Diskuse:Brdská vrchovina

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesnost a přesunout[editovat zdroj]

Brdy jsou jednou ze tří jednotek Brdské vrchoviny. Uvedené členění zcela neodpovídá geomorfologickému členění Čech. Navrhl jsem přesun, protože článek spíše odpovídá heslu Brdská vrchovina. -xfi- 08:27, 30. 9. 2007 (UTC)

Pokud bychom měli brát celou věc důsledně, pak Brdská vrchovina se skládá hned z 6 geomorfologických jednotek: 1) Hořovická brázda; 2) Karlštejnská pahorkatina; 3) Brdy; 4) Hřebeny; 5) Křivoklátská vrchovina; 6) Lánská pahorkatina. - viz: Demek a kol., Geomorfologie Českých zemí,str. 156-161, ČSAV Praha, 1965. Už z toho je jasné, že článek se zabývá pohořím Brdy v užším slova smyslu (tak jak je např, chápe J.Čáka a řada regionálních autorů). Jde tu o to, že to vše, co geomorfologie zahrnuje do Brdské vrchoviny, představuje krajiny, které jsou v mnohém naprosto odlišné - a to nejen utvářením povrchu, tak zejména klimaticky, historicky, etnograficky, rozdílnou faunou i flórou. Zejména jsou tu velké odlišnosti mezi Brdy v užším smyslu, kam by se podle výše uvedeného rozdělení řadily Brdy a Hřebeny a ostatními součástmi Brdské vrchoviny. Pokud pak budeme hovořit o Brdech v užším smyslu, jak to také činí článek, pak doporučuji se držet místních zvyklostí, které sice nebyly prozatím zakotveny jako nějaký úzus (ono se až do nedávna veškeré zmínky o Brdech záměrně potlačovaly a vědomost o nich mezi naší populací je skutečně zcela minimální), ale vcelku přesně a výstižně označují jako Brdy : a) Hřebeny (od Litavky na SV až po Zbraslav); b) vlastní Brdy (od Litavky nejprve na JZ, posléze na J a JV až po čáru Březnice - Bělčice - Kocelovice - Mladý Smolivec); c) Příbramská pahorkatina, v odborné literatuře také někdy nazývána Příbramské podhůří (oblast zhruba od vrchu Pichce (572m) obklopující od východu a jihu Příbramskou kotlinu, aby se v sedle u obce Láz (600m) napojila na vlastní Brdy).

Jak mezi místními v příbramském, tak i třeba rokycanském, strašickém, hořovickém, rožmitálském, hostomickém i dobříšském regionu, ale dokonce i mezi těmi, kteří se o Brdy zajímají v celorepublikovém rozměru jsou pak vlastní Brdy rozdělovány do dalších částí - tzv. Střední Brdy (což je zhruba, ale ne přesně, především území současného vojenského újezdu Brdy/Jince), tzv. Jižní Brdy (což je zhruba území současných přírodních parků Brdy a Třemšín) a k těmto jsou pak ještě přiřazovány Hřebeny a Příbramská pahorkatina/podhůří, jakoby se jednalo o jednotky na stejné úrovni.

Z uvedeného vyplývá, že je v tom členění dosti zmatek - a není vyloučeno, že vyvystane nezbytnost, aby se naše odborná veřejnost k celé otázce znovu vrátila. Přesto však si nejsem jist, zda by bylo vhodné nazvat článek "Brdská vrchovina" - měl by se pak logicky zabývat mnohem rozsáhlejším územím, než si patrně klade za cíl, protože je zcela evidentní, že v jeho záběru jsou jen Brdy v užším smyslu - tedy vlastní Brdy a Hřebeny (a Příbramská pahorkatina). I z důvodu větší srozumitelnosti pak doporučuji využívat i místně obvyklé dělení na Hřebeny, Střední a Jižní Brdy a Příbramskou pahorkatinu. Na druhou stranu se domnívám, že do tohoto článku už příliš nepatří pásmo Radče, které je obecně přiřazováno ke Křivoklátské vrchovině (ta sice je také součástí Brdské vrchoviny, ale charakterem povrchu, klimaticky, florou i faunou, historicky a etnograficky s ní již mnoho společného nemá. --Brdy-res publica 15:03, 30. 9. 2007 (UTC)

Pokud chceš používat starší členění, tak to odcituj. Od roku 1965 uplynulo mnoho let a geomorfologické členění se poněkud změnilo (ISBN 80-7011-913-6). Prakticky stejné členění se uvádí už v Zeměpisném lexikonu ČSR, Hory a nížiny z roku 1987. Jednotky jsou vymezeny poněkud jinak, než je uvádíš ty. Podle 10. bodu Wikipedie:Co_Wikipedie_není nemají vlastní výzkumy na Wikipedii místo (takže tvoje doporučení nejsou na místě). Pokud je článek jasně fyzickogeograficky zaměřen, pak si to členění nemůžeš vymýšlet – prostě žádný vlastní výzkum. Brdská vrchovina je vyšší geomorfologickou jednotkou (celek) než Brdy, Hřebeny, Příbramská pahorkatina (podcelky). -xfi- 16:00, 30. 9. 2007 (UTC)
Omlouvám se, měl jsem doma k disposici jen tu mnou uváděnou starší literaturu. Popravdě - osobně mi tamější členění připadalo právě v prípadě Brd a Brdské vrchoviny jako velmi nevhodné. Tohle je podstatně vhodnější. V takovém případě, pokud se chápe jako Brdska vrchovina vlastní Brdy, Hřebeny a Příbramská pahorkatina, je to tak jen dobře a naprosto souhlasím s přesunem.

Při popisech jednotlivých částí sice bude třeba trochu válčit - ty "Střední Brdy" a "Jižní Brdy" jsou totiž neuvěřitelně zažité, nicméně to lze celkem dobře vysvětlit a pracovat s tím. --Brdy-res publica 17:23, 30. 9. 2007 (UTC)