzikálních problémů. fyziklani.cz [online]. [cit. 2023-03-04]. Dostupné online. 
  3. Týmová soutěž v řešení fyzikálních problémů. online.fyziklani.cz [online]. [cit. 2022-03-24]. Dostupné online. 
  4. http://vyfuk.mff.cuni.cz/