Fakultní nemocnice Plzeň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fakultní nemocnice Plzeň
Areál nemocnice na Lochotíně
Areál nemocnice na Lochotíně
Vznik18. března 1991
Právní formapříspěvková organizace
SídloEdvarda Beneše 1128/13, Plzeň, 301 00, Česko
Souřadnice
Oficiální webwww.fnplzen.cz
Datová schránkapbvtj63
IČO00669806 (VR)
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fakultní nemocnice Plzeň je zdravotnické zařízení pro základní, specializovanou i superspecializovanou medicínskou péči pro pacienty zejména v Plzeňském kraji. Ve spolupráci s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Plzni a Fakultou zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni se významně podílí na vzdělávání zdravotnických odborníků, jako jsou zdravotní sestry nebo lékaři.

Zahrnuje dva rozsáhlé, od sebe několik kilometrů vzdálené areály v Plzni na Borech a na Lochotíně. Poskytuje lůžkovou i ambulantní péči hlavně pro Plzeňský a Karlovarský kraj na základní i specializované úrovni. Péči na tzv. superspecializované úrovni poskytuje v některých případech i pro další části České republiky.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současnosti disponuje zhruba 1800 lůžky a zaměstnává přes 4 tisíce lidí. Ročně zajišťuje asi 55 tisíc hospitalizací a více než 800 tisíc ambulantních vyšetření. Mezi speciální oblasti medicíny, kde FN Plzeň poskytuje tzv. superspecializovanou lékařskou péči, patří například oblasti umělého oplodnění, operace jater, prostaty a ledvinových nádorů nebo transplantace kostní dřeně. Na jaře 2011 byl v areálu na Lochotíně uveden do provozu nový pavilon Onkologického centra.

Dne 9. října 2019 byl otevřen zrekonstruovaný moderní urgentní příjem.[1] Otevření se zúčastnil předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Rekonstrukce vyšla zhruba na 100 milionů korun.[2]

Dne 12. října 2018 byla zahájena výstavba nového psychiatrického pavilonu, který má nabídnout nové komfortní prostředí pro personál i pacienty.[3]

V plánu byla též výstavba nového pavilonu chirurgických oborů.[4] Podle představ z roku 2015 měl být hotový v roce 2020. Jeho výstavba však nezačala.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Od přelomu 19. a 20. století byla postupně v několika etapách budována Městská všeobecná veřejná nemocnice císaře a krále Františka Josefa I. a některé její budovy slouží v areálu FN Plzeň na Borech dodnes. V roce 1952 byla Městská všeobecná veřejná nemocnice přejmenována na Fakultní nemocnici KÚNZ (Krajského ústavu národního zdraví). V dubnu roku 1979 bylo zahájeno budování nového areálu na Lochotíně, jehož výstavba v několika etapách pokračuje dodnes.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nový Urgentní příjem. Fakultní nemocnice Plzeň [online]. [cit. 2021-08-18]. Dostupné online. 
  2. ČLENOVÉ VLÁDY OTEVŘELI NOVÝ URGENTNÍ PŘÍJEM. Fakultní nemocnice Plzeň [online]. [cit. 2021-08-18]. Dostupné online. 
  3. NOVÝ PAVILON PSYCHIATRICKÉ KLINIKY. Fakultní nemocnice Plzeň [online]. [cit. 2021-08-18]. Dostupné online. 
  4. MRÁZOVÁ, Klára. Miliarda a půl na nový pavilon. Plzeňský deník. 2015-09-03. Dostupné online [cit. 2021-08-18]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]