Diskuse:Seznam křesťanských denominací podle počtu členů

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatelky Lo Ximiendo v tématu „[angličtina] Církev Všemohoucího Boha

Mám dojem, že Ruská pravoslavná církev v zahraničí je od loňska opět spojena s Ruskou pravoslavnou církví; nebo je to nějaká jiná? -- 21. 9. 2008, 20:37 (UTC)

katolicke vs ortodoxni[editovat zdroj]

Koptská katolická církev je redirekt na Východní pravoslavné společenství, Syrská katolická církev odkazuje na Syrská pravoslavná církev ... to je evidentne blbe, muze to nekdo spravit? Irwing 25. 11. 2008, 11:29 (UTC)

Počty příslušníků[editovat zdroj]

Má smysl uvádět tak přesná čísla, když to nikdo neaktualizuje? Asi by bylo dobře buď uvést, k jakému datu se vztahují, nebo je úplně vymazat. Co jsem se teď díval na anglickou Wikipedii, stačily dva roky a jsme úplně jinde. – Josef Plch, 27. května 2010

doplnění info k editaci článku[editovat zdroj]

--89.176.47.113 14. 9. 2010, 21:33 (UTC)

Netrojicové křesťanské církve[editovat zdroj]

Nebo "BezTrojicové" či jiná možnost přeložení pojmu "Nontrinitarian"
http://en.wikipedia.org/wiki/Nontrinitarian
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_denominations#Nontrinitarian_groups
http://en.wikipedia.org/wiki/Oneness_Pentecostalism
http://en.wikipedia.org/wiki/Iglesia_ni_Cristo
http://lds.org/ldsnewsroom/eng/statistical-information
http://en.wikipedia.org/wiki/Adherents.com
http://www.adherents.com/largecom/com_jw.html
http://www.adherents.com/adh_rb.html
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_denominations_by_number_of_members
ATD

Oneness Pentecostalism - 24 milionů [1]
Mormoni - 13.8 milionů [2]
Svědkové Jehovovi - 7.3 milionů ikdyž věřících je pravděpodobně více [3][4]
Iglesia ni Cristo - 6 milionů na Filipínách
Unitáři - 0.5 milionu
Kristadelfiáni - 0.05 milionu
ATD

Přidávám spoustu informací ke změně v článku.
Pokud by měl někdo zájem přeložit ty články z mezinárodní Wikipedie do české verze, jedině dobře.
--89.176.47.113 14. 9. 2010, 21:33 (UTC)

Kdyz uz, tak netrinitární nebo netrojiční. Jistě je vhodné o nich psát, ale to, že nejsou vždy považovány za křesťanské, je zjevný fakt. Irwing 16. 9. 2010, 12:51 (UTC)
Fakt je, "že nejsou vždy považovány", ... ale pokud chcete napsat, "že nejsou", tak už je to osobní názor. Z hlediska ateisty je každé náboženství sektou + nesmyslem. Z hlediska katolické církve jsou sektou protestanti a tzv. pravoslavní, a kompletně všechna ostatní křesťanská společenství. Například Dominikáni jsou katolickou sektou, čili z mého pohledu sekta sekty. Vždy záleží, kdo to hodnotí. To je pak Point of View. Křesťané byli taky považováni Židy za sektu, protože nevyznávali v 1.stol. čistý Judaismus. Stejně tak je nemyslitelné, abychom označili za správný ten názor, který má většina. Historie mnohokrát ukázala opak. Například KnihTisk+Pokrok versus Zákazy+Pálení ze strany církve. A přeci to byly jen okrajové revoluční skupiny, co pracovali na tisku a měli drzost bez požehnání svaté církve tisknout cokoliv. Biblí počínaje. --89.176.48.136 22. 9. 2010, 14:12 (UTC)
Navíc je velmi obtížné určit, co tyto skupiny - snad kromě netrojičnosti - spojuje. Je to spíš taková zbytková škatulka, kam patří všechno možné, co se jinam nevejde. Je tedy na zvážení, jak ten odstavec nazvat.--Ioannes Pragensis 16. 9. 2010, 12:56 (UTC)
Správně. Spojuje je pouze to, že zčásti nebo zcela odmítají dogma o Trojici, které vzniklo ve 4.století. Souhlasím, že to vlastně nejsou "církve", ikdyž se některé tak přímo jmenují, ale "náboženské spolešnosti ovliněné křesťanstvím" mi taky nesedí. Anglické výrazy "Christan beliefs" nebo "Christian religious movements" či "Christian denominations that reject Trinity dogma" zní více jednozančně a tudíž srozumitelně. Zbytková škatulka to rozhodně není. Je to "4.proud" (Catholic, Protestant, Eastern, Nontrinitarian), který se odlišuje od prvních třech právě tím Non-Trinity (partly or whole). --89.176.48.136 22. 9. 2010, 14:12 (UTC)
Mimochodem SJ tvrdí, že Ježíš je Boží Syn a uznávají ho za Spasitele a Pána, což popírá POV+Neznalost které je momentálně napsáno v článku o SJ. Nebo 8 milionů členů, když jsem v minulé verzi jasně vyvrátil, že žádné členství u SJ neexistuje. Počet "členů" by mohl být kolem 18 milionů (ne 8) , ale takhle to nepočítají. V jejich interních statistikách se počítají jen zvěstovatelé ("Publishers" , Preachers"). Takových "out-of-theory" je tam mnoho, ale nechci se tím zabývat. Je to jen nějaká encyklopedie na internetu. Hlupák věří prvnímu kecu a moudrý si zjistí fakta. A kde jinde než přímo u zdroje. Když chci vědět, co SJ říkají, tak se jich zeptám. Logicky se nebudu ptát jinde. - To je pouze doplněk, který vyvrací a potvrzuje již nabité vědomosti u zdroje. Zjisti! a Ověř! --89.176.48.136 22. 9. 2010, 14:12 (UTC)

= Moje zjistění = Na Wikipedii záleží kdo o tom napíše knihu, ne jaká jsou fakta. Proto je moje přispění (ikdyž mám fenomenální znalosti o všech náboženstvích a pět jsem jich již praktikoval osobně) méně, než kniha někoho jiného. Bez ohledu na to, že mám načteno nepoměrně více, jak někdo, kdo napsal knihu o náboženství ... Tenhle princip je pro mně nepřijatelný. Proto spojení Wikipedia.cz a já .... = Nepravděpodobné --89.176.48.136 22. 9. 2010, 14:12 (UTC)

Nu... ano, opravdu záleží na tom, kdo napsal jaké knihy. Je vhodné opřít svá tvrzení o nějakou autoritu, nejlépe shodu odborníků v dané oblasti - v tomto případě jde o religionistiku, částečně o teologii. Je to tak právě proto, aby bylo zřejmé, jaká jsou fakta, protože "Já vím, jak to je správně" může říci každý.
Nikdo Vám neupírá, že v dílčích věcech máte pravdu, problematický je spíše způsob jejich prosazování. Zkuste to znova: přinášejte jednotlivá tvrzení, pokud budou nejednoznačná, bude se o nich diskutovat. Irwing 22. 9. 2010, 14:35 (UTC)

Starokatolická církev[editovat zdroj]

Myslím si, že Starokatolická církev nemůže být řazena ke katolíkům, vzdor svému názvu. Jejich učení je protestantské... Myslím, že si jsou hodně podobní s církví anglikánskou...

Jasně, jedná se o protestantskou církev. A prosím, podepisujte se! --MKoala (diskuse) 4. 4. 2015, 10:21 (CEST)Odpovědět
Opraveno, stejně jako ty "katolické" církve co se nehlásí k Římu jsem přesunul do sekce protestantismus. --F.ponizil (diskuse) 12. 2. 2019, 10:35 (CET)Odpovědět

[angličtina] Církev Všemohoucího Boha[editovat zdroj]

Where would the entry Církev Všemohoucího Boha (or some other Czech translation of the Chinese original 全能神教會 / Quánnéng Shén Jiàohuì) go in the list?

Not only is there an introductory article in English at Bitter Winter, but also a list of websites for different languages (besides Czech, unluckily; however, that might change if one wishes).

Thanks for answering if anyone replies. --Lo Ximiendo (diskuse) 23. 1. 2020, 07:56 (CET)Odpovědět

Update: I added the entry on the CAG (The Church of Almighty God) to Seznam nových náboženských hnutí. --Lo Ximiendo (diskuse) 23. 1. 2020, 08:01 (CET)Odpovědět