Evelyn May Cridlanová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evelyn May Cridlanová
Narození24. prosince 1889
Spojené království Londýn
Úmrtí31. března 1961 (ve věku 71 let)
Spojené království Londýn
Národnostbritská
Povolánízdravotní sestra, řidička sanitky
OtecJohn Joseph Cridlan
MatkaAnn Cridlanová
OceněníVojenská medaile
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Evelyn May Cridlanová (24. prosince 1889, Londýn31. března 1961, Londýn) byla britská zdravotní sestra a řidička sanitky během první světové války. V roce 1918 byla za svou službu ve Francii vyznamenána vojenskou medailí.[1]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Paddingtonu v Londýně 24. prosince 1889 Johnu Josephu Cridlanovi a jeho ženě Ann, rozené Harrisonové. Byla nejmladší z pěti dětí.[2][3] Její otec byl prosperujícím řezníkem a zaměstnával vychovatelku, která jeho děti vzdělávala.

Jejím koníčkem bylo údajně řezbářství a vázání knih.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Vojenská medaile

Poprvé se snažila stát řidičkou sanitky ihned po vypuknutí první světové války. Byla hnána jak svým vlasteneckým cítěním, tak svou vášní pro inženýrství. V té době však byla neúspěšná, protože ji chyběly zkušenosti s řízením těžkých vozidel. Tento problém vyřešila tím, že začala pracovat u dodavatelské firmy Gorringes, která měla své sklady v Londýně.[4] Tato zkušenost ji pomohla při vstupu do First Aid Nursing Yeomanry, nezávislé charitativní dobrovolnické organizace, která nespadala pod armádu. V rámci této organizace byla poslána do Calais ve Francii. Jejím úkolem zde byla přeprava raněných mezi letištěm, stanicemi první pomoci a nemocnicemi. V této organizaci zůstala aktivní až do konce první světové války a během druhé světové války sloužila v jejím londýnském ústředí. Poté, co bylo sídlo organizace vybombardováno, ujala se hlavní role při vytváření náhradních kanceláří v blízkosti nedaleké katedrály svatého Pavla.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

V září 1918 byla za své činy během leteckého útoku na strategicky významné letiště v Marquise, nedaleko Boulogne-sur-Mer, vyznamenána vojenskou medailí.[5] Toto letiště bylo místem, kde se přechovávala nově doručená letadla a opravovala ta poškozená. Letiště bylo prudce bombardováno po dobu několika hodin, během kterých bylo shozeno na 5,5 tun bomb. Během útoku bylo zničeno 27 letadel a 46 jich bylo poškozeno.[6] Royal Air Force utrpěla také těžké ztráty mezi personálem, když při útoku zahynulo 46 jejich příslušníků.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Evelyn May Cridlan na anglické Wikipedii.

  1. Military Medal: TheGenealogist. www.thegenealogist.co.uk [online]. [cit. 2019-03-11]. Dostupné online. 
  2. Geoffrey-John-Heal - User Trees - Genealogy.com. www.genealogy.com [online]. [cit. 2019-03-11]. Dostupné online. 
  3. Miss E. M. Cridlan. The Times. 7. dubna 1961, s. 17. 
  4. Our City Staff. "Receiver at Gorringes". The Telegraph. 27. ledna 1968. 
  5. London Gazette (Supplement). 16. listopadu 1917, čís. 30389, s. 11961. Dostupné online. 
  6. DYE, Peter. The Bridge to Airpower: Logistic Support for Royal Flying Corps Operations on the Western Front, 1914-18. [s.l.]: Naval Institute Press 209 s. Dostupné online. ISBN 9781612518404. (anglicky) Google-Books-ID: TIIcCgAAQBAJ. 
  7. Cemetery. www.cwgc.org [online]. [cit. 2019-03-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]