Eugeniusz Łazowski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eugene Lazowski
Narození1913
Čenstochová
Úmrtí16. prosince 2006 (ve věku 92–93 let)
Eugene
Povolánílékař, pediatr a vysokoškolský učitel
Alma materLékařská fakulta Varšavské univerzity
Tématapediatrie
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Eugeniusz Sławomir Łazowski (1913 Čenstochová16. prosince 2006 Eugene) byl polský lékař.

Vystudoval medicínu na Varšavské univerzitě. Po vypuknutí druhé světové války byl vojenským lékařem v Brestu, kde upadl do sovětského zajetí, avšak uprchl, vrátil se do Varšavy a přidal se k Zemské armádě.[1] Roku 1940 ho zatklo gestapo, opět se mu podařilo utéct a rozhodl se uchýlit na venkov. Vedl ordinaci v Rozwadówě a tajně pomáhal židům z místního ghetta.

Spolu s dalším místním lékařem Stanisławem Matulewiczem začali očkovat místní obyvatele neškodnou bakterií Proteus OX19, která se dá při krevních testech zaměnit se skvrnitým tyfem.[2] Podařilo se jim tím okupanty přesvědčit, že v okolí města Stalowa Wola vypukla tyfová epidemie, díky tomu bylo nařízeno izolovat oblast od okolního světa. Łazowski dokázal epidemii předstírat tři roky a zachránil tak před transporty do vyhlazovacích táborů okolo osmi tisíc lidí.[3]

Po válce pracoval ve varšavském Ústavu matky a dítěte. Od roku 1958 žil v USA a učil na Univerzitě Illinois v Urbana Champaign. Vydal vzpomínkovou knihu Prywatna wojna. Wspomnienia lekarza-żołnierza 1933–1944.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Muzeum Kierownictwa Dywersji Armii Krajowej Dostupné online
  2. Interia Historia Dostupné online
  3. Medicus Dostupné online