Diskuse:Starověké římské vojenství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Recenze: Daniel Baránek[editovat zdroj]

Pročetl jsem zatím jenom půlku článku a mám pár vážných výhrad:

  • Odstavce jsou příliš dlouhé.
  • Na můj vkus příliš mnoho superlativ (Nejsilnější, nejdůležitější a nejlepší část římské armády, o větu dále byla jedinečná). Článek vyzdvihuje téměř jen pozitiva, takže to vypadá, jako by římská armáda byla neporazitelná, což však určitě není pravda.

Zatím vše, časem asi ještě něco přibude, přeju mnoho zdaru. --Daniel Baránek 12. 1. 2009, 08:15 (UTC)

@Baránek: Římská armáda raného císařství nepochybně byla nejlepší a nejdisciplinovanější armádou své doby. Její slabinou byli velitelé a jejich zpravidla příliš jednoduchá taktika. Mně nejvíce vadí nedostatek příkladů, téměř nic o velitelích a jak byli vybíráni, odfláknutá část o námořnistvu s primitivním slohem, v období úpadku nejsou zmíněny zásadní faktory, kterými byla populační deprese a neochota samotných Římanů sloužit ve vojsku, díky čemuž v ozbrojených silách zcela převážili foederáti... Etc. --Cinik 12. 1. 2009, 12:31 (UTC)

Ano, bezpochyby byla nejlepší... jenže článek (zejména úvod) vyznívá, jako by se jednalo o armádu dokonalou - tohle mi vadí, superlativa jsou až druhotná. V souvislosti s Cinikovými připomínkami mě napadá ještě jedna věc, která mi ve článku chybí:

  • Jak byl prováděn nábor vojáků? Čím byli vojáci lákáni? Jak bylo postaráno o veterány? --Daniel Baránek 12. 1. 2009, 13:51 (UTC)
@Baránek: Bingo, tuhle připomínku beru za svoji... :-) --Cinik 12. 1. 2009, 13:54 (UTC)

Vynasnažím se opravit tyto chyby. Jen jsem rád, že konečně někdo napsal nějáké připomínky.--Vedros88 12. 1. 2009, 14:52 (UTC)

Připomínky: Jann[editovat zdroj]

  1. Opakovaná tvrzení že Římská armáda, pěchota, obléhací technika byla nejlepší ve starověku jsou dost pochybná. Čína a Indie (už i zde) patří do starověku, srovnal je někdo? Výsledky bojů Římanů s Parthy/Peršany nesvědčí o převaze. Tedy nejlepší když tak jen mezi Atlantikem a Eufratem a pouze v omezeném období.
  2. Není lepší rozdělit článek ne podle zbraní, ale časově? Království, republika, po Mariovi, principát, dominát ...Změny přece byly vždy komplexní u všech zbraní (důstojníci, odvody/nábor vojáků ). Pak by líp vyzněla i chvála, když by se vztahovala pouze k období kdy je platná.
  3. „ovlivněn keltskou kulturou“ Fakt? Geografie je dle mého proti, na sever od Říma prosperující etruská města, na jih a východ Italikové, Keltové v dáli až za Pádem.
  4. „hoplítské brnění“ Etruskové měli hoplíty? To snad ne.
  5. „zavedli manipuly“ aspoň početnost (a co později kohorty)
  6. „za Augusta ... hranice se spíše opevňovaly, než aby se posunovaly“. Mapa v Augustus uvádí výrazný růst (zeleně).
  7. „prodloužena (20let)“ Kolik byla za Maria? „požadavek vlastnictví půdy byl zrušen“ Ne už za Maria?
  8. „přestaly používat i římské legie“ A jaká tedy byla organizace? (Vůbec info o organizaci je takové útržkovité)
  9. „římská jízda se skládala z nejlepších jezdců celého tehdy známého světa“. Radši Středomoří než celý známý svět. (Lepší je konkrétně napsat o jaký jde region, než nutit čtenáře hádatco si myslel autor textu o znalostech nějakých dávno mrtvých lidí) --Jann 13. 1. 2009, 20:46 (UTC)


Děkuji za připomínky.

  1. Budu se snažit upravit článek. Co se týče Číny a Indie, tak to bude dost těžké, protože většina mých knih o starověku je zaměřena na oblast kolem Středozemního moře, tento problém měl i samotný článek starověk.
  2. Pokud jde o boje s Parthy tak máte namysli nejspíš slavnou bitvu u Karrh. Bylo to nepochybně velké parthské vítězství, ale poté se již Parthům nedařilo Římany účinně porážet a za panování císaře Trajána byla Parthská říše de facto zničena Římany (a Sasánovci).
  3. Článek je rozdělen podle období, ale zaměřuje se výhradně na vojenství
  4. Římské vojenství bylo z počátku určitě ovlívněno keltskou kulturou, o čemž svědší mnohé důkazy (případně orefuji).
  5. Etruskové používali falangu a i hoplíty.
  6. Nárus říše za císaře Augusta byl velmi náhlý a ani se za něj tolik nezasloužil jmenovaný císař (Egypt byl ještě za Caesara již závislé území). Postup v Germánii byl velmi rychlí a další výpady se již minuli účinkem (bitva v Teutoburském lese)

--Vedros88 14. 1. 2009, 11:33 (UTC)