Diskuse s wikipedistou:Martin Tauchman

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 dny od uživatele Janbery v tématu „Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu
Archivy
Archivy

Vážení spoluwikipedisté, zde můžete se mnou diskutovat. Z důvodu přehlednosti dodržujte následující pravidla.

  1. Odpovědi přiřaďte další úroveň.
  2. Podpis pište přímo za příspěvek.
  3. Nové téma správně zařaďte.
  4. Podepište se. (je jednoduché zanechat anonym…)
  5. Snažte se dodržovat typografická a pravopisná pravidla. (věci typu „hmis, akrije“, místo hmyz, a kryje mne zcela konsternují)
  6. Jednejte s ostatními slušně.

Děkuji za pochopení--Martin Tauchman (diskuse) 10. 11. 2015, 19:21 (CET)Odpovědět

Patrolář[editovat zdroj]

Dobrý den, máte sice revertéra, nechtěl byste si tedy podat i žádost na patroláře? --Ján Kepler (diskuse) 25. 5. 2019, 12:31 (CEST)Odpovědět

Android froyo[editovat zdroj]

Dobrý den, tento článek rozhodně není subpahýlem. Doporučuji si pročíst tuto stránku (především příklady). --Patriccck (diskuse) 29. 10. 2019, 17:00 (CET)Odpovědět

Ceny pro Asijský měsíc Wikipedie 2019[editovat zdroj]

Vážení účastníci Asijského měsíce Wikipedie 2019,

připravili jsme pravidla pro získání poukázek do knihkupectví Luxor. Účastník s nejvíce schválenými články získá nárok na Poukázku Luxor 500 Kč, druhý a třetí účastník získá nárok na Poukázku Luxor 200 Kč. Ceny proplatí Wikimedia Česká republika. Podrobnější informace naleznete v podrobných pravidlech. Pro aktuální informace sledujte hlavní stranu soutěže a její diskusi.

Včera byl do nástroje přidán již 100. článek Náměstí Ala-Too! Aktuálně je v nástroji celkem 176 článků‎. Pokud jste ještě žádný článek nenapsali, tak máte ještě 11 dní :-). Pro inspiraci můžete použít tento seznam s požadovanými články.

Děkujeme vám všem a přejeme vám hodně štěstí!

Lokální organizátoři Patriccck, Khamul1 a OJJ 19. 11. 2019, 09:55 (CET)Odpovědět

Informace o soutěži Asijský měsíc Wikipedie 2019[editovat zdroj]

Vážení účastníci Asijského měsíce Wikipedie 2019,

jste skvělí! Tento ročník díky vám vzniklo 176 článků. Děkujeme vám! Dovolujeme si vás informovat o dalším postupu. Do konce tohoto roku bychom měli zkontrolovat všechny články a poté vyhlásíme vítěze soutěže. Jak jsme již psali, tak první tři uživatelé obdrží poukázky na knihy do knihkupectví Luxor. Seznam cen naleznete zde, pravidla pro získání a předávání poukázek naleznete zde.

Všem, kteří vytvořili alespoň čtyři články, které jsme schválili / schválíme, bude zaslána pohlednice z Asie. Kvůli zaslání pohlednic vás požádáme o vaše osobní údaje. Schválených článků je globálně mnoho, proto neočekávejte brzké zaslání pohlednic.

Ještě jednou děkujeme,

lokální organizátoři Patriccck, Khamul1 a OJJ

Vyhlášení výsledků a sběr adres pro Asijský měsíc Wikipedie 2019[editovat zdroj]

Vážení účastníci Asijského měsíce Wikipedie 2019,

Mezinárodní tým Asijského měsíce Wikipedie 2019 rozhodl, že do 20. prosince 2019 máme zkontrolovat články přihlášené do soutěže. Do tohoto data prosím proveďte úpravy vašich článků (pokud byly články zamítnuty), abychom popř. mohli změnit hodnocení článku. 20. prosince tedy zveřejníme výsledky na tuto stránku. Mezinárodní tým naplánoval, že 22. prosince a 27. prosince 2019 bude probíhat sběr adres pro odeslání pohlednic (platí pouze pro uživatele, kteří vytvořili čtyři články, které budou schváleny a pro organizátory). Na vaší diskusní stránku vám dáme vědět, kde máte vyplnit adresu a další údaje.

Lokální organizátoři Patriccck, Khamul1 a OJJ 16. 12. 2019, 19:24 (CET)Odpovědět

Výsledky vyhlášeny, probíhá sběr adres pro Asijský měsíc Wikipedie 2019[editovat zdroj]

Vážení účastníci Asijského měsíce Wikipedie 2019,

na této stránce jsme vyhlásili výsledky letošního ročníku. Na prvním místě se umístil uživatel Mirek256, na druhém místě Svajcr a na třetím místě Fixinela. Gratulujeme! Předávání/Odesílání poukázek do knihkupectví Neoluxor (známé především jako Luxor) s výherci domluví uživatel Khamul1.

Sběr adres pro zaslání pohlednic byl odložen a právě probíhá. Prosíme všechny, kteří mají nárok na pohlednici, aby formulář co nejdříve vyplnili. Dotazník je dostupný zde na Google Disku v Google Formulářích. K vyplnění je nutné být přihlášen k Účtu Google. Pokud Účet Google nemáte, tak si jej prosím založte, nebo napište e-mail uživatelce Li-Yun Lin s adresou a s vaším občanským jménem. Formulář je v angličtině, pokud něčemu nebudete rozumět, neváhejte se zeptat. Až tak učiníte zapište se prosím na tento seznam.

Lokální organizátoři Patriccck, Khamul1 a OJJ 3. 1. 2020, 13:15 (CET)Odpovědět

WAM 2019 Postcard[editovat zdroj]

Wikipedia Asian Month 2019
Wikipedia Asian Month 2019

Dear Participants and Organizers,

Kindly remind you that we only collect the information for WAM postcard 31/01/2019 UTC 23:59. If you haven't filled the google form, please fill it asap. If you already completed the form, please stay tun, wait for the postcard and tracking emails.

Cheers!

Thank you and best regards,

Wikipedia Asian Month International Team 2020.01


MediaWiki message delivery (diskuse) 20. 1. 2020, 21:57 (CET)Odpovědět

WAM 2019 Postcard: All postcards are postponed due to the postal system shut down[editovat zdroj]

Wikipedia Asian Month 2019
Wikipedia Asian Month 2019

Dear all participants and organizers,

Since the outbreak of COVID-19, all the postcards are postponed due to the shut down of the postal system all over the world. Hope all the postcards can arrive as soon as the postal system return and please take good care.

Best regards,

Wikipedia Asian Month International Team 2020.03

StudioMoonTv[editovat zdroj]

Dobrý den, děkujeme Vám za informace v článku StudioMoonTv. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů, hudby či jiné. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významnosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. S pozdravem --TETA WIKINA (diskuse) 21. 4. 2020, 13:50 (CEST)Odpovědět

@TETA WIKINA: Tento článek jsem nezakládal, ani nejsem autorem jeho textu. Článek je evidentně psán Vámi, nechápu tedy, proč mně to píšete sem. --Martin Tauchman (diskuse) 21. 4. 2020, 13:54 (CEST)Odpovědět

Bedřich Housa[editovat zdroj]

Někdy je lepší být inkluzionistou. — Draceane diskusepříspěvky 30. 4. 2020, 18:24 (CEST)Odpovědět

Strojový překlad[editovat zdroj]

Stačí si přečíst jednu větu a hned je jasné, že to nepsal člověk (Národní park South Downs). — Draceane diskusepříspěvky 30. 4. 2020, 22:50 (CEST)Odpovědět

Kategorizace[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji za to, že kategorizujete články. Můžete rovnou odebírat i šablonu {{Kategorizovat}}, kategorizujete dobře a je zbytečné, aby to někdo kontroloval a odstraňoval dodatečně. --Jvs 4. 5. 2020, 16:57 (CEST)Odpovědět

Vyznamenání[editovat zdroj]

[upozornění] Udělátko Bezpečný rychlý revert je zastaralé[editovat zdroj]

Zdravím,

touto zprávou bych vás rád upozornil, že udělátko Bezpečný rychlý revert je zastaralé. Stejnou funkcionalitu umožňuje i MediaWiki v základu. Tato funkce se dá aktivovat v nastavení na kartě Vzhled, pod Zobrazit žádost o potvrzení při kliknutí na odkaz pro rychlé vrácení editace.

Je možné, že udělátko přestane kdykoliv bez upozornění fungovat, či bude smazáno jakožto nahraditelné. Jakékoliv otázky je možné klást na technické Pod lípě.

S pozdravem a díky za to, co pro Wikipedii děláte,
--Martin Urbanec (diskuse) 8. 6. 2020, 19:09 (CEST)Odpovědět

Děkuji za upozornění. --Martin Tauchman (diskuse) 8. 6. 2020, 20:27 (CEST)Odpovědět

Digital Postcards and Certifications[editovat zdroj]

Wikipedia Asian Month 2019
Wikipedia Asian Month 2019

Dear Participants and Organizers,

Because of the COVID19 pandemic, there are a lot of countries’ international postal systems not reopened yet. We would like to send all the participants digital postcards and digital certifications for organizers to your email account in the upcoming weeks. For the paper ones, we will track the latest status of the international postal systems of all the countries and hope the postcards and certifications can be delivered to your mailboxes as soon as possible.

Take good care and wish you all the best.

This message was sent by Wikipedia Asian Month International Team via MediaWiki message delivery (diskuse) 20. 6. 2020, 20:58 (CEST)Odpovědět

Přebírání kategorií hlavními články kategorie[editovat zdroj]

Dobrý den, že třeba Lumčíkovití by neměli být v Kategorie:Hmyz je nasnadě, jsou v nich řazeni tranzitivně přes několik kategorií, za to díky. Protože jde ale o hlavní článek kategorie Kategorie:Lumčíkovití, měly by být kategorie, v nichž je Kategorie:Lumčíkovití zařazena, být použity i v daném hlavním článku, tedy Kategorie:Štíhlopasí by tam měl zůstat. Podobně třeba u Včel. Jestliže v kategorii Štíhlopasí chyběly některé hlavní články podřazených kategorií, bylo by lepší je doplnit, než ty hlavní články, jež tam už byly správně přidané, takto odebírat. Více viz Wikipedie:Kategorizace#Nejnižší možná kategorie a výjimky a Nápověda:Hlavní článek. S pozdravem --5. 7. 2020, 14:29 (CEST), Utar (diskuse)

@Utar: Tak jsem to opravil a doufám, že tentokrát již dobře. Děkuji za upozornění. S pozdravem --Martin Tauchman (diskuse) 5. 7. 2020, 15:13 (CEST)Odpovědět

Wikipedia Asian Month 2020[editovat zdroj]

Wikipedia Asian Month 2020
Wikipedia Asian Month 2020

Hi WAM organizers and participants!

Hope you are all doing well! Now is the time to sign up for Wikipedia Asian Month 2020, which will take place in this November.

For organizers:

Here are the basic guidance and regulations for organizers. Please remember to:

  1. use Fountain tool (you can find the usage guidance easily on meta page), or else you and your participants’ will not be able to receive the prize from WAM team.
  2. Add your language projects and organizer list to the meta page before October 29th, 2020.
  3. Inform your community members WAM 2020 is coming soon!!!
  4. If you want WAM team to share your event information on Facebook / twitter, or you want to share your WAM experience/ achievements on our blog, feel free to send an email to info@asianmonth.wiki or PM us via facebook.

If you want to hold a thematic event that is related to WAM, a.k.a. WAM sub-contest. The process is the same as the language one.

For participants:

Here are the event regulations and Q&A information. Just join us! Let’s edit articles and win the prizes!

Here are some updates from WAM team:

  1. Due to the COVID-19 pandemic, this year we hope all the Edit-a-thons are online not physical ones.
  2. The international postal systems are not stable enough at the moment, WAM team have decided to send all the qualified participants/ organizers extra digital postcards/ certifications. (You will still get the paper ones!)
  3. Our team has created a meta page so that everyone tracking the progress and the delivery status.

If you have any suggestions or thoughts, feel free to reach out the WAM team via emailing info@asianmonth.wiki or discuss on the meta talk page. If it’s urgent, please contact the leader directly (jamie@asianmonth.wiki).

Hope you all have fun in Wikipedia Asian Month 2020

Sincerely yours,

Wikipedia Asian Month International Team 2020.10

Pozvánka na Asijský měsíc Wikipedie 2020[editovat zdroj]

Dobrý den, letos v listopadu se uskuteční již třetí ročník Asijského měsíce Wikipedie na české Wikipedii (globálně již šestý). Vzhledem k tomu, že jste nevyloučili účast, vás tímto zvu na letošní ročník.

Mezi letošní změny patří rozšíření lokálního organizačního týmu (tj. Patricccka, OJJe a Khamula1) o správce a účastníka minulého ročníku, Honzu Myšáka. Doporučuji si přečíst stránku letošního ročníku, neboť proběhly jisté změny (mj. budou od letoška strandardem digitální i fyzické pohlednice a certifikáty a také od letoška bude pro 15 účastníků s nejvíce články napříč všemi jazyky připravena speciální odměna).

Co se týče pohlednic a certifikátů z minulého ročníku, ty by měly být doručeny později kvůli pandemii covidu-19 (zařizuje je globální organizační tým, na který se lze při dotazech ohledně pohlednic a certifikátů obrátit). Při jakýchkoli dotazech se neváhejte obrátit na diskusní stránku soutěže, rádi vám odpovíme na dotazy.

Těšíme se na vaši účast!

Za lokální organizační tým Patriccck 26. 10. 2020, 13:37 (CET)Odpovědět

Česká filosofie[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Česká filosofie. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavek na ověřitelnost. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby bylo možné jej označit jako plnohodnotný článek. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po 14 dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Jvs 8. 12. 2020, 15:35 (CET)Odpovědět

Má to vůbec smysl?[editovat zdroj]

Dobrý den, jaký smysl shledáváte v ponechání tohoto článku? Za mě je naprosto zbytečné článek ponechávat, neboť má více problému: copyvio, významnost, možná propagace. Žádat vkladatele copyvia, aby potvrdil autorství, je minimálně kontraproduktivní, neboť je v tomto případě velmi pravděpodobně, že článek by byl smazán z jiného důvodu. --Patrik L. (diskuse) 12. 5. 2021, 16:25 (CEST)Odpovědět

@Patrik L. Osobně jsem nechtěl předjímat ohledně možnosti, že by byly dodány zdroje z nějakého média, ke kterému nemám přístup. --Martin Tauchman (diskuse) 12. 5. 2021, 16:33 (CEST)Odpovědět
Navíc ani ten text není úplně vhodný do encyklopedie (prý poslání, infinitivy nezapadající do textu ap.). Za sebe bych takové články navrhoval spíš na rychlé smazání, jestli můžu doporučit. --Patrik L. (diskuse) 13. 5. 2021, 09:13 (CEST)Odpovědět

Česko místo Česká republika[editovat zdroj]

Dobrý den, rád bych se zeptal, zdali k Vaším editacím, které mění v článcích Českou republiku na Česko, existuje nějaký konsenzus. Připadá mi, že jde o zbytečné editace, jelikož oba pojmy jsou korektní, a editace tedy v podstatě nic nepřináší. Předem díky za odpověď. --David V. (diskuze) 13. 6. 2021, 09:58 (CEST)Odpovědět

Já bych tedy řekl, že změny typu

"Česká republika, Slovensko, Polsko, Maďarsko" -> "Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko"
"ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko" -> "Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko"

Přínosné jsou a nemixují jména z různých tématických oblastí a tak trochu odstraňují tu ostudu že se republikuje nebo zkratkuje tam, kde tím jiné státy netrápíme. Ale jsme na Wikipedii, kontroverze, konsenzy, lidi s vlastní pravdou o synonymech a nechutí k OFICIÁLNÍMU jménu... prostě subjektivní nelíbivost a přízraky minulosti. A sjednotit to už jen v tak jednotných místech jako v infoboxech, seznamech nebo tabulkách je na Wikipedii neskutečný problém. Takže vítám každou čerstvou duši, samozřejmě centrální dohoda je lepší, ale pořád tady bude spoustu takových papoušků "nevidím důvod, jsou to totální synonyma pouižitelná za každých okolností ve všech významech". Takže jedna ještěrka (do kterých jste zasahoval naposledy) bude mít kapitolu "Rozšíření v Česku", druhá "Rozšíření v ČR", třetí "Rozšíření v České republice", a čtvrtá třeba "Výskyt na území České republiky" a dávat tomu jednotnou linku by možná i prošlo, ale s jakýmkoliv jiným státem. Chrz (diskuse) 13. 6. 2021, 10:27 (CEST)Odpovědět

Jestliže jde o 2 zmíněné případy, kdy jsou ty státy takto za sebou, s těmi nemám problém a chápu, že to jednotně vypadá lépe. Ale upravit „Je jediným jedovatým hadem České republiky (pokud se nepočítá mírně jedovatá užovka podplamatá) a řady dalších států v severní části severní polokoule.“ na „Je jediným jedovatým hadem Česka (pokud se nepočítá…“ mi připadá opravdu zbytečné. To musíme „Českou republiku“ odstraňovat, i když to vůbec není nutné? --David V. (diskuze) 13. 6. 2021, 10:36 (CEST)Odpovědět
Identifikovat zvířata jako příslušníky politického státu je obzvlášť komické, mravenci České republiky, housenky České republiky, ještěrky České republiky, to zní jako by měli titul nějaké soutěže, vítěz celonárodní ankety. Ale uznávám, že tahle "věc" se ve zdrojích objevuje. Wikipedie to má někdy tak, někdy onak, zatímco u jiných států s tím neblbne. Ty zmíněné případy by šlo brát i mezičlánkově, ale to už jsou moc vizionářské představy, zatím se to nepodařilo udělat ani s vlaječkami a jaké je kol toho haló... a nebo ticho viz Wikipedie:Bot/Žádosti_o_provedení_práce#Vlajka_a_název --Chrz (diskuse) 13. 6. 2021, 10:42 (CEST)Odpovědět

Dobrý den, přepisování jedné formy za druhou je typický příklad WP:NEKITu, který se tu dlouhodobě objevuje. K takové hormadné akci je nutné nejdříve získat komunitní podporu.--Kacir 13. 6. 2021, 10:39 (CEST)Odpovědět

@David V.:Jedná se o to, že se v nich střídají zeměpisná a formální jména. Také tam v tom seznamu nepíšeme Česká republika, Polsko, Rusko, Slovenská republika, Španělské království, Portugalsko, … Vzhledem k tomu, že článek o zemi se jmenuje „Česko“, nevidím důvod k nesjednocení terminologie napříč články. Navíc nelze předpokládat, že by se rozšíření hřibu satana změnilo při přechodu k jiné formě státního zřízení. (Název České republika popisuje pouze současné státní zřízení.) Pro základní se seznámení s problematikou doporučuji brožurku Jak se jmenuje naše vlast od PhDr. Libuše Čižmárové, CSc. (má jen 28 stran). --Martin Tauchman (diskuse) 13. 6. 2021, 10:47 (CEST)Odpovědět
Kolego, tady byl odpor už jen proti NÁZVŮM článků, kde panovala taková nejednota. Ještě před 4 lety neskutečné diskuze, ale postupně se našli podpůrci a slušně se to dotáhlo. I teď mi hnije v návrzích na přesun několik článků s republikou - Kategorie:Údržba:Články_k_přejmenování. (Např. Kategorie je Kategorie:Zvony v Česku, pod tím je článek Seznam zvonů v České republice a měnit to by byl zase NEKIT, kontroverze, nutno projednat a schválit....) Každou jednotlivou věc je nutno diskutovat zas a zas a znova. Žádné analogie, každou jednotlivost zase znova. Takže když třeba centrálně dojednáte užovky, už se to nepočítá se to zas pro hřbitov. A když dojednáte hokej, stejně je pořád "hokej" v tenisu, kde jeden ročník XYZ Cupu vyhrála Česká republika a druhý zase Česko, vždyť je to přece buřt, nebuď perfekcionista nebo fanatik a podobné vzkazy. Prostě komunita není ochotná přijmout, že když už je hlavní název státu Česko, že by to snad mělo jít nějak automaticky všude. Dejme tomu, nemusí být, ale aby se musela projednávat každá titěrná oblast zas a znova... --Chrz (diskuse) 13. 6. 2021, 10:54 (CEST)Odpovědět
@Chrz: Na základě podnětu kolegy Kacíře jsem založil diskusi o přejmenování ve všech oblastech, kde se v případě ostatních států používá zeměpisný název. --Martin Tauchman (diskuse) 13. 6. 2021, 11:04 (CEST)Odpovědět
Tak pozor, já na tom vystřílel svůj wikikredit. A kolik to sežralo času. Sice se mi v mnohém dalo zapravdu (kategorie, názvy článků), ale těch kolegáčků, co to nevzdají a argumentují dál stejně o úroveň níž...
Zkuste si třeba navrhnout něco tak jasného jako sjednotit 2000#Hlavy_států po jednotlivých rocích. Až se povedou takovéhle systematizované výčty a tabulky, kam jednoznačně patří dohodnuté jméno státu z hlavního článku o státu, pak bych věřil, že je čas na názvy kapitol a jednotlivé výskyty v textu, do kterých jste se odspodu pustil vy. Nevím čím to je, možná je poučné si přečíst poslední diskuzi o návrhu na přesun článku Česko na Česká republika z roku 2012. Prostě se někomu nelíbil ten název ještě v roce 2012, ty důvody, to je počtení... Byl poražen, neskousl to, tak aspoň nadále ten název odmítá jinde se stejnou vehemencí a stejnými poraženými argumenty. Sice se naoko se tváří, že brání synonyma a zdroje a kdesicosi, ale... Neříkám že všichni jsou takoví, to vůbec ne, ale u někoho to nejde nevidět. --Chrz (diskuse) 13. 6. 2021, 11:34 (CEST)Odpovědět
Můžete si počíst Vstup České republiky do Evropské unie, Wikipedie:Hlasování/Přejmenování článku Česko, Diskuse_s_wikipedistou:Chrz/3#Zbytečné_editace a podobně.
Tam uvidíte, kdo s vámi bude nesouhlasit a jaké trumfy pro to mají. --Chrz (diskuse) 13. 6. 2021, 13:12 (CEST)Odpovědět
Spousta z jejich argumentů jsou naštěstí již pasé, jelikož jméno Česko (Czechia) je již oficiálně uznáno OSN i EU. --Martin Tauchman (diskuse) 13. 6. 2021, 13:56 (CEST)Odpovědět
To byste se pane divil. A nejhlasitější kritik vám tam naskočil hned jako první. I pod lípou už jsem to několikrát řešil a od stavu v roce 2015 je to značně dál, ale řešit hnedka prostý text mi přijde opravdu až nečekaně ambiciózní, já se tady musím doprošovat, aby se přesunul článek Seznam největších zvonů v České republice, s jiným státem by se takové cavyky nedělaly, systematizace nade vše, ale jak je to ČR, tak kontroverze, nutno projednat, nutno být rozmanití, hledat konsenzus, i když článků typu Seznam v Česku už máme haldy a Seznam v České republice jen pár zapomenutých kousků. A to říkám při plném vědomí že si to zde může kdokoliv přečíst. --Chrz (diskuse) 13. 6. 2021, 18:40 (CEST)Odpovědět
Mne jen přijde divné, že se tu ještě po více jak 25 letech najdou lidé, kteří nejsou ochotni přijmout krátké geografické jméno, i když nám to může jako státu škodit. --Martin Tauchman (diskuse) 13. 6. 2021, 18:52 (CEST)Odpovědět
Tak oddělím co oddělit musím. To co teď řešíte možná není ani tak neochota přijmout krátké jméno jako spíš názor, že se mají různá možná zeměpisná/politická/zkratková jména naprosto náhodně střídat jak to přijde pod ruku. Protože pestrost jazyka a vůbec. I když od některých wikipedistů to jistě může být jen protahovaná obstrukce a zástupné problémy. Prostě se jim Česko nelíbí, název článku projeli, ale nějak to zaobalit musí. Doporučuju ke čtení příspěvky této skupinky, ti vymezováním se proti Česku bojují za své sebeurčení. Třeba nám tu jeden agituje i na Wiki. I když mě by zas označili za agitátora pro zeměpisné jméno... --Chrz (diskuse) 13. 6. 2021, 19:08 (CEST)Odpovědět
Ať tím nezaplňuju tu diskuzi, už tam na mě nasazují že jsem to přepísk: Návrh má docela slušné šance projít, i když těžko v té úplné úrovni jak jste si představoval. Na wikipedisty se musí pomalu. Před pěti lety by vás hnali svinským krokem za nápad sjednotit přístup v názvech článků, a jak mě fakt hnali. Už je to dál, ale co to stálo zbytečných sil. Chtít se pouštět do prostého textu článku, to je o několik levelů jinde. Pár hlasitých odpůrců vyvolá dojem masivního odporu, a podporovatelé už se s tím kolikrát nechtějí zahazovat, je to místo trvalého sporu a jen si tam uškodí. Co se týče angličtiny, tam je to jiná písnička, ne nepodobná té české, ale s mnohaletým zpožděním. Czechia v angličtině je na tom možná podobně jako Česko .. třeba v roce 2002, i když podmínky jsou jiné, ale na odhady jestli se šíří rychleji či pomaleji, těžko říct, zatím prostě pomalu... Žádné poučení z Česka, naše reprezentace si prostě udělala reprízu s angličtinou. Anglická wikipedie má zásadu že dohodnutý název článku státu se pak objevuje všude, takže se pak samozřejmě tváří kysele, když do toho někdo vnáší zmatky přes náhodně vpašovaná synonyma. I kdyby byla ta hra na synonyma systematická (v těch typech článků ten název, v těch článcích jiný název). Na synonyma si hrají jen u US, United States, USA, a podobně, vlastně jako my si zase na české Wikipedii hrajeme na synonyma hlavně jen u vlastního státu. Pokud by se nějakým zázrakem podařilo převrátit enwiki na Czechia, stejně by to nemělo žádný vliv na zdroje, to se přeceňuje (i když prý čeští učitelé umějí tvrdit, že Czechia je nesprávně, protože na enwiki není, ale co s takovými učiteli závislými na wiki). Naopak, když bude Czechia na enwiki, bude to jasný indikátor, že už prorazila, taková třešnička na dortu. Při tempu kdy ani 5 let po schválení Czechie nebude tato vidět na LOH, to vypadá, že by to opravdu museli vybojovat pro angličtinu zvenčí, protože my to celkem aktivně blokujeme, protože asi můžeme švejkovat. Proti finštině, srbštině nebo japonštině nikdo nehalasil, protože to je nezajímavé, ale angličtina... --Chrz (diskuse) 15. 6. 2021, 23:03 (CEST)Odpovědět
Osobně jsem trochu jiného názoru. Informace z Wikipedie si tahá do svých infoboxů Google a další vyhledávače. Také je to jedna z nejnavštěvovanějších stránek na internetu a musím uznat, že když si chci udělat nějaký hrubý přehled o nějakém problému, tak začínám zde (je samozřejmě rozdíl, jestli plánuji výlet do Prachatic nebo píši práci o vlivu toxoplasmy na BMI). Osobně jsem se zatím snažil dotazovat u zahraničních médií, proč neužívají jméno Czechia. Zatím většinou bez odpovědi. Jinak co se budoucího vývoje týče, tak je zajímavé, že někteří lidé, kteří propagují Czech Republic, jej poté neumí správně použít (člen, velká písmena, c na konci, …). Samostatnou kapitolou je poté zkratka CR, což je mezinárodní kód pro Kostariku. (Osobně bych zásadně nedoporučoval používat bez širšího kontextu, když si vezmu jak dlouho jsem přemýšlel, než jsem přišel na to, co znamená „Made in P. R. C.“…) Jinak Spojené státy americké to mají se svým označením možná ještě divočejší než my. Jako krátký název mají ve svém vlastním jazyce napsáno: „United States“, ale v oficiálních překladech je u krátkého názvu United States of America. --Martin Tauchman (diskuse) 15. 6. 2021, 23:38 (CEST)Odpovědět
Zdravím. Na enwiki můžete těm dvěma třem urputným odmítačům vpálit, že hlavně oni nejdřív vymysleli výsledek a pak hledají záminku jak ho podpořit, jakým způsobem odmítat do zblnutí, které zdroje označit za nepodstatné, jaké vyzdvihovat a podobně. --Chrz (diskuse) 3. 8. 2021, 09:02 (CEST)Odpovědět

Dotaz[editovat zdroj]

Dobrý den, neporozuměl jsem, v čem spočívá encyklopedický přínos těchto editací: Speciální:Rozdíl/18743407, Speciální:Rozdíl/18770842, Speciální:Rozdíl/16383279, Speciální:Rozdíl/16316351, Speciální:Rozdíl/16352407. Díky za odpověď!--Tomas62 (diskuse) 26. 12. 2022, 22:39 (CET)Odpovědět

Jsou zde lépe prokreslené detaily, které umožňují snazší orientaci (třeba jsou zde vidět řeky). --Martin Tauchman (diskuse) 27. 12. 2022, 00:14 (CET)Odpovědět

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)Odpovědět

Nesmyslné diskuse[editovat zdroj]

Zdravím, obsah diskusí vhodných ke smazání není zvykem mazat, stačí vložit šablonu a ponechat text tak, jak je. S pozdravem --V0lkanic (diskuse) 19. 11. 2023, 15:19 (CET)Odpovědět

Pozvánka[editovat zdroj]

Setkání v Botanické zahradě Bečov nad Teplou 25. dubna do 28. dubna 2024. Jarní setkání pro Wikipedisty přírodovědce, milovníky přírody a především botaniky. Více se dozvíte zde. -- Ikcur (diskuse) 20. 4. 2024, 15:28 (CEST)Odpovědět

Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako aktivního editora Vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku Wikimedia Česká republika do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají programy pro editory v následujících třech letech ubírat. O vyplnění krátkého dotazníku Vás prosíme do 1. května 2024, obsahuje 7 otázek a zabere to asi 5 minut.

Vyplňte dotazník pro editory

V rámci probíhajících příprav strategického plánu spolku WMČR na léta 25–27 běží paralelně řada procesů. Různými formami postupně oslovujeme definované cílové skupiny. V rámci možností se snažíme o maximální stručnost a efektivitu, ptáme se vždy na to, co je pro danou skupinu primárně relevantní.

Více informací k procesu a průběhu přípravy SP najdete na pro tyto účely zřízené veřejné stránce. Na editorský dotazník navazuje termínově setkání se správci a patrolou – v gesci Pavla Bednaříka. V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Děkujeme za zapojení,

--janbery (diskuse) 20. 4. 2024, 23:50 (CEST)Odpovědět