Diskuse s wikipedistou:Jurajda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Nadvšenec v tématu „Enteritida
Uživatel Jurajda v roce 2020 zemřel. Stránka je proto trvale uzamčena.


--Vojtech.dostal 13. 1. 2010, 14:41 (UTC)

Vaše články

Dobrý den, děkuji za vaše články Papovaviridae a Papilomatóza ptáků, ale neuvedl jste zdroje, a proto jsou tyto články podezřelé z porušování autorského práva. Můžete prosím dodat literaturu či internetové stránky, z nichž jste čerpal? Dále si přečtěte Wikipedie:Vzhled a styl (nebo, pokud se vám nechce, podívejte se na ostatní články a používejte prosím zavedený styl). Děkuji za Vaši ochotu, --Vojtech.dostal 13. 1. 2010, 14:41 (UTC)
Děkuji za připomínku, zatím to neumím. Ale již jsem požádal vašeho kolegu, aby tam literaturu doplnil. Když to uděláte vy, budu vám vděčen. Zdroj: V. Jurajda (2002): Nemoci drůbeže a ptactva - virové infekce. Ediční středisko VFU Brno, 184 s. --Jurajda 13. 1. 2010, 19:47 (UTC)

Dobrý den, děkuji. Zřejmě jste autorem této knihy, je to tak? Jestli ano, tak to vůbec nevadí, naopak, ale pokud jste celý text z knihy doslovně opsal, bude třeba dodat povolení ke zveřejnění této knihy na wikipedii - to se dělá odesláním e-mailu, poradil bych Vám. Děkuji za odpověď. --Vojtech.dostal 14. 1. 2010, 12:53 (UTC)
Dobrý den. Večer jsem zvládl vložit literaturu. Můžete mi poradit, jak vkládat hvězdičku a svislou čáru /ne lomítko/ používanou při zápisu literatury, abych nemusel skákat z české na anglickou klávesnici? Musí se zápis literatury psát při editaci vodorovně nebo svisle, jak jsem to viděl u některýcvh článků? Ano jsem jediným autorem vysokoškolských skript ze kterých čerpám. Neopisuji je doslovně, řadu specifických věcí pro veterináře vynechávám a také některé odborné výrazy. Vkládám asi 80 % z textu. Bude-li i tak nutné nějaké povolení, nic proti tomu nemám a díky za radu. --Jurajda 14. 1. 2010, 14:23 (UTC)
Hvězdička je někde přímo na klávesnici (někde vpravo nad čísly); Svislá čára "|" je dostupná pod klávesovou zkratkou ALT+124. Nevím ale co myslíte vodorovným a svislým psaním literatury. Co se týče povolení, upozorním na vás někoho zkušeného v tomto oboru a pošlu ho sem. --Vojtech.dostal 14. 1. 2010, 16:00 (UTC)

Tak se to pokusím vysvětlit sám. Nabízí se možnost uvolnit Vaše skripta pod svobodnou licencí, Creative Commons (její pravidla jsou zde). Záleží však na tom, zda byste s tím souhlasil. Pokud ano, je třeba zaslal e-mail podle vzoru na adresu info-cs@wikimedia.org.

Já, autor vysokoškolských skript Nemoci drůbeže a ptactva - virové infekce (JURAJDA, Vladimír. Nemoci drůbeže a ptactva - virové infekce. 1. vyd. Brno: Ediční středisko VFU Brno, 2002. 184 s. ISBN 80-7305-436-1. ), souhlasím s tím, aby tento můj text byl sdělován prostřednictvím Wikipedie pod licencí GFDL (závazné znění: http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html; neoficiální překlad: http://www.gnu.cz/article/36/) a pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported (závazné znění: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/; celá verze: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode). Beru na vědomí, že toto dílo může být libovolně upravováno a přebíráno dalšími stranami k jakémukoli účelu včetně komerčních. Přeji si, aby za autora tohoto díla byl označen Vladimír Jurajda.

Dobře si to rozmyslete, existuje totiž i druhá možnost. Pokud byste chtěl zachovat výhradní právo na svá skripta a "opisovat" z nich pouze vy sám, je třeba posílat do OTRS poněkud konkrétnější sdělení:

Já, autor vysokoškolských skript Nemoci drůbeže a ptactva - virové infekce (JURAJDA, Vladimír. Nemoci drůbeže a ptactva - virové infekce. 1. vyd. Brno: Ediční středisko VFU Brno, 2002. 184 s. ISBN 80-7305-436-1. ), souhlasím s tím, aby tento můj text byl sdělován prostřednictvím Wikipedie (články http://cs.wikipedia.org/wiki/Papilomat%C3%B3za_pt%C3%A1k%C5%AF, http://cs.wikipedia.org/wiki/Papovaviridae, http://cs.wikipedia.org/wiki/Polyomavir%C3%B3za_pt%C3%A1k%C5%AF) pod licencí GFDL (závazné znění: http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html; neoficiální překlad: http://www.gnu.cz/article/36/) a pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported (závazné znění: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/; celá verze: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode). Beru na vědomí, že toto dílo může být libovolně upravováno a přebíráno dalšími stranami k jakémukoli účelu včetně komerčních. Přeji si, aby za autora tohoto díla byl označen Vladimír Jurajda.

V tomto případě ale bude potřeba posílat povolení vždy, když napíšete nový článek, což bude asi otravné. Přeji vám pěkný den a omlouvám se za potíže, ale autorské právo je striktní --Vojtech.dostal 15. 1. 2010, 14:00 (UTC)

Dobrý den, pane Dostále. Předem mi dovolte poznámku. Moje skripta na škole jsou nebo jistě budou brzy rozebrána. Po čase nějaký aktivnější kolega z toho více nebo méně opíše a nic se nebude dít, vydá nová skripta. To je zkušenost a já s tím počítám. Já jsem si myslel, že ze svým textem si mohu dělat co chci. Vím, že WIKI je otevřená všem, také jsem s tím počítal. Jenže vy, myslím tím WIKI a dodržování autor. zákona, jste papežštějčí než papež. Nic ve zlém. Mnoho let jsem postupně sháněl informace pro studeny i odborníky, které jsem vložil do svých několika skript. Aby si každý z toho maxima informací vybral to, čemu rozumí a co potřebuje, a nemusel to opět pracně shánět v literatuře. Mám následující návrh: Nebudu uvádět svoje skripta, ale uvedu vždy nějakou velkou publikaci, knihu, která v jednotlivých kategoriích (drůbež, exoti, dravci, pštrosi) představuje jakousi bibli v té oblasti. Samozřejmě i mně sloužila jako zdroj informací. A stávající literaturu ve 3 dosavadních článcích změním. Podobně to asi dělají všichni wikipedisté, jenom tam nebude figurovat moje jméno. Šlo by to tak? --Jurajda 15. 1. 2010, 15:27 (UTC)

Proč, proč? Já jsem to myslel dobře, snažím se vám pomoci. Oba mám společný zájem - aby jste obohatil svými články wikipedii. K tomu, aby v tom nic nebránilo, je zapotřebí jediný mail - který potvrzuje, že jste ochoten jako autor těch skript uvolnit celý jejich obsah pod uvedenými licencemi. Kde bychom skončili, kdyby si nějaký autor dal práci s napsání knihy a my bychom ji zveřejnili bz jeho svolení na internetu? Chápejte mě prosím. Moc si přeji, abyste tomuto byrokratickému pralesu nepodlehl a pokračoval v tvůrčí činnosti, jako to děláte doposud. --Vojtech.dostal 15. 1. 2010, 16:18 (UTC)
Pane Dostále, jste velice laskav, jak mi pomáháte. Proti vám nic nemám, naopak jsem vám vděčen. Ještě než mi to dojde, můj návrh se vám nelíbí? Výsledek by byl stejný, na svém autorství nebo zveřejňování jména nijak netrvám, chci ty informace jenom předat zájemcům. Jak jsem vám už psal, neopisuji do doslova. Po 8 letech dělám změny, doplnění, trochu polidšťuji text a také něco odstraňuji. To nestačí? Mně to prostě vadí z principu. Jurajda 15. 1. 2010, 17:45 (UTC)

Nedokážu posoudit, k jak rozsáhlým změnám přistupujete. Ale Vaše nabízené řešení nic neřeší - kdyby někdo zjistil, že se to výrazně shoduje s těmi skripty a smazal vaše články, byl by vlastně v právu, protože - kdo ví, kdo ty články napsal. Pokud v tom je princip, tak s tím nic neuděláme, a vaše práce na wikipedii je boj proti větrným mlýnům. Jediné stabilní řešení je zaslání povolovacích e-mailů. Přeji pěkný večer - zase napíšu místo diskutování nějaký článek ;)) - --Vojtech.dostal 15. 1. 2010, 20:07 (UTC)

Je mi líto, ale nemohu odeslat E-mail, prý je špatná adresa. Můžete mi ještě pomoci?--Jurajda 16. 1. 2010, 15:35 (UTC)

Nemoci ptáků

Nechtěl jste spíš založit Kategorie:Nemoci ptáků? --Harold 16. 1. 2010, 13:14 (UTC)

Dobrý den. Ano, chtěl. Aby spadala do kategorie Neci zvířat. Nebo spíš jako podkategorii? Ale to ještě neumím. POraďte. Moment, proč máte na začátku, před Kategorie, dvojtečku? --Jurajda 16. 1. 2010, 13:21 (UTC)

Název každé WP:Kategorie začíná výrazem "Kategorie:XXX", takhle jste založil článek Nemoci ptáků. Jinak ta dvojtečka před slovem Kategorie zajišťuje, že se bude jednat o odkaz. Kdyby tam nebyla, kdybych napsal pouze [[Kategorie:Nemoci ptáků]], zařadila by se tato diskusní stránka do zatím neexistující kategorie Nemoci ptáků. --Harold 16. 1. 2010, 13:28 (UTC)

Opraveno, kategorie založena, omylem založený "článek" smazán. --Harold 16. 1. 2010, 13:30 (UTC)

Díky za pomoc.--Jurajda 16. 1. 2010, 13:36 (UTC)

Pikornavirové infekce ptáků

Já bych to začlenil do článku pikornaviry, vadilo by vám to? Stejně je ten článek do velké míry o virech a jenom méně o onemocnění... --Vojtech.dostal 16. 1. 2010, 17:17 (UTC)

Dobrý večer, p. Dostále. Mně by to nevadilo, ale z hlediska objektivity to není správné. Pikornaviry jsou všechny viry této čeledě, kdežto ptačí p. jsou jen viry izolované od ptáků a ty mají jiné, upřesněné charakteristiky. Ten článek má význam jako úvod pro choroby ptáků způsobované ptačími pikoronaviry. P. Dostále, nemůžu odeslat e-mail podle vaší rady, prý je špatná adresa na tu licenci. Pomůžete mi zase? Díky. --Jurajda 16. 1. 2010, 19:36 (UTC)
Jestli jde o ty adresy, ty tam podle mě být nemusí - nevím sice, proč to s nimi nelze odeslat, ale podle mě stačí toto:

Já, autor vysokoškolských skript Nemoci drůbeže a ptactva - virové infekce (JURAJDA, Vladimír. Nemoci drůbeže a ptactva - virové infekce. 1. vyd. Brno: Ediční středisko VFU Brno, 2002. 184 s. ISBN 80-7305-436-1. ), souhlasím s tím, aby tento můj text byl sdělován prostřednictvím Wikipedie pod licencí GFDL a pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported. Beru na vědomí, že toto dílo může být libovolně upravováno a přebíráno dalšími stranami k jakémukoli účelu včetně komerčních. Přeji si, aby za autora tohoto díla byl označen Vladimír Jurajda.

zkuste to ještě jednou a dejte vědět zda to proběhlo bez problémů. --Vojtech.dostal 16. 1. 2010, 19:57 (UTC)

Asi jsem se špatně vyjádřil - adresa příjemce je špatná.--Jurajda 16. 1. 2010, 20:17 (UTC)
Tak už je v pořádku, E-mail odešel. Okopíroval jsem adresu info-cs@wikimedia.org i s tečkou na konci. Děkuji za ochotu, pomoc, rady i čas, který jste tomu věnoval. Znamená to tedy, že mohou dál pokračovat v kládání článků ze skript? --Jurajda 17. 1. 2010, 19:12 (UTC)
Myslím, že ano. Doufejme, že si s obdrženým e-mailem nějak poradí. --Vojtech.dostal 17. 1. 2010, 19:27 (UTC)

A je to hotové, licencování je odteď v pořádku. Prosím připisujte Vaše články na stránku Wikipedista:Podzemnik/2010011710018671 - děkuji Vám a těším se na nové články. PS: Pokuste se dodržovat "jednotný styl" wikipedie, prosím, vizte třeba wikipedie:vzhled a styl. S pozdravem --Vojtech.dostal 18. 1. 2010, 19:59 (UTC)

Díky za zprávu, také jsem dostal odpověď na e-mail. Nezlobte se, ale nerozumím tomu, co a hlavně jak mám připisovat na stránku Wikipedista:Podzemnik/2010011710018671. Pokud jde o styl, snažím se. --Jurajda 19. 1. 2010, 12:24 (UTC)
Na tu stránku připisujte prosím všechny vaše články, které vychází z těch skript. Zatím tam jsou myslím všechny, ale časem třeba budete psát další. Mám pro vás mimochodem námět - kdybyste byl tak hodný a napsal krátkou obecnou kapitolku "Onemocnění ptáků" do článku ptáci, bylo by to myslím výborné. Případně samostatný článek infekční onemocnění ptáků, jestli je to dostatečně široké téma (jako že myslím je) - iniciativě se meze nekladou. Přeji pěkný den, klidně se ještě ptejte - ale styl už vám jde skoro bez problémů --Vojtech.dostal 19. 1. 2010, 13:14 (UTC)
Prosím odpovězte: jak to mám psát do "Podzemniku", jak poznám, že už tam článek je? Jsem ochoten akceptovat pravidla, ale zatím tomu nerozumím. Pomozte. Chtěl jsem napsat článek ke kategorii: Nemoci ptáků, ale zase nevím jak to tam vložit. To se píše za hotový článek, který otevřu v editaci? Až za literaturu? Jste hodný, že mi pomáháte, ale zatím mám plno práce s tím, aby články nebyly moc odborné a splňovaly požadavky W. Musíte na mně pomalu.--Jurajda 19. 1. 2010, 13:28 (UTC)
  • Klikněte třeba sem a otevře se vám stránka, na níž je napsáno "Články využívající ticket 2010011710018671" a pod tím seznam doposud pěti článků, jež jste napsal.
  • Až napíšete další článek, otevřete si editační okno (pomocí tlačítka editovat na odkazované stránce) a přidejte do stávajícího seznamu tento článek.
  • Nerozumím, co myslíte tím "článek ke kategorii nemoci ptáků" - pokuste se mi to vysvětlit - jinak ještě jednou zdravím, --Vojtech.dostal 19. 1. 2010, 14:21 (UTC)
Snažil jsem se vytvořit kategorii "Nemoci ptáků", která by shrnovala všechny moje (i jiné) články s touto tématikou. S pomocí vašeho kolegy Harolda (viz výše) se to povedlo. A teď ten problém: Je možné stránku této kategorie doplnit textem (článek o nemocech ptáků) nebo kategorie obecně slouží jako nadpis schránky, do které se zahrnují články s podobnou tématikou? Nebo mám napsat normálně článek "nemoci ptáků", a přiřadit ho do kategie:nemoci ptáků? --Jurajda 19. 1. 2010, 14:59 (UTC)
Do kategorie se obvykle nic nepíše. Nejlepší je napsat rovnou článek, jako třeba právě nemoci ptáků. --Vojtech.dostal 19. 1. 2010, 15:02 (UTC)
Konečně pochopil, povedlo se, díky. Ještě radu, jak otevřít Podzemnika, aniž by klikal na odkaz v diskusi? Musím všechno napsat do okna hledání? A ještě ke kategorii Nemoci ptáků. Nebude vadit, když článek bude mít stejný název jako kategorie? Moc děkuji a omlouvám se. Znáte to, podej prst atd. --Jurajda 19. 1. 2010, 15:29 (UTC)
Abyste mne otevřel, je třeba do okna napsat text Wikipedista:Podzemnik/2010011710018671. Ta stránka je jen taková pracovní verze, můžete to psát kdekoliv, třeba rovnou sem nebo na svou uživatelskou stránku, nebo si vytvořte podstránku ve Vašem prostoru typu Wikipedista:Jurajda/Moje - jde o to udělat seznam těch článků, které využívají text z Vašich skript, které jste uvolnil, abych je mohl označit v diskusi. Zamezí to případným nedorozuměním či komplikacím v budoucnu. Mějte se pěkně, --Podzemnik 19. 1. 2010, 15:36 (UTC)

Přivítání a prosba

Pane profesore, je mi ctí Vás přivítat na české wikipedii. Nemoci ptáků byly dosud na české Wiki nepolíbeny, takže se těším na Vaše příspěvky z tohoto, ale i jiných oborů. Jen bych měl prosbu ohledně psaní článků, abyste trošku ubral na své odbornosti. Jedná se o encyklopedii pro širkou veřejnost. Dle mého názoru, by bylo dobré omezit v článcích například histopatologii či chemické vlastnosti viru na minimum. Děkuji. S přáním hezkého dne. Jeden z Vašich bývalých studentů.--Flukeman 22. 1. 2010, 12:32 (UTC)

Děkuji za přivítání i vzkaz. Taky zdravím. S tou odborností je to těžké. Je mi líto nevyužít informací, které se těžko shánějí. Ale pokusím se. --Jurajda 22. 1. 2010, 14:06 (UTC)

Dotaz

Dobrý den, proč nepřidáváte nové články do seznamu Wikipedista:Podzemnik/2010011710018671, když jsme se na tom domluvili? Pokuste se také prosím přidávat více "interních odkazů" na další wikičlánky - děkuji Vám --Vojtech.dostal 26. 1. 2010, 16:44 (UTC)

Dobrý navečer. Upřímně řečeno, čekal jsem spíš pochvalu za rychle napsaný článek nemoci ptáků. Ale bez legrace, trochu jsem na to zapomněl, protože některé články se tam objevovaly sami. Nebo jste je tam vkládal Vy? Pak děkuji. Články mechanicky nekopíruji ze skript, všechno je přepracované a trvá to déle. Stejně tak odkazy zaberou hodně času, ale snažím se přizpůsobit. Zdravím. --Jurajda 26. 1. 2010, 17:36 (UTC)
Jo, vkládal jsem to tam já - omlouvám se za strohost, uznávám, že bych měl více chválit, ale sám musíte vědět, že vaše práce je prospěšná, i beze mně. S odkazy se snažím pomáhat ale jsou to, jak říkáte, vydatné články a trvá to dlouho, to chápu. Tak s pozdravem, --Vojtech.dostal 26. 1. 2010, 17:50 (UTC)
Všechno je v pořádku, vždyť já jsem Vám vděčen za každou radu i pomoc. --Jurajda 26. 1. 2010, 19:10 (UTC)

Chřipka drůbeže

Není Chřipka drůbeže vlastně skoro to samé jako ptačí chřipka? Kdyby ano, nabízelo by se sloučení, vizte prosím Wikipedie:Slučování a přesun stránek#Proč slučovat stránku. Co si o tom myslíte? --Vojtech.dostal 2. 2. 2010, 17:54 (UTC)

Dobrý večer. Takovou otázku jsem čekal. Snažil jsem se udělat 3 články - Orthomomyxovirové infekce ptáků, Influenza virus A a Chřipku. V nich jsem se právě snažil vysvětlit, proč to chci odlišit. První dva články popisují chřipku ptáků probíhající většinou bez problémů, kdežto ch.drůbeže popisuje tu nebezpečnou formu, kterou dnes všichni nazývají Ptačí chřipkou. Chřipka jako taková existuje jedna, s jednou etiologií, ale může se lišit podle hostitele. Proto pojem "ptačí", "prasečí", "koňská", "lidská" atd. chřipka neexistuje, pouze se u těchto druhů vyskytuje a probíhá odlišně. A Ptačí chřipku bych chtěl ponechat jiným, pro popis chřipky lidí způsobenou virulentními influenza viry ptáků. Byl bych rád, kdybyste to tak chápal. Buďte tak hodný a napište mi, co si o tom myslíte.--Jurajda 2. 2. 2010, 19:16 (UTC)
OK, zatím to tak necháme. Pokusím se články jen trochu propojit. --Vojtech.dostal 3. 2. 2010, 15:37 (UTC)

Přesto mi to ještě nedá. Chřipka drůbeže je podle definice v článku "nakažlivé virové onemocnění postihující převážně dýchací cesty savců včetně člověka" - ale není to primárně onemocnění drůbeže, tzn. ptáků? Zdá se mi paradoxní, že by chřipka drůbeže bylo onemocnění savců... jak to tedy je? --Vojtech.dostal 5. 2. 2010, 11:52 (UTC)

Souhlasím, je to blbě. Prosím, podívejte se na mail.--Jurajda 5. 2. 2010, 17:41 (UTC)

První vyznamenání

„Nováček“

Dobrý den, dovolte mi zpestřit Vaši stránku za řadu hesel, 254 editací za měsíc zde strávený prvním uživatelským vyznamenáním za věrnost. Nyní jste oficiálně „Nováčkem“! Blahopřeji a doufám, že ve Vaší výtečné práci pro Wikipedii vydržíte--Zákupák 11. 2. 2010, 16:07 (UTC)

Děkuji--Jurajda 11. 2. 2010, 16:18 (UTC)

Mezery v odkazech

Dobrý den, projížděl jsem si některé Vaše články (a že jste jich už napsal :-) a všiml jsem si, že do odkazů vkládáte mezery, i když nemusíte: např. s [[diagnostika_|_diagnostikou]] namísto běžného s [[diagnostika|diagnostikou]]. Dvě mezery vedle sebe se automaticky opraví na jednu (takže se nevyskytne s__diagnostikou). Problém však nastane, když napíšete s procesem rozpoznávání onemocnění ([[diagnostika_|_diagnostikou]]). Závorka ( totiž oddělí obě mezery a výsledek je s procesem rozpoznávání onemocnění (_diagnostikou). Stalo se Vám to např. v článku Papilomatóza ptáků na prvním řádku: (_papilomů).
Taky jsem Vám chtěl poradit, že v zápisu [[antigen]]ně podobný se koncovka automaticky přidá k odkazu a výsledek je antigenně podobný. Více o odkazech najdete zde. A jinak Vám přeju hodně chuti do dalších článků! Mountleek 14. 2. 2010, 23:10 (UTC)

Díky za rady.--Jurajda 15. 2. 2010, 14:00 (UTC)

Druhý zdroj

Dobrý den, v seznamu nových hesel u portálu Biologie označuji novinky bez dvou zdrojů symbolem P jako pahýl. Až dodnes jste ke svým heslům vždy dodal 2-4 zdroje vč.své knihy, dnes poprvé ne. Raději to zdůvodňuji předem sem. To neznamená, že heslo někdo bude mazat, je to jen informace. Dodáte druhý zdroj, já smažu P --Zákupák 23. 2. 2010, 15:50 (UTC)

Jestli se jedná o článek Herpesvirové infekce ptáků, tak jsem to doplnil. Díky za připomínku.--Jurajda 23. 2. 2010, 16:10 (UTC)
Díky, i já svůj závazek splnil. --Zákupák 23. 2. 2010, 16:12 (UTC)

Kožní systém ptáků

Všiml jsem si nového článku Kožní systém ptáků. Myslím si, že tyto informace v takovém článku bude hledat jen málokdo ("Kožní systém ptáků" není nic moc termín), a tak bych nejradši rozdělil informace do dílčích článků. Úvod a kožní žlázy bych vložil do článku anatomie ptáků, zbytek do článku peří. Nechci to ale provádět bez vašeho svolení - co byste na to říkal? Jinak vítám zpět, hodně zdraví, --Vojtech.dostal 22. 4. 2010, 10:56 (UTC)

Souhlasím, a děkuji za přání.--Jurajda 22. 4. 2010, 13:41 (UTC)

Přesměrování z původce na nemoc

Dobrý den, jen bych Vás chtěl upozornit, že není ideální dělat redirekty z původce (konkretní druh bakterie) na onemocnění, jako je tomu třeba u Pasteurella multocida nebo Clostridium perfringens. Např. P. multocida není jen původcem cholery drůbeže, a navíc je tento druh sám o sobě dosti vyznamný a zaslouží si vlastní článek. Podobně je tomu u C. perfringens. Raději tedy nechat heslo červené a počkat než je někdo (třeba vy) později vytvoří. Děkuji. S přáním hezkého večera.--Flukeman 22. 4. 2010, 19:37 (UTC)

Udělal jsem to právě kvůli velkému medicinskému i veterinárnímu významu těchto dvou patogenů. Jak si sám jistě ještě pamatujete, často se hledají informace k nějaké nemoci podle původce. I když popisuji jejich úlohu u ptáků, popisuji také základní vlastnosti obou patogenů.

Komu to nebude stačit, může jejich charakteristiku dále rozšířit a redirekt klidně zrušit. A poukázat na související články. Pokud jde o narážku, že bych to mohl doplnit i já, přiznám se, že po několika připomínkách na přílišnou odbornost mých článku se toho bojím. I když u některých článků z jiných odborů se to odbornými výrazy jen hemží. Díky za připomínku. --Jurajda 24. 4. 2010, 11:51 (UTC)

Anatomie ptáků

Dobrý den, do článku Anatomie ptáků jsem připravil zatím prázdné podkapitolky o imunitním a trávicím systému ptáků - nemohl byste laskavě do každého napsat kraťoučký odstavec, aby článek Anatomie ptáků poskytoval zase o něco ucelenější informace? Pokud se vám nechce, já si taky čas najdu, ale radši bych to nechal na vás - stačí 5 nejdůležitějších vět z těch dvou článků klidně překopírovat a zkompilovat. Děkuji, --Vojtech.dostal 28. 4. 2010, 15:42 (UTC)

Prosím, můžete to zkontrolovat? --Jurajda 29. 4. 2010, 09:29 (UTC)
Děkuji Vám, takhle to úplně stačí. Chyběly tomu jenom wikilinky, ty jsem dodal. Ještě jednou dík, --Vojtech.dostal 29. 4. 2010, 12:04 (UTC)

Močovou soustavu jsem celou sloučil a vytvořit redirekt --Vojtech.dostal 1. 5. 2010, 09:03 (UTC)

Úvodní tabulka v článku Mykoplasmové infekce ptáků je výborná, ale tam ji nikdo hledat nebude. Nemohli bychom ji třeba přesunout do článku Mollicutes? --Vojtech.dostal 18. 5. 2010, 10:30 (UTC)

Souhlasím. Nebyla by lepší v rámečku? Já se o to pokoušel pomocí již dříve použité šablony, ale nevyšlo to. Trochu mně také zarazilo zařazení rodu Erysipelotrhrix v článku. Nikdy jsem to neviděl, a nevím, kde to ověřit. --Jurajda 19. 5. 2010, 08:26 (UTC)
O rámeček někoho poprosím, taky se v tom nevyznám. Erysipelothrix jsem z článku odstranil, zřejmě to je renonc - příště můžete tak učinit sám, jste zkušený uživatel. Tabulku jsem přesunul, jediné, o co bych vás chtěl poprosit, je dodání literatury do článku Mollicutes, z níž byly čerpány informace pro tu přesunutou tabulku. Díky. --Vojtech.dostal 19. 5. 2010, 08:51 (UTC)
PS: prosím ověřte moje změny v článku megabakterióza ptáků - na popud v diskusi u tohoto článku jsem se na to díval a vypadá to, že zde šel vývoj poznání kupředu a je to nějaká kvasinka. --Vojtech.dostal 19. 5. 2010, 08:51 (UTC)

Proti změně v Megabakterióza nic nemám. Jenom poznámka: citace je z roku 2003, kdy jsem odcházel do důchodu a kdy jsem měl větší přístup k literatuře. Tehdy se diskutovalo, že se jedná o bakterie, plísně i kvasinky. Prostě problém nebyl uzavřen. Podle svého zvyku si nové poznatky ověřuji z více pramenů. Zatím to nechte, snad by bylo vhodnější uvést všechny možnosti, než se to prověří. S tabulkou to bude horší. Tu jsem sestavil sám podle mnoha pramenů, které už nemohu specifikovat. Kartotéka zůstala na škole, kdoví, kde je její konec. Co kdybyste uvedl skripta?--Jurajda 19. 5. 2010, 09:08 (UTC)
Nevadí, uvedu třeba skripta. Co se týče megabakteriózy, nemocem ptáků nerozumím, ale když se v roce 2003 udělala fylogenetická analýza RNA a byla zařazena mezi pravé houby, tak je podle mně evidentní, že to prokaryont nebude, to se bezpečně poznalo i v roce 2003. --Vojtech.dostal 19. 5. 2010, 09:11 (UTC)
Já tu práci neznám. Dovolil jsem si vaší změnu upravit. Souhlasíte? A ještě bych navrhoval text - Původcem jsou pleomorfní, grampozitivní vláknité plísně (řazené mezi vřeckovýtrusné kvasinky, změnit na Původcem jsou pleomorfní, grampozitivní vřeckovýtrusné kvasinky--Jurajda 19. 5. 2010, 09:43 (UTC)
Klidně to opravte. --Vojtech.dostal 19. 5. 2010, 10:23 (UTC)

Portál týdne Biologie

Zdravím, dovolil jsem si vybrat dotyčný portál jako další portál projektu. Jste uveden jako přispěvatel, tak bych vás tímto chtěl přizvat ke spolupráci na jeho rychlém vylepšení. Více zde: Diskuse k portálu:Biologie#Portál týdne 4.2.-11.2.2011.--Fafrin 4. 2. 2011, 20:28 (UTC)

I p. Jurajda je pouze autorem článků, nikoliv portálu. Děkuji za pochopení. --Vojtech.dostal 4. 2. 2011, 20:37 (UTC)
Nevím, jestli vám p. Dostál odpověděl místo mě, ale raději zůstanu pouhým autorem článků.--Jurajda 6. 2. 2011, 17:11 (UTC)

Řád modrého motýla

Dobrý den, chtěl bych Vám jako poděkování za rozsáhlou sérii Nemoci ptáků udělit tento symbolický řád. Ptačí nemoci jsou díky vám jedním z mála témat, které jsou na české wikipedii pokryty lépe než na kterékoliv jiné jazykové verzi wikipedie. Pěkný den, --Vojtech.dostal 12. 3. 2011, 15:12 (UTC)

Děkuji. --Jurajda 22. 3. 2011, 09:28 (UTC)

Enteritida

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku Enteritida. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Nadvšenec (diskuse) 13. 3. 2016, 12:49 (CEST)Odpovědět