Ereley

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
ERELEY
Základní informace
PůvodCheb, Česko
Žánryalternativní metal
Aktivní roky2014 - současnost
VydavatelMassacre Records
Webwww.ereley.cz
Současní členové
Lukáš "La Resistans" Réda
Jiří "York" Réda
Jan "Jofa" Kapr
Wiliam "Willy" Izmalkov
Dřívější členové
Tomáš Vodrážka
Marie Peterová
Martin Nečekal
Matěj Brož
Některá data mohou pocházet z datové položky.

ERELEY je česká metalová hudební skupina, založená v roce 2014 v Chebu. Nynějšími členy jsou Lukáš "La Resistans" Réda (kytara, zpěv), Jiří "York" Réda (kytara), Jan "Jofa" Kapr (baskytara), Wiliam "Willy" Izmalkov (bicí). Skupina v roce 2015 postoupila do semifinálové třicítky soutěže Spark Fresh Blood[1][2], kde se umístila na druhém místě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

2014 - Vznik skupiny se datuje do roku 2014, kdy spolu rodinné duo Lukáše a Jiřího Rédy založilo kapelu ERELEY.

2015 - To samé rodinné duo dalo vzniknout devíti vlastním skladbám, které v roce 2015 vyšly pod názvem "Katharsis" jako první album ERELEY.

Náběry si kapela udělala ve svém vlastním studiu, o následný mix a master se postaral Zdeněk Šikýř v Pražském Studio Hostivař.

Poté přišel na řadu videoklip k závěrečné písni alba - "A Figurine", který vznikl částečně na zámku Kynžvart a částečně také v koupelně hudebníků. O produkci videoklipu se postaral Aleš Strnad se svojí agenturou 4U Records.

V březnu 2015 doplňuje kapelu Tomáš "Birkoff" Vodrážka (Nasty?, Lost Illusion) na postu baskytary a o měsíc později posiluje ERELEY na postu kláves Marie Peterová. V této sestavě se kapela dostává také ke koncertování. Hned druhé živé vystoupení probíhá v rámci soutěže Spark Fresh Blood 2015, kde se z více než 400 kapel z ČR a SR umisťuje ERELEY na 2. místě.

Po této akci se ERELEY přesouvají zpět na západ, kde sklízí další úspěch na finále soutěže Karlovarská Rocková Mapa 2015 v hlasování diváků, kteří oproti hodnotící porotě považují ERELEY za nejlepší kapelu večera. Po tomto vystoupení ERELEY opouští Marie Peterová.

2016 - Kapela se účastnila Koncertu vítězů SFB 2015, festivalu Rock Chodov 2016 a díky výhře v KVRM také na festivalu Rockbeach Sokolov 2016, kde už byla nová sestava ve složení LR, York, Birkoff a Patrik Lavrinčík (Notre Dame).

Na konci roku 2016 kapela vypouští do světa druhý klip k desce Katharsis, tentokráte pro píseň "Soul in chains". Produkci klipu kapela svěřila týmu z Ašské MVTV. ERELEY v rámci videoklipu spolupracují také s alternativní modelingovou agenturou MoMag , která zprostředkovala ozdobu klipu, nádhernou modelku Neiru Lohikäärme.

Po vydání videoklipu kapelu opouští dva členové - Birkoff a Patrik.

2017 - Znovu tak začíná hledání náhrady, kterou ERELEY nachází opět v Aši. V roce 2017 na post baskytary přichází kytarista René Červínek ml. (The Spiritual Legacy, Mayslayweec). V tomto složení začíná kapela pomalu pracovat na druhém dlouhohrajícím albu s názvem "Diablerie". Náběry kytar, basy a kláves si opět kapela obstarává ve svém studiu. Zpěvy se natáčí v Chebském studiu Rullete Music. ERELEY se tentokráte rozhodují pro živé bicí Petra Hataše (Modern Day Babylon). Náběry bicích, celkový mix a mastering opět proběhly v Pražském Studio Hostivař pod taktovkou Zdeňka Šikýře. Na zpracování bookletu si kapela přizvala talentovanou umělkyni Denisu Růžičkovou, která namalovala sérii obrazů na míru všem skladbám. V tomto roce si kapela zahrála několik vystoupení, ze kterých za zmínku stojí hlavně Pot-Rock VIII. festival a také Motosraz ve Studánce u Aše. Před koncem roku kapelu opouští Réné Červínek.

2018 - Nové album je hotové, probíhají práce na zpracování bookletu (Pavel Kouba) a kapela stále hledá vydavatele. Navíc ERELEY opouští Mariana Fernandez. Kapela se tak ocitá v pozici, kdy nehledá pouze vydavatele, ale také motor (bicí+basa) a olej do motoru (klávesy). Období temna. Během několika měsíců se k ERELEY připojuje bubeník Martin Nečekal (Attacus) a post basy zabírá Jan Kapr. V nastávajícím období se nová sestava sehrává a zároveň natáčí videoklip ke skladbě Enchnatress z připravovaného alba Diablerie. Do konce roku ERELEY stihnou odehrát několik živých vystoupení. Zásadní bod roku 2018 je fakt, že kapela našla vydavatele pro novou desku.

2019 - V lednu dochází k přelomové a zásadnímu okamžiku - Ereley podepisují smluvu se světovým vydavatelem: MASSACRE Records (Německo). Bohužel, tento rok lze nazvat "čekacím", protože plánovaný termín vydání CD se z 13.8. posunul až na další rok. Kapela odehrála několik zdařilých vystoupení, ale veškeré síly se soustředily na přípravu nových skladeb pro další album. O prázdninách se ještě stačil natočit další videoklip k titulní skladbě "Diablerie".

2020 - Je 24. ledna a tento den vychází toužebně očekávané album "DIABLERIE", které je v podstatě ihned provázeno desítkami recenzí z celého světa.

Členové[editovat | editovat zdroj]

Alba[editovat | editovat zdroj]

Katharsis : On The Way, The Glue, The Things That Never Happened, Leaving Shadows, Soul in Chains, Highlanders, Decay of Brain, Dancing Hoods, A Figurine

Diablerie : Diablerie, Nephilim, Room 666, Hex, Boogie Man, Enchantress, Beast, Flames of Deliverance, Love and Hate, Burning Hell

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. www.spark-rockmagazine.cz. Dostupné online. 
  2. www.spark.rockmagazine.cz, 29.09.2015 [cit. 2015-09-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]