Diskuse s wikipedistou:Haslingerová Ivana

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 dny od uživatele Janbery v tématu „Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu

--Bazi (diskuse) 20. 3. 2024, 00:39 (CET)Odpovědět

Jiří Pancíř objevitel Topologické metody[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za informace v článku Jiří Pancíř objevitel Topologické metody. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku upravit alespoň do té míry, aby splňoval základní požadavky na vzhled, encyklopedický styl a jazyk článků. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po 14 dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá odložené smazání. Děkuji za pochopení. --OJJ, Diskuse 20. 3. 2024, 05:05 (CET)Odpovědět

Dobrý den,
ten článek jsem měla pouze daný v Pískovišti. Když jsem chtěla odejít po dlouhé době a upravovat ho další den, tak při zavření tam máte napsáno, že se může ztratit. Proto jsem si řekla, že zmačknu aspon to modré tlačítko, že se uloží tam.
Byla jsem moc ráda, že jsem si udělala ty všechny odkazy , naučila se dávat obrázky a nadpisy a nechtěla jsem o to vše přijít. Pokud jde o ten druhý článek, co vyšel v revui Fragmenty atk je můj a pouze jsem ho vložila do pískoviště, že ho prokrátím a zkusím do něj dát některé obrázky. Jsem jšéfredaktorkou Fragmentů už 30 let. Po smrti manžela Jiřího Pancíře s nímž jsem pracovala i jako kolegyně v Heyrovského ústavu a bylapři rozvoji té metody na pevné látky, jsem si řekla, že je mé poslání dát na něj vzpomínku. Je i v ResearchGate vědecké enciklopedii, já ostatně také. Už si nestačil chudák tam dát životopis. Zemřel.
Sepsala jsem tedy ten článek do revue Fragmenty a pak jsem se ho pokusila dát do Pískoviště k Vám, že ho prokrátím. Je mi jasné, že tam musí být vše mnohem kratší. Prosím proto, nechte mi ho v pískovišti upravit tak na dvě strany, plus citace článků, ty zaberou hodně. Já to měla v ůmyslu.
Beru to jako poslání od Boha, že mne tu ještě nechal chvilku déle a ráda bych tam dala alespoň tu zmínku o něm. Pracovala jsem v Akademii věd 23 let a tak mám s vědci zkušenost, ale on byl opravdu zvlášní tím co ho vše napadalo, a co stíhal. Žil vědou a byl prostě velice chytrý. My všichni jen aplikovaly již na vymyšlených metodách své pokusy. To je normální vědecká práce, ale ten jeho objev byl tehdy neuvěřitelný. Jak se vše najednou dalo počítat i na myalých počítačích (2-10 MB) to byla paráda.
To Pískoviště je fajn, ale že si to člověk nemůže uložit s jistotou, že ho vymažete po celodenní dřině, to je nepříjemné. Mohu tam dál pokračovat na úpravě bez této hrozby? Pak bych se zeptala, zda byste se na to nekokl a nepřijal to do tisku. Já jsem ta fyzička RNDr. Ivana Haslingerová. CSc. co s Jiřím Pancířem dělal ana těch nekonečných krystalech v článku. Rozhodně mu nechci nic upírat. Jeho aspiranti jsou v ResearchGate Tureček, Nachtigall, Mutombo, Kutěj, Owczarzy, jen on nemá Životopis, pouze tam roboti dávají z citací jejich a dalších jeho práce. Proto jsem to zpracovala, ale je jasné, že to musím upravit a zestručnit.
Přeji krásný den a zítra se kouknu zda budu moci otevřít to pískoviště. Dalo mi to velkou práci přiřadit tam tolik citací na modro, snad to nebudu muset opakovat:-)
S úctou Ivana Haslingerová --Haslingerová Ivana (diskuse) 20. 3. 2024, 16:04 (CET)Odpovědět
Dnes jsem Vám posílala ohledně autorských prám mail na wiki@Wikimedia.czČlánek právě upravuji a velice zkraccuji a dovolím si Vám ho poslat po úopravě k náhledu. Je samozřejmě na Vás jak bude vypadat konečná verze a budu vděčná, pokud bude přijat, aby měl Jiří pancíř důstojnou památku. Kdyby ještě žil určitš by ho to potěšilo, že je mezi svými kolegy a žáky.
S úctou a omluvou za to tlačítko, myslela jsem, že se to ukládá když jsem v pískovišti do pískoviště.
Ivana Haslingerová --Haslingerová Ivana (diskuse) 21. 3. 2024, 09:48 (CET)Odpovědět
Promiňte, ale v tom návodu, na který jsem Vás směřoval, je uvedena jiná e-mailová adresa, na kterou se souhlas s licencí má posílat: permissions-cs@wikimedia.org. Také je tam uvedený vzor přesného znění takového svolení. Nejsem si jist, jestli na Vámi uvedené adrese s tím někdo něco nadělá. --Bazi (diskuse) 21. 3. 2024, 15:23 (CET)Odpovědět
MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

© Dobrý den, oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout text chráněný autorským právem převzatý bez dovolení z webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosíme, na stránku Jiří Pancíř objevitel Topologické metody, a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení k dalšímu šíření podle licence CC BY-SA 3.0, doložte to prosím e-mailem obsahujícím svolení autora. K Vámi vloženému textu byla vznesena námitka, že se nápadně podobá textu z: http://fragmenty.cz/index.php/umeni/skolstvi-a-veda-tvori-vyspelost-naroda/item/4317-jiri-pancir-tvurce-kvantove-fyzikalni-topologicke-metody

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a o některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:PrůvodceNápověda:Jak vytvořit článek. Díky za pochopení.

Bude určitě lepší článek přepsat od základů a inspirovat se přitom články o jiných vědcích (např. Jiří Grygar, Otto Wichterle, Jaroslav Heyrovský), než se snažit upravit text zkopírovaný z jiných stránek. --JAnD (diskuse) 20. 3. 2024, 11:41 (CET)Odpovědět

Já ho dělala v pískovišti a je mi jasné, že ho přepisuji. Jen jsem ten první den zkoušela jak se tam dá vůbec pracovat. Ten původní článek měl pro mne sloužit jen jako vodítko ke zpracování pokud jde o fakta. Špatně jsem vše pouze uložila na další den. Myslela jsem, že zůstane v Pískovišti. Těch 60 citací ale zabralo čas, abych pro ně vyrobila odkazy s tlašítky používané Wikipedií, proto jsem to chtěla uložit ale na pískoviště. Ten můj článek byl článek pro čtenáře nevědecké do Kulturně hospodářské revue Fragmenty. On byl Jiří Pancíř do své smrti předsedou její redakční rady a založil jí po nechtěném odchodu od vědecké práce.
Nyní už vím, že jsem měla stisknout jiné tlačítko pro prodloužení práce na pískovišti. Chtěla bych se naučit s tím pracavat obecně a toto byl můj první trenink. Omlouvám se za to tlačítko.
Na jakou adresu chcete poslat ten email s autorským svolením s použitím a šíření textu? Obratem tak učiním.
S úctou Ivana Haslingerová --Haslingerová Ivana (diskuse) 20. 3. 2024, 23:02 (CET)Odpovědět

Samotný problém s autorskými právy je samozřejmě možné vyřešit, pokud jste autorkou i toho původního převzatého článku. Stačí poslat e-mailem to autorské svolení s použitím a šířením textu dále pod svobodnou licencí, jak je vysvětleno v tom černém rámečku výše. Ale jinak musím souhlasit i s tím, že forma článku v současné podobě úplně neodpovídá zvyklostem, jak jsou na Wikipedii jednotlivá biografická hesla koncipovaná. To by vyžadovalo výrazné přepracování, s nímž může pomoci i kdokoli jiný z wikipedistů, ovšem až po dořešení té licence k původnímu podkladovému textu. --Bazi (diskuse) 20. 3. 2024, 14:22 (CET)Odpovědět

Myslím, že jsem vše vysvětlila v předchozí odpovědi. Byla jsem poprvé zatrénovat na pískovišti. Ten email samozřejmě pošlu a článek zkrátím . A pokud by to někdo zkušený doupravil aby to zapadlo do kontextu, budu jen ráda. Jiřího to již mezi nás nevrátí, ale myslím si, že vzpomínka naněj by neměla úplně zapadnot. Opravdu bylo nádherné jak to začalo chodit a vše běželo i k jeho překvapení. Ostatně v ResearchGate encyklopedii jsou všichni jeho doktoranti a články o tom jak Topologickou metodou pracovali. Jen on tam má jen soubor prací nalezený robotem. Netoužil po slávě, ale žil si ve svém světě a prací. Nevěděl ani, že ta encyklopedie pro vědce vůbec existuje. Také tam musím poslat alespoň malý jeho životopis k těm citacím než zemřu.
Omlouvám se za to zmačknutí chybného tlačítka a snad nakonec se naučím pracovat s tímto systémem. Používám Joomlu pro psaní běžných článků a je to trochu jiné :-)
S úctou, Ivana Haslingerová --Haslingerová Ivana (diskuse) 20. 3. 2024, 23:16 (CET)Odpovědět
Myslím, že o chybné tlačítko nejde, spíš jste to zveřejnila na jiné stránce, než mělo být. Vaše pískoviště je zde: Wikipedista:Haslingerová Ivana/Pískoviště. Tam jsem přesunul Váš původní předlohový článek ze stránky Nápověda:Pískoviště, kde byl zveřejněn chybně. Sám jsem také používal Joomlu na jiných projektech, ale to je tedy dost jiné. :-) Co se týká e-mailu s autorským svolením, celý návod k němu i s cílovou adresou, na kterou se má poslat, najdete na této stránce: Nápověda:Svolení autora. S pozdravem --Bazi (diskuse) 21. 3. 2024, 01:06 (CET)Odpovědět
Ponechal jsem úvodní odstavec, doplnil pár formalit a přesunul na Jiří Pancíř. Tento zárodek článku nyní můžete postupně vylepšovat, klidně i tak, že až napíšete na svém pískovišti ucelený odstavec, zkopírujete jej do článku. Věřím, že se podaří udělat z toho důstojný článek. --JAnD (diskuse) 21. 3. 2024, 09:33 (CET)Odpovědět

Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako aktivního editora Vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku Wikimedia Česká republika do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají programy pro editory v následujících třech letech ubírat. O vyplnění krátkého dotazníku Vás prosíme do 1. května 2024, obsahuje 7 otázek a zabere to asi 5 minut.

Vyplňte dotazník pro editory

V rámci probíhajících příprav strategického plánu spolku WMČR na léta 25–27 běží paralelně řada procesů. Různými formami postupně oslovujeme definované cílové skupiny. V rámci možností se snažíme o maximální stručnost a efektivitu, ptáme se vždy na to, co je pro danou skupinu primárně relevantní.

Více informací k procesu a průběhu přípravy SP najdete na pro tyto účely zřízené veřejné stránce. Na editorský dotazník navazuje termínově setkání se správci a patrolou – v gesci Pavla Bednaříka. V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Děkujeme za zapojení,

--janbery (diskuse) 20. 4. 2024, 23:49 (CEST)Odpovědět