Eurovision Asia Song Contest

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eurovision Asia Song Contest
Žánrpísňová soutěž
NámětEurovision Song Contest
Jazykangličtina
Počet řad0
Počet dílů1
Produkce a štáb
Produkční
společnost
European Broadcasting Union (EBU), Special Broadcasting Service, Blink TV
Premiérové vysílání
Vysíláno2018 –
Posloupnost
SouvisejícíEurovision Song Contest (1956–)
Eurovision Young Musicians
(1982–)
Eurovision Young Dancers
(1985–)
Junior Eurovision Song Contest
(2003–)
Eurovision Dance Contest
(2007–2008)
Oficiální webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eurovision Asia Song Contest bude asijsko-pacifická verze evropské písňové soutěže Eurovision Song Contest, která je vysílána již od roku 1956.

Pozadí soutěže[editovat | editovat zdroj]

V březnu 2016 byla uzavřena smlouva mezi Evropskou vysílací unií (EBU) a australskou televizní stanicí SBS (Special Broadcaster Service). Ta dává právo australské stanici vytvořit vlastní verzi soutěže Eurovision Song Contest, které by se účastnily asijské země. Pravidla a formát asijské Eurovize jsou zatím ve fázi příprav stanice SBS a partnerské televize Blink TV.

V květnu 2016 bylo oznámeno, že účast v soutěži bude mít celkem 68 zemí Asie a Austrálie a oceánie. V červenci 2016 bylo oznámeno, že zatím 4 země mají zájem účastnit se inauguračního ročníku soutěže s provizorním názvem Eurovision Asia Song Contest. Tento seznam obsahuje hostitelskou zemi Austrálii, dále Čínu, Japonsko a Jižní Koreu. V květnu 2017 bylo oznámeno, že Singapur, Hongkong a Austrálie mají zájem hostit inaugurační ročník, který byl kvůli organizačním složitostem a politickým důvodům přeložen na rok 2018. EBU finálně potvrdilo konání soutěže 18. srpna 2017. Jedná se o nejnovější unií oznámenou událostí.

Navzdory původním domněnkám, soutěže se mohou účastnit i země, které nejsou v Asijsko-pacifické vysílací unii (ABU). Produkční tým Blink TV potvrdil, že chce do soutěže zahrnout i země napříč Asií a Pacifikem včetně těch, jejichž veřejnoprávní televize nejsou plnohodnotným členem ABU.

Formát[editovat | editovat zdroj]

První myšlenka asijské Eurovize vzešla v březnu 2016, 18. srpna 2017 byla soutěž definitivně potvrzena. Soutěž by měla být totožná s původní Eurovizí. Jediným rozdílem bude patrně absence 2 semifinálních kol, jejichž výsledkem je v evropské verzi 20 zemí postupujících do finále. V asijské verzi bude tak pouze jedno živé finále.

Účast[editovat | editovat zdroj]

Rok Debutující země
2018 Austrálie Austrálie, Čína Čína, Hongkong Hongkong, Japonsko Japonsko, Nový Zéland Nový Zéland, Singapur Singapur, Šalomounovy ostrovy Šalomounovy ostrovy, Jižní Korea Jižní Korea, VanuatuVanuatu Vanuatu