Diskuse:Sarah Palinová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhuji přesunout článek na Sarah Palinová, je to zdaleka nejpoužívanější varianta jména (test googlem)

vs.

--Ladin 30. 8. 2008, 20:02 (UTC)

  • Z principu nesouhlasím. --Cinik 30. 8. 2008, 20:09 (UTC)
    • Z jakého principu ?? Česká gramatika je zcela jednoznačná a na Cinikově názoru naštěstí zcela nezávislá !! --MiroslavJosef 30. 8. 2008, 20:11 (UTC)
      • Z principu nesouhlasu s přechylováním jinde než u opravdu zažitých jmen. V případě Sarah Palin rozhodně k žádnému zažití zatím dojít nemohlo. A podotýkám, že v průzkumu na toto téma odmítání nezažitých přechylování podpořilo mnohem více lidí, než já. --Cinik 30. 8. 2008, 20:13 (UTC)
          • Ale český pravopis žádné zažité nebo nezažité přechylování nezná - to je zjevný nesmysl ! --MiroslavJosef 30. 8. 2008, 20:15 (UTC)
Tady bych se Cinika zastal, ačkoliv s ním v případě SP nesouhlasím. Jsou tady zažitá jména (Edit Piaf), které se prostě většinou nepřechylují. Nicméně v tomto případě jazyková logika mluví podle mě spíše pro - ová (viz google). --Ladin 30. 8. 2008, 20:22 (UTC)
      • Diksuse na toto téma mi připadá zbytečná, ať už nad PSČ či bez nich. Vše už tu bylo. --Cinik 30. 8. 2008, 20:19 (UTC)


Pro pobavení: Důležité svědectví paní guvernérky světu.:) Je to z EN Wiki. Ta vandalizace vydržela jen pár vteřin. --IoannesM 30. 8. 2008, 20:20 (UTC)


S přesunem nesouhlasím. Myslím, že bychom měli preferovat originální nepřechýlené jméno. Česká pravopis preferuje vůli nositelky jména a nikde jsem nečetl, že paní Palin chtěla být potvořena na Palinovou. --Sumivec 30. 8. 2008, 20:37 (UTC)

S přesunem rovněž nesouhlasím! --Faigl.ladislav 31. 8. 2008, 07:46 (UTC) Jsme také pro nepřechýlenou variantu. --Sevela.p 1. 9. 2008, 10:00 (UTC)

Kdybyste se chystali brát jako argument hlasování wikipedistů (což dle diskuse hrozí), tak si mne přihoďte k těm, co považují za lepší v tomto případě skloňovat a přechylovat. --Tchoř 6. 11. 2008, 19:23 (UTC)

Pro pana Sumivce: Omyl, podle pořadu O češtině i podle dopisu, který tu máme k dispozici a dalších dokumentů je v češtině přechylování běžná, doporučovaná věc, výjimkou jsou ženy, které si to nepřejí, nebo jejichž jméno je velmi výrazně vžité nepřechýlené. 62.24.89.211 7. 11. 2008, 21:04 (UTC)

Obvinění z krádeže x krádež[editovat zdroj]

  • Palinová resp. republikáni byli obviněni z neoprávněného použití, pouze iHned v tom má jasno. Takže např. [3]
  • Je nějaký zdroj pro silné tvrzení "Skandál Barracuda" nebo je to vlastní názor editora? Nikde jsem to nenašel. --Kixx 8. 9. 2008, 12:14 (UTC)
Souhlasím, je to pouze obvinění, které bývají poměrně běžné a ke skandálu to má myslím poměrně daleko. Kixxem odkazovaný článek je skutečně jeden z mála. O nějakém zaplavení internetu nemůže být řeč. V en wiki o tom není zmínka u Palin, jenom u Heart. Jinak se omlouvám, že jsem to změnil a až teď diskutuji. --Ladin 8. 9. 2008, 13:15 (UTC)
Hlavně Barracuda je její dlouhodobá přezdívka a ne důsledek kontroverze ohledně použití písně, jak to předtím vyznívalo. --Dezidor 8. 9. 2008, 20:38 (UTC)

Propagada??[editovat zdroj]

Je mi líto, ale tohle je nesmyslně odůvodněné mazání encyklopedických informací. Pohled obou stran je encyklopedicky významnou informací a maximlně může být brán jako informace o encyklopedicky významné propagandě, ne jako propaganda. Propaganda by byla, kdybychom převzali postoj jedné strany. V kolika článcích máme informaci, že obě strany interpretovali výsledek bitvy jako své vítězství? Je to snad neencyklopedické? Čím se liší v tomto ohledu mediální bitva od fyzické? --Cinik 3. 10. 2008, 13:18 (UTC)

Tak jak to bylo formulováno to jistě nebylo objektivní hodnocení debaty. Takové výkřiky, že ta která strana vyhrála je přece slyšet po každých, i prohraných volbách/debatě a není to nic jiného než divadélko pro voliče. Nebráním se to uvést někde v třetí řadě, ale jako hlavní hodnocení debaty je to dost přitažené za uši. --Ladin 3. 10. 2008, 13:22 (UTC)

Myslím, že to přesně a objektivně popisovalo výsledek debaty, která neměla jasného vítěze. Biden byl mírně lepší, ale rozhodně nijak neomráčil, jak průzkum koneckonců jasně dokázal. --Cinik 3. 10. 2008, 13:32 (UTC)

Já jsem zase četl, že podal životní výkon a průzkumy přece ukazují jeho vítězství u diváků (51%), to by pro nás mělo být rozhodující ne? Palinová byla dobrá, ale spíše v rámci nízkých očekávání. --Ladin 3. 10. 2008, 13:36 (UTC)

Ehm, jestliže si 49 % lidí myslí, že to byla plichta, či že lepší byla Palinová (to poslední 36 %), tak to zřejmě žádné velké vítězstí nebylo (koneckonců průzkum nemluví o vítězství, ale o tom, kdo byl lepší). 51 % je více než polovina, ovšem pouze v rámci běžné statistické chyby. Asi čteme jinak orientovaný tisk. --Cinik 3. 10. 2008, 13:39 (UTC)

NPOV neznamená zamlčovat relevantní POV. --Dezidor 4. 10. 2008, 08:49 (UTC)

Ale ano, už jsem tam to stranické POV doplnil, doufám že k alespoň částečné spokojenosti. Byl jsem jenom proti, aby se to stranické POV vydávalo za objektivní NPOV. --Ladin 4. 10. 2008, 11:03 (UTC)

Palinová[editovat zdroj]

Tak dlouze se diskutovalo o přechylování, tak dlouho se preparoval název článku, až si jistí lidé nevšimli, že název článku neodpovídá. Pro ty, kteří si myslí, že by článek měl být na verzi Sarah Palin, přečtěte si ho, možná se dozvíte zajímavé věci. Jsou dvě možnosti: buď bude článek na Sarah Palinová, nebo někdo článek přepíše. Vzhledem k tomu, že tvar Palinová je zcela běžně používaný českými massmedii (ať už ČT, iDnes.cz atd), tak bude asi těžko naprosto minoritní, jak se snaží někteří velmi okatě naznačit, proto si myslím, že možnost dvě by byla přinejmenším velice hrubá a ohavná k hlavnímu autorovi. Třetí možnost je neencyklopedická a, jaké to překvapení, používaná na české Wikipedii. --marv1N 6. 11. 2008, 14:44 (UTC)

Obávám se, že článek patrně nemá hlavního autora. Pokud jím ovšem nemáte na mysli autora, který velmi pečlivě přepsal tvary Palin na Palinová (v rozporu snázvem článku... :-) ) --Cinik 6. 11. 2008, 14:50 (UTC)

Opravdu? Já jsem to tedy nedohledával (to by byl stejně vlastní výzkum ;-)) Buď to tedy někdo měl podchytit v zárodku, nebo ne, ale pak jsou tyhle argumenty, že to někdo přepisoval jsou dost k ničemu. Je zde otázka zažitosti, vím třeba, že jsou zdroje na obě varianty. Já třeba neříkám, že příliš sleduji politiku, ale výraz Palin jsem poprvé viděl na české Wikipedii (a to ještě jenom v názvu a v článku už ne; mimo jiné proto jsem to přemístil). Až se jednou dostaneme do období, kdy žádná velká autorita na vytváření podoby jména, nebude používat přechýlení bude leccos jednodušší, zatím tomu však tak není. --marv1N 6. 11. 2008, 15:03 (UTC)

Rovněž se přimlouvám za přechýlenou verzi. --Ragimiri 6. 11. 2008, 16:17 (UTC)

Svévolné přechýlení v celém článku bez diskuse[editovat zdroj]

Článek jsem založil a dlouho tu byl důsledně používán na přechýlený tvar Sarah Palin. Pak wikipedista Nadkachna poněkud svévolně v článku provedl hromadným přepis Palin na Palinová - http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Sarah_Palinov%C3%A1&diff=3217792&oldid=3217710 --Sumivec 6. 11. 2008, 15:13 (UTC)

Nedalo mi to a do historie jsem se podíval: Jistý wikipedista přidal slušný text a sjednotil u stávající obě verze (Palinová [4]). Později bylo přidán další text, ovšem s Palin, následkem čehož jiný wikipedista (Nadkachna) sjednotil obě verze (Palinová opět, teoreticky to mohl v té chvíli sjednotit na Palin). Všechny změny mi přišli naprosto legitimní a bez problému (je otázka, proč to nepřesunuli už předtím, že by se obávali útoků na diskusní stránce a neodůvodněných revertů? To snad není možné!). Proto bylo i Vrbovo přesunutí legitimní a bylo by možné slušností, aby Nolan, pokud s něčím nesouhlasil provedl vyčerpávající studii „O četnosti jména Palin a Palinová pro Sarah, kandidátku na vicepresidenta a guvernerku Aljašky, v českém prostředí“ a ne revertovat přesun. --marv1N 6. 11. 2008, 15:26 (UTC)

Jenom upozorňuji, že jsem článek zamknul proti přesunům, dokud se zúčastněné strany nedohodnou. -- Mercy (|) 6. 11. 2008, 15:27 (UTC)

Přestože dotyčný provedl slušné změny, hlavním autorem byl podle mého v daném okamžiku Sumivec.
Dál: pokud se podívám na diskuzi nahoru tak pro přesun na přechýlenou verzi sou 2 lidi, proti se vyslovili 4 lidi /a to ještě Miroslav Josef se vlastně nevyslovil jasně/.
Názory a východiska můžou různé ale sorry, obviňovat z nějakých unáhlených přesunů mě, když sem vracel na původní název a název hlavního autora a na většinové označení v diskuzi je sprostá demagogie. Nevím, proč bych měl dělat nějaké rešerše, když sem vracel na původní název. Jako aby náhodou Marv1n nebyl nespokojen? Neměl by je, když už, udělat přesouvající? Jinak, nepřechýlená jasně vede jak v google tak v centrum.cz. --Nolanus C E 6. 11. 2008, 15:42 (UTC)

Nevím kdo byl hlavní autor a radši to nebudu posuzovat, zde by bylo mnohem zajímavější zjisti názor Joanna, proč to přeměnil. Článek se neskládá jen z diskuze a názvu (opět pro mnohé velké překvapení), ale také z těla. Pokud je tady tak masivní podpora verze guvernéra a vicepresidenta Pallina, tak proč to tedy nikdo nepřepsal v době, kdy mohli být pochybnosti o těch úpravách, nebo si v té době ti lidé mysleli, že Joann byl hlavní autor a teď si myslí, že není...

Ano, můžete myslet i na mě, ale není to nutné. Započítal jsi do svého výzkumu četností fakt, že zde existují lidé, mužové, se jménem Pallin, které nikdo přesouvat nechce (a ještě jednou podotýkám: U politiků je téměř nemožné říci jednoznačně, že s jedna varianta nepoužívá, vzhledem k tomu, že projdou ČT, která by nikdy nepřechýlený tvar nepoužila (o významnosti ČT se snad nemusíme dohadovat))? --marv1N 6. 11. 2008, 16:20 (UTC)

Tak si to přece najdi. Google a centrum.cz snad znáš, omezit vyhledávání na češtinu taky určitě umíš a když tam zadáš i Sarah Palin jako celek, tak politiků, co se menujou Sarah, asi tak moc nebude ...
No,pokud ČT /údajně/ nikdy nepřechýlený tvar nepoužije a přes tuto podporu nepřechýlená verze vítězí, pak sme asi nenašli zorvna argument pro přechýlenou verzi. --Nolanus C E 6. 11. 2008, 16:26 (UTC)
Tak nevím – omezeno na češtinu v Google 62 500: 55 100 pro přechýlenou variantu. Doufám, že používáme stejný Google :) --Tlusťa 6. 11. 2008, 16:34 (UTC)
Kdyby se na Wikipedii přechylovalo opravdu důsledně tak jak to naše mateřština vyžaduje tyto nesmyslné debaty by odpadly. To, že na Wikipedii se naprosto svévolně zachází s češtinou velice špatně (doslova hrůzostrašné). Je opravdu velká škoda, že to takto vnímá jen málokdo ** Čeština je český národní poklad a my s ní zde zacházíme velice hanebně ** --MiroslavJosef 6. 11. 2008, 16:39 (UTC)
To už se tady mimochodem jednou řešilo (viz. první téma diskuse), přesto že Google je jednoznačně pro -ová a připadá to mi osobně lepší, zvítězila varianta Palin. Nicméně bez ohledu na tuto diskusi, která se vedla o názvu článku, do přidávaného textu každý editor napsal svou variantu, až převládla Palinová. Což nakonec někdo sjednotil na -ová a další pak celý článek přesunul. Čili to byl do značné míry intuitivní vývoj bez ohledu na závěry diskuse. Myslím, že nemá smysl někoho obviňovat, snad jenom ten (před)poslední přesun na Palin, což je varianta, která se v té době v článku vůbec nevyskytovala, mi moc nejde na rozum. --Ladin 6. 11. 2008, 16:45 (UTC)
Tlusta: to teda asi opravdu nemáme: ať koukám jak koukám tak Sarah Palin [5] 53 600, "Sarah Palinová" 45 600 [6]. Podotýkám, že bych patrně v tomto případě nepřesouval, kdybych tu neviděl i jiné okolnosti. --Nolanus C E 6. 11. 2008, 16:52 (UTC)
ad Ladin: to je dost dezinterpretace, stačí si projít historii /bez robotů není zas tak rozsáhlá/. --Nolanus C E 6. 11. 2008, 16:59 (UTC)

V tom případě mi nejde na rozum toto: Ty jsi přesunul, Nolane, článek s Palinová na název Palin s odůvodněním, že tato verze převažuje v počtu výskytů na internetu a zároveň nepřesouval bys to, kdyby Palin převyšovala v počtu výskytů Palinovou jen o tolik o kolik ji převyšuje (a ani nebudu zmiňovat, že v těle textu se výraz Palin – alespoň ne ve smyslu Sarah – nevyskytoval). Může mi to někdo vysvětlit?

Ladin narážel na současný stav (ten co jsem nezmiňoval výše), kdy se v textu nevyskytuje Palin ani jednou a přesto jsi revertoval onen přesun (kdy se, Ladin, nezabýval moderní analýzou historie a napadnutelností jistých editací, které vedli k současnému stavu). --marv1N 6. 11. 2008, 18:19 (UTC)

Mj. proto, že sem viděl diskuzi a že sem našel, že to byl naopak jiný wikipedista, který /v rozporu s tvým nepravdivým a demagogickým tvrzením/ "neslušně", jak ty říkáš, změnil jednu verzi na jinou.
BTW, kde je psáno, že v hesle musí být za každou cenu jen jedna varianta?--Nolanus C E 6. 11. 2008, 18:47 (UTC)

No, formálně to tak špatná změna nebyla. Podívej se na to tak, že Joann udělal jistou přechýlenou změnu a zároveň nebyly vedeny žádné kroky k napadnutí této změny (ano, možná, že je diskutabilní jestli potom se z něho stal hlavní autor, ale pokud autor nezareagoval a ani nikdo z té masivní základny podporující Palina nezareagoval v prospěch názoru Sumivce: nebyl tím dán dostatečný souhlas s touto změnou?) a ještě vznikl úvod se zvýrazněným tvarem přechýleným. Po nějaké době si Nadkachna všiml, že článek je z půlky takový a z půlky makový a chtěl to sjednotit: viděl tučně termín a proti změnám v článku se nebojovalo (již nějakou dobu to tam viselo aniž by to někdo v tomto smyslu editoval; nicméně máš pravdu, že zde byla stará diskuze o jménu článku – viz výše: celá ta skupina, co z principu nesouhlasili s přechylováním, souhlasili s přechýlením v článku) a proto předělal článek v onom duchu (možná, že z jiných pohnutek, nevím, ale takhle je to naprosto v pořádku a nenapadnutelné). A opět nic: žádná negativní kampaň ani zde v diskuzi, ani změna článku. Pak už bylo jen otázkou času než to někdo přesune. A až potom se objevila štvavá kampaň na ty co to přesunuli, resp. zpětně na ty co to upravili. Já opravdu nevím, co si o tom mám myslet. --marv1N 6. 11. 2008, 19:39 (UTC)

Začátek štvavé kampaně je zde: [7] [8]. Já sem původně žádné morálně vzděračské výroky nepoužíl. --Nolanus C E 6. 11. 2008, 19:49 (UTC)

No vidíš, až teprve já jsme musel započít štvavou kampaň, když se mi něco nelíbilo, kdybych nic nedělal, byla by zde ta třetí varianta, jak jsem psal v prvním příspěvku. A to, že jí (kampaň) nezaložil nikdo z té skupiny protipřechýlení je spíše smutné. Protože ty nic nedělali a potom jenom vraceli přesuny, aniž by se se starali o obsah článku a jiné nové skutečnosti.
Teď vážně, pokud se tě (nebo někoho jiného) něco z toho dotklo, tak se omlouvám. Na druhou stranu je dobře, že jsme to vyřešili ke spokojenosti nás všech a nemusíme se k problému Palinová již nikdy více vracet. --marv1N 6. 11. 2008, 20:27 (UTC)

Nechápu jen, že tu pořád mluvíš o tom, že nic nedělali etc. Na to se tady nikdy nehrálo a je to úplně irelevantní. --Nolanus C E 6. 11. 2008, 20:33 (UTC)

Možná ano, možná ne. Důležité je, že se to vyřešilo, nemá cenu zde tu diskuzi protahovat. --marv1N 6. 11. 2008, 21:00 (UTC)
Zdravim všechny, na sjednocení článku do jednoho tvaru není dlé mého názoru nic svévolného a rozhodně to nebylo takto zamýšleno. Ze stylistického hlediska je přeci špatně, pokud je v jedné větě někdo Palin a druhé Palinová. Jen jsem to sjednotil, protože jsem těch několik Palin považoval za zapomenuté starší editace. Všimněte si, že název článku jsem neřešil a nepřesouval, osobně mi nevadí, když název hesla je Sarah Palin, v nadpisu to vnímám neutrálně. Myslím si ovšem také, že když už mluvíme českým jazykem, tak alespoň v hesle samotném bychom měli respektovat jeho specifika. Otevřu-li si Reflex, Respekt, české deníky, nikde jsem na Sarah Palin nenarazil. Korektor to jednoduše nedovolí. V předposledním Reflexu tak i Češi, žijící v USA s americkým občanstvím volili Palinovou a nikoliv Palin. S pozdravem.--Nadkachna 7. 11. 2008, 13:58 (UTC)

Diskuzi jsem nečetl ale je to jasné[editovat zdroj]

Kdo proklikne tyto tři odkazy má podle mě jasno.--H11 6. 11. 2008, 20:23 (UTC)

Kromě zdejších dvou antičechistů, které ani nechci jmenovat - derefaktorizováno, nejedná se o osobní útok, pokud myslíte že ano, tak ukažte na kterou konkrétní osobu - s vaší šablonou to vypadá, jako bych byl vulgární, takže vracím.62.24.89.211 7. 11. 2008, 21:13 (UTC)

Uvádění přechýlené i nepřechýlené varianty jména[editovat zdroj]

Sarah Louise Palinová nepřechýleně Sarah Louise Palin nevím to jde asi o vtip ne?--H11 11. 11. 2008, 21:53 (UTC)
Trochu jsem to změnil. Ono to bude vždycky trochu ošklivé, protože těch variant je více (myslím, že její rodné jméno by nemuselo být v prvním odstavci). Miraceti 11. 11. 2008, 22:00 (UTC)
Mě spíš připadá jako vtip informace, že byla rozená jako Heathová :-))) Máte k tomu zdroj? --Nolanus C E 11. 11. 2008, 22:03 (UTC)
takže ted ke všem ženám budeme psát přechýleně ová:-):-),.... když neprosadím zrušení doporučeni, ani v Žoku , tak stejně neustoupím:-), napíšu si to vedle:-), měna tom vážně nesejde je to v podstatě nevýznamnost, ale Vas nazor na přechylování nesdílím:-) --H11 11. 11. 2008, 22:09 (UTC)
Mně moc nevadí, že je v článku uvedena i originální podoba jména. Důležité je, že až na vyjímky je upřednostňována přechýlená verze, takže v textu článku se dá normálně skloňovat. Samozřejmě nemá smysl cpát původní jméno všude a rozhodně ne všechny varianty do prvního odstavce. Chceme přeci, aby se čtenář dověděl něco o předmětu článku, nikoli o tom, že prakticky každé ženské jméno je přechýlené. To ví, má totiž středoškolské vzdělání, jak všeobecně předpokládáme. Miraceti 11. 11. 2008, 22:16 (UTC)
Ano a když nevím kudy kam, začnu žvanit o něčem úplně jiném než kam směřuje dotaz...
Moje znění je zcela v souladu s doporučením. Tečka. --Nolanus C E 11. 11. 2008, 22:14 (UTC)
nechci narušovat wikipedii kvůli tomu abych ti dokazal že je to není dobré řešení.:-)--H11 11. 11. 2008, 22:34 (UTC)
Doporučuji poslední sobotní kavárnu MF Dnes. Tam jazykovědec Fidelius docela dopodrobna rozebírá, jaká je funkce přechylování a proč je pro jeho nepoužívání jen ve speciálních případech typu Edith Piaf... --Nadkachna 11. 11. 2008, 22:56 (UTC)
Fidelius??? Radši nemluvit. Je mu 48, ale chová se jako by mu bylo 84. Jeho články sou zpoloviny lamentování o tom, jak je to všechno špatné, když má čtenář štěstí, dostane se k meritu věci v polovině. Docela plýtvání papírem. Jazykovědec... uvádí se, že vystudoval filologii /což není to samé co jazykověda/, ale nikde sem nenašel co přesně. Já osobně doporučuju nečíst, ale jak kdo chce.
@Miraceti: Problém je v tom, že prosazuješ verzi, která se snaží nepřímo tvrdit, že nepřechýleně není česky, což není pravda.
Jinak sem ale nadšen vou velkorysosotí v tom , že poté, co si prosadil znění doporučení, ti jeden z jeho bodů nevadí. :)
Nějak nechápu yačátek této sekce. Má být 158 537 pro Palin x 699 pro Palinovou argumentem pro přechýlenou verzi??? Nebo důkazem, že H11 neomezil vyhledávvání na češtinu? A odkaz na sk.wiki nám má říct co?
BTW, ten zdroj tu pořád nevidím... --Nolanus C E 11. 11. 2008, 23:09 (UTC)
existuje autorita, kterou byste uznal?:-)--H11 11. 11. 2008, 23:17 (UTC)
Přístup trochu svéráz, ale kdo chce kam... --Nadkachna 11. 11. 2008, 23:19 (UTC)
Existuje něco, co by tě donutilo odpovědět na jasně položený dotaz? --Nolanus C E 11. 11. 2008, 23:22 (UTC)
ty tři odkazy jsou jasný naprosto jasný důkaz, který mě stačí, každý kdo to chce videt tak vidí...--H11 12. 11. 2008, 00:40 (UTC)

Důkaz o čem? Že nedovedeš omezit na google vyhledávání na češtinu nebo, že Sarah Palinová je blbost? BTW na zdroj k narozená jako Heathová pořád trpělivě čekám. --Nolanus C E 12. 11. 2008, 00:43 (UTC)

Google zprávy fungují na základě relevatnosti a dalších principech.., vaše omezování nechápu, google zprávy cs jsou rovnou omezené , ale nejsem jeden zablokovaný wikipedista, mě pře kde jedna strana nemá argumenty jen hají svůj pocit nebaví, máte doporučení, kde je dopis z ustavu pro jazyk český, každou jinou autoritu zpochybníte že neni dost zkušená, mé argumenty jsou zde, a to že Vy nesouhlasíte z přechylováním cizích jmen s tím já nic neudělám. --H11 12. 11. 2008, 00:49 (UTC)

No, když se mezi zprávy dostanou hned na přední místa odkazy v jiných jazycích, tak asi moc omezené nejsou, na rozdíl od běžného vyhledávání, tam semi něco podobného nestává. Beru nicméně na vědomí, že zdroj na převratnou informaci, že byla rozená jako Heathová není a asi ani nebude. --Nolanus C E 12. 11. 2008, 00:57 (UTC)

Přidal jsem ten zdroj k tomu, že byla narozena jako Heathová --Tchoř 12. 11. 2008, 07:12 (UTC)

[9] [10] Zajímavé, že by se lidovky pletly? Nevidím důvod, proč dávat rodné příjmení mimo úvod, jména se dávají na začátek, ostatně někdy se v angličtině uvádí i s rodným jménem, jak je v USA obvyklé (Sarah Louise Heath Palin).

Ještě k Fideliovi na vysvětlenou, pro ty, kterým to není jasné: nevím, kde vzal Nadkachna infomaci, že jde o jazykovědce, sám obvykle uvádí, že vystudoval filologii na FF UK. Ovšem filologie se pokud vím obvykle studuje konkrétní /rozhodně na FF UK/, s nějakým jazykem, to už neuvádí prozřetelně . Nevíme tedy jestli je to germanista, romanista, jestli se na UK učil švédsky nebo slovensky etc. (Je zřejmé, že nestudoval bohemistiku, to by jistě uvedl a ta se obvykle uvádí přímo.)

Že publikuje v příloze bulvárního deníku (a Vesmíru) mu samo o sobě důvěryhodnosti jistě nepřidá a standardy a jako odborný texty jeho texty teda rozhodně nevypadají. Jeho teorii o jazykovém svazu (skupině) založeném na měkkosti se mi nikde jinde najít nepodařilo a jako perličku je možné ještě dodat, že dotyčný se dosud nesmířil ani s jazykovou reformou z 50. let, kterou byl odstraněn rozdíl mezi se a ze (známé se stolu x ze stolu), což nezpochybňoval ani Vít Zvánovec. Nevím, zda sám sebe označuje jako vědce, pokud ano, byla podle mě splněna definice pro jeho označení za pseudovědce. Proto mě poněkdu překvapuje, že se ho zastává H11, který se tu snaží vystupovat z vědeckých pozic. Definici pro důvěryhodný zdroj na Wikipedii jistě nesplňuje. --Nolanus C E 12. 11. 2008, 09:19 (UTC)

Mohl bys tedy uvést nějaký článek autora, který je pro tebe dostatečně erudovaný, kde se zdůvodňuje užívání nepřechýlených tvarů? Ať tu diskusi vedeme trochu pozitivně. Pro člověka s takovým rozhledem by to neměl být problém. --Ladin 12. 11. 2008, 11:28 (UTC)


Pro Miraceti[editovat zdroj]

/(česky Edith Piafová/ je to nesmysl , nechci zase narušit wikipedii--H11 13. 11. 2008, 14:46 (UTC)

Ano stejný nesmysl jako Healthová Palinová. Tak proč to tam tlačite?--Sumivec 13. 11. 2008, 14:50 (UTC)
jsou jména kde je zvykem je v češtině uvadet v nepřechýleném tvaru, příklad Edit Piaf , a pak všechny ostatní se přechylují. Čeština tak prostě funguje. Konec tady to by mě zabilo. Tady i vysvětlení proč to tak je Wikipedie:Přechylování ženských jmen--H11 13. 11. 2008, 14:52 (UTC)
Škoda, že si sám alespoň nepřečtete doporučení, kterým zdůvodňujte své mazačské zásahy :-( Navíc (ač se Vám to libí či ne) je Sarah Palin správně česky a je běžně používáno. Článek Sarah Palin jsem založil a významně se podílel na její tvorbě. Pokud hodláte i nadále pokračovat v mazání v článcích rozporu se pravidly WP, nezbude mi patrně jiná možnosti než požádat o zásah WP-komunitu. --Sumivec 13. 11. 2008, 15:17 (UTC)
já ho četl, zvlášť dopis z ustavu pro jazyk český, doufam že nesmyslný bod 3. bude vypuštěn--H11 13. 11. 2008, 15:22 (UTC)
Pokud četl a záměrně ignoroval, tak nemám slov :-( --Sumivec 13. 11. 2008, 15:24 (UTC)
já jsem ho četl,ale jak jsem psal níže tuto pasáž sem přehlédl protože jsem očekával že vycházíz dopisu UPJČ.--H11 13. 11. 2008, 15:32 (UTC)

Za prvé je to demagogie - sou jména, kde se v češtině nepřechyluje, kde se přechyluje i kde se běžně používá obojí. Vymyslet nesmyslný příklad dokáže každý.

Mimochodem doporučení jasně říká, že Článek musí obsahovat i původní jméno, které nositelka sama používá, ať už doma, nebo ve světě. Ale aspoň je teď jasné, o co Miracetimu a H11 opravdu jde. --Nolanus C E 13. 11. 2008, 15:09 (UTC)

Omlouvám se tento bod doporučení sem přehlédl, to stačilo napsat hned.--H11 13. 11. 2008, 15:14 (UTC)

No, víš, nechci /k tobě už podruhé/ sarkastický, ale tak nějak bych očekával, že člověk, kdo bude tak nadšeně a s takovou vervou revertovat /jak článek tak to doporučení samotné/ a natolik se tím ohánět, bude aspoň trochu vědět, o čem je řeč a přečte si to. To doporučení samotné - bez té omáčky - má 7 bodů a 8 řádků proboha! --Nolanus C E 13. 11. 2008, 15:24 (UTC)

já jsem ho četl,ale jak jsem psal níže tuto pasáž sem přehlédl protože jsem očekával že vycházíz dopisu UPJČ.--H11 13. 11. 2008, 15:32 (UTC)

Chtěl bych všechny zde diskutující upozornit na můj návrh na změnu doporučení Wikipedie diskuse:Přechylování ženských jmen#Návrh H11 na změnu bodu 3.--H11 13. 11. 2008, 16:00 (UTC)


Odemčení[editovat zdroj]

Sarah Louise Heathová Palinová (Sarah Louise Heath Palin) považuji za kompromisní a nejlepší řešení vynechá se nesmysl s tím anglicky: čínsky: rusky: , a nebude několik řádek plných různých variant tohoto jména (Sarah Palin,Sarah Palinová, Sarah Louise Palin, Sarh Louise Palinová.......) --H11 23. 11. 2008, 11:47 (UTC)

Určitě lepší než to, co je momentálně v článku. --Cinik 23. 11. 2008, 14:24 (UTC)

Sarah Palin vyzývá k (odvetnému) útoku na Českou republiku[editovat zdroj]

dailycurrant.com. Nevím, zda-li by o tomto "nedorozumnění" neměla být zmínka, když už musel reagovat Petr Gandalovič, velvyslanec ČR v USA... --Kusurija (diskuse) 27. 4. 2013, 07:30 (UTC)

Myslíte o tom nedorozumění, že satirický časopis vypustil mediální podvod, který několikero vážených médií ve světě ke své velké ostudě omylem převzalo jako seriózní zprávu? http://www.denik.cz/ze_sveta/satiricky-list-vlozil-palinove-do-ust-vyzvu-k-utoku-na-cesko-20130423.html --Hašašín (diskuse) 27. 4. 2013, 07:34 (UTC)