Diskuse:Dějiny filmu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 10 měsíci od uživatele Makakus61 v tématu „silně zavádějící název

IMHO velice dobré. Drobná maličkost "černobílý" se píše bez rozdělovníku resp. bez pomlčky dohromady. ** Zdravím MiroslavJosef 12. 3. 2010, 15:21 (UTC)

Děkuji za názor a děkuji za připomínku, jen jsem psal opisem z black-white. Hned to opravím. --Draffix 12. 3. 2010, 15:31 (UTC)


Není globállní[editovat zdroj]

Prozatím mi to připadá dost amerikocentrické. V článku to vypadá, jako by neexistovaly takové přelomové filmy jako Křižník Potěmkin (a celá ruská avantgarda), Metropolis (a celý německý expresionismus), Extase (alespoň jeden slavný český film, šokující ve své době zobrazením nahoty), Andaluský pes (experiment Buněla a Dalího), a další. Po odříznutí asi třetiny textu do samostatného článku by z toho ale mohly být kvalitní dějiny amerického filmu. --Postrach 6. 4. 2010, 18:13 (UTC)

Abych přiznal barvu tak mi to taky tak přijde. Ještě na tom dělám, dokončím všechny desetiletí a pak to nějak poupravuju a pozkracuju a uvidím co dál. Zatím to nechávám rozpracované protože zdrojů a hlavních událostí je opravdu hodně a nevím co všechno tam mám vložit, takže udělám a na konci to finálně upravím. České filmy dodělám nejspíše až na konec, to by mělo být to nejlehčí. Později budu i přesto muset nechat mnoho částí "americké", protože přece jen filmová historie od 45. let se především přelila do USA. No uvidím, ale jak říkám, nechávám to rozpracované a až na konci se do mě pusťtě :-) --Draffix 6. 4. 2010, 19:09 (UTC)
Nejen do USA. Dost podstatný byl i italský neorealismus (Fellini), česká Nová vlna, japonské historické filmy (Kurosawa) nebo katastrofické snímky, indický Bollywood, korejské akční, a asi by se našly i další. --Postrach 7. 4. 2010, 15:54 (UTC)
Jasně, mrknu se a pokusím se něco najít i v cizorodých literaturách. Momentálně avšak není dost času chodit do knihovny, ale hned jak nějaký bude tak se tam vypravím. --Draffix 8. 4. 2010, 08:43 (UTC)
Těším se. Doporučil bych do amerických filmových dějin ještě nějak včlenit odkaz na dost podstatný Produkční kodex, který na desítky let ovlivnil tamější tvorbu i politiku dovozu filmů. --Postrach 8. 4. 2010, 11:31 (UTC)
Na MPAA jsem v literatuře už narazil, ale upřímně jsem ho asi přeskočil. Vím kde jsem ho viděl tak se na něj mrknu a pak ho sem vložím - když máte několik knih které mají cca 700 stran tak přece jen nelze vše přečíst a vložit, vybírat to nejpodstatnější dá opravdu zabrat, ale když sem se do toho pustil tak to taky dokončíl. Každopádně díky za dodatečné info. --Draffix 8. 4. 2010, 16:32 (UTC)

Chtěl bych se zeptat, zda-li je úprava z "14-ti minutovou práci" na "14minutovou práci" gramaticky správná, moc mi to nepřijde vhodné. --Draffix 27. 6. 2011, 09:40 (UTC)

Je to zcela správně, viz české číslovky, pravopisné rady a vyjádření ÚJČ. --G3ron1mo 27. 6. 2011, 09:50 (UTC)
Děkuji, hledal jsem to, ale nenašel. Hned jsem o něco chytřejší. --Draffix 27. 6. 2011, 14:15 (UTC)

silně zavádějící název[editovat zdroj]

Nejedná se v žádném případě o "dějiny filmu", ale o "dějiny počátků filmu", tedy o období rychlého vývoje filmové techniky i filmové řeči od jakési "nuly" po nastolení "pevných základů". Je to podobné jako např. zakončit dějiny automobilismu rokem 1950. Chápu, že pojmout dějiny filmu alespoň po celé 20. století by byl mnohem, mnohem náročnější úkol z hlediska studia velkého množství podkladů a jejich smysluplného zpracování než si prostě přečíst povinného prastarého klasika Sadoula :-), přestože lepších cizojazyčných pramenů je celá řada. Řešením bude změnit matoucí název tak, aby vyjadřoval obsah, např. na již zmíněné Dějiny počátků filmu (s následným upřesněním v článku - do r.1950). Navíc je zde nepatřičně (stejně jako v Sadoulovi) smíchán vývoj filmové techniky a vývoj umělecký, což jsou dvě témata. Opět přirovnám k automobilismu - jedna věc jsou nejslavnější závodníci, závody, vítězství a stáje, druhá je vývoj motoru, karosérie atd., i když technické pokroky ovlivňují výkon řidičů. Celé mi to trochu připadá jako mišmaš, subjektivní, politicky korektní výcuc - třeba zcela zásadní a přelomové Intolerance a Zrození národa nejsou pro jistotu vůbec zmíněny podobně jako nejvýznamější dokumentaristka všech dob Leni Riefenstahlová! Tento tvar může však posloužit uchazečům o studium a studentům filmových škol, kteří jsou příliš líní než aby si přečetli původní zdroje. Tedy téměř všem. Zpracování poválečného vývoje filmu by však byla mnohem záslužnější práce, protože zdrojů je výrazně méně a vývoj filmového jazyka byl ohromně zajímavý a přelomový po každé další desetiletí - sociální dramata, nová vlna, cinema verité, psychologická dramata..., zdokonalování všech filmových žánrů a příchod nových, rozvoj dokumentu, příchod televize, seriálů, vrcholná díla světové kinematografie... A z vlastní zkušenosti mohu říct, že právě v tomhle období se studenti bezmocně plácají, nenašli totiž nic pořádného na wiki :-)) --Makakus61 (diskuse) 21. 6. 2023, 14:59 (CEST)Odpovědět