Freedom of the Press Foundation

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
logo FPF

Freedom of the Press Foundation (FPF) je nezisková zpravodajská organizace založená v roce 2012 na podporu svobody slova a svobody tisku.

Organizace je tvořena řadou známých žurnalistů a whistleblowerů, jako například Daniel Elsberg, Laura Poitras a Glenn Greenwald, ale také mnoho dalších aktivistů, celebrit a filmařů. NSA whistleblower Edward Snowden se do organizace zapojil v roce 2014.[1]

FPF je známá díky prolomení finanční blokády uvalené na Wikileaks a vyvinutí SecureDropu, což je open-source systém pro whistleblowery vytvořený Aaronem Swartzem.

Crowdfunding[editovat | editovat zdroj]

Financování FPF je inspirováno serverem Wikileaks. Když byla FPF v roce 2012 spuštěna, lidé mohli poprvé podpořit Wikileaks skrz Visa, MasterCard a PayPal od doby, kdy byl server Wikileaks pod finanční blokádou.[2]

FPF finančně podporuje šifrovací nástroje využívané žurnalisty a různé transparentní žurnalistické organizace. Mezi tyto organizace patří Wikileaks, MuckRock, The UpTake, Open Whisper Systems, Tails a také například Tor Project.

SecureDrop a digitální bezpečnostní nástroje[editovat | editovat zdroj]

V říjnu 2013 FPF převzala vývoj SecureDropu, open-source systému pro whistleblowery, původně navrhnutý a vyvíjený aktivistou Aaronem Swartzem.[3] SecureDrop využívá síť Tor a usnadňuje anonymní komunikaci mezi dvěma subjekty. Umožňuje whistleblowerům kontaktovat žurnalisty bez výměny identity a kontaktních informací o identitě druhé osoby.

Tento systém je momentálně využíván mnoha velkými novinářskými organizacemi včetně The Washington post, The Guardian, The New Yorker, The Intercept a mnoho dalších.[4] Podle studie vedené Columbijskou žurnalistickou univerzitou tento systém úspěšně vedl k publikaci mnoha příběhů organizacemi, které tento systém využívají.

FPF učí žurnalisty, jak správně používat šifrování a digitální bezpečnostní nástroje k lepší protekci jejich zdrojů.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Board of Directors. freedom.press [online]. [cit. 2017-04-08]. Dostupné online. 
  2. New press freedom group is launched to block US government attacks. The Guardian. 2012-12-17. Dostupné online [cit. 2017-04-08]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 
  3. Freedom of the Press Foundation Launches SecureDrop, an Open-Source Submission Platform for Whistleblowers. Boing Boing [online]. [cit. 2017-04-08]. Dostupné online. 
  4. The Official SecureDrop Directory. SecureDrop. Dostupné online [cit. 2017-04-08]. (anglicky) 
  5. JOURNALISM, Tow Center for Digital. Introduction | Guide to SecureDrop. towcenter.gitbooks.io [online]. [cit. 2017-04-08]. Dostupné online. (anglicky)