Flashdance (muzikál)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svetlana Janotová jako Alex Owensová

Flashdace (muzikál) je divadelní adaptace autorů Robbieho Rotha a Roberta Caryho stejnojmenného filmu z roku 1983. Muzikál měl světovou premiéru v červenci roku 2008 v Theatre Royal Plymouth, následně cestoval po celé Velké Británii během května roku 2009, následně se během ledna 2011 hrál v Londýně na West Endu.[1][2] Ve Spojených státech se toto představení hraje od roku 2013.[3] V České republice měl muzikál premiéru 28. září 2013 v Městském divadle Brno.[4]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Alexandra „Alex“ Owensová, osmnáctiletá svářečka pracující v ocelárně v Pittsburghu v Pensylvánii, touží stát se profesionální tanečnicí. Nemá však žádné profesionální vzdělání, pouze ve svém volném čase tancuje v baru u Harryho spolu se svými kamarádkami. Jednoho dne se seznámí se synem majitele továrny Nickem Hurleym, který se vydává za obyčejného dělníka. Alex ho úplně okouzlí, hlavně svou bezprostředností a drzostí. Dívka si podává přihlášku na taneční konzervatoř, nechce se svého snu vzdát. S přípravami na přijímací zkoušky jí pomáhá její dlouholetá přítelkyně, bývalá baletka Hana. Postupně se čím dál více sbližuje s Nickem, který musí s pravdou ven. Alex zprvu není vůbec nadšená, že je z vyšší společnosti, ale postupně se s tím smiřuje. Paralelně probíhá příběh Jimmyho, který pracuje jako číšník u Harryho, a jeho přítelkyně Glorie. Jimmy se touží stát slavným komikem, a odjíždí proto do světa, aby se tam proslavil. Zanechává Glorii napospas osudu, ta také chce být slavnou a přijme místo u Johnyho ve stripbaru. Nakonec si Jimmy uvědomí, že nestojí o žádnou slávu, nýbrž jen o tu jednu jedinou – Glorii. Mezitím Alexiny přípravy na zkoušky vrcholí. Nick nemůže jen tak sedět a nic nedělat, jde za komisí a trochu se u ní přimluví. Nešťastně se před Alex prořekne a ta je na něho velmi naštvaná, odmítá jakoukoliv protekci. Pomalu se blíží datum přijímaček, ale dívku velmi zasáhne smrt Hany. Svůj boj však nevzdává, dá do toho všechno, na její památku. V onen důležitý den ze sebe vydá maximum, celou svou duši dá do tance. To se jí vyplatí. I bez Nickovy protekce ohromí všechny členy poroty. Její sen se stal skutečností, a navíc na ni před školou čeká její milovaný s kyticí rudých růží.

Verze Městského divadla Brno[editovat | editovat zdroj]

Flashdance
Základní informace
Žánrmuzikál
Premiéra28. září 2013
Místo premiéryMěstské divadlo Brno
Počet představení62
PřekladJiří Josek
Mutacečeská v Brně
Štáb
RežieStanislav Moša
HudbaDan Kalousek
Ema Mikešková
ChoreografieIgor Barberić
Aneta Majerová
KostýmyAndrea Kučerová
Údaje v infoboxu aktuální k 20. 12. 2014
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tento muzikál uvedlo na svém repertoáru jako první divadlo v České republice Městské divadlo Brno. Představení mělo premiéru 28. září 2013, trvá celkem tři hodiny s jednou dvacetiminutovou přestávkou. Režisér Stanislav Moša použil překlad Jiřího Joska. V díle se objevují známé písně jako „Maniac“, „What a Feeling“, „Manhunt“, „Gloria“ nebo „I Love Rock and Roll“. Na muzikál Flashdance v podání brněnského souboru převažuje mezi recenzenty pozitivní kritika, Jiří Pavel Kříž v deníku Právo vyzdvihuje jak choreografii, tak i kostýmy a scénu. Celkově ohodnotil muzikál číslem 100 %.[5] Naopak Lenka Suchá napsala na serveru Deník.cz názor, že děj se v brněnském podání docela rozmělňuje mezi vícero postav, neopomněla však vyzdvihnout představitelku hlavní role Svetlanu Janotovou.[6]

Obsazení hlavních rolí[editovat | editovat zdroj]

Svetlana Janotová nebo Ivana Vaňková Alexandra Owensová
Ondřej Studénka nebo Dušan Vitázek Nick Hurley
Hana Holišová nebo Viktória Matušovová Kiki
Andrea Březinová nebo Johana Gazdíková Gloria
Veronika Bošjaková nebo Hana Kováříková Tess
Zdena Herfortová nebo Ivana Plíhalová Hana
Zdeněk Junák nebo Milan Němec Harry
Igor Ondříček Johny
Lukáš Janota nebo Aleš Slanina Jimmy

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Flashdance the Musical na anglické Wikipedii.

  1. NATHAN, John. Flashdance Musical to Make World Premiere in U.K. in July [online]. Playbill, 2008-02-12 [cit. 2014-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-10-25. (anglicky) 
  2. CLOSING: Flashdance The Musical at The Shaftesbury Theatre [online]. Flashdance The Musical, 2010-11-26 [cit. 2015-06-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-09-21. (anglicky) 
  3. LIEBROSS, Audrey. BWW Reviews: FLASHDANCE -- THE MUSICAL Has Plenty to Enjoy, but Something is Missing [online]. BroadwayWorld.com, 2013-12-30 [cit. 2015-06-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Flashdance [online]. Městské divadlo Brno [cit. 2011-02-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-22. 
  5. Flasdance v Brně předběhl Broadway. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2011-02-05]. Dostupné online. 
  6. Svařečka Alex tančí jako šílení až jiskry létají [online]. Deník.cz [cit. 2011-02-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]