Diakonie Středisko celostátních programů a služeb

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Diakonie ČCE - středisko celostátních programů a služeb
ZkratkaSCPS
ZakladatelDiakonie Českobratrské církve evangelické
Vznik2011
Typnestátní nezisková organizace
Právní formacírkevní právnická osoba
Účelsociální služby
SídloPraha
PůsobnostPraha a celá ČR
ŘeditelDavid Michal
Oficiální webwww.scps.diakonie.cz
Datová schránkarm2cdyr
IČO48136093 (VR)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Středisko celostátních programů a služeb patří mezi jedno ze středisek Diakonie ČCE. Zabývá se různými oblastmi práce s lidmi z okraje společnosti. Středisko sídlí v Praze, jeho služby mají ale celorepublikovou působnost[1].

Služby střediska[editovat | editovat zdroj]

V současné době poskytuje středisko 4 programy[2]:

  • Středisko pro zrakově postiženésociální a pastorační služba pro lidi se zrakovým a kombinovaným postižením, středisko provozuje zvukovou, braillskou a digitální knihovnu především z oblasti křesťanské literatury; středisko pořádá také různé druhy setkávání lidí se zrakovým postižením.
  • Alternativní komunikace pomocí tabletu
    Středisko Lifetool – sociálně aktivizační služba pro lidi se zdravotním postižením a pro seniory. Lifetool nabízí různé speciální pomůcky pro alternativní komunikaci a pro práci s počítačem pro lidi s postižením, pořádá školení pro seniory v oblasti používání nových informačních technologií.
  • Program Férová práce – program pomáhá obětem obchodu s lidmi, pracovního vykořisťování, komerčního zneužívání i obětem trestné činnosti. Středisko za tímto účelem provozuje azylový dům pro muže, ženy a páry. Nabízí také krizovou pomoc přímo v terénu. Klientům je poskytována podpora při vyřizování dokladů, doprovod na úřady, materiální pomoc či právní poradenství.
  • Program práce s migranty a uprchlíky – ve středisku pracují s azylanty i s migranty, kteří chtějí najít v české společnosti nový život. Prostřednictvím projektu DOMA jsou cizinci zapojování do běžného života v místní komunitě, především ve spolupráci se členy místních evangelických sborů a různých dobrovolníků. Rodiny i jednotlivce podporují pracovníci rovněž v oblasti materiální. V ZZC Bělá pod Bezdězem vede středisko šicí dílnu pro místní klienty. Pracovníci rovněž organizují různé přednášky a besedy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pomoc má mnoho tváří : čtvrtstoletí obnovené Diakonie. Praha: Diakonie ČCE 67 s. ISBN 9788087953068, ISBN 8087953061. OCLC 900136371 
  2. SLUŽEB, Středisko celostátních programů a. NAŠE SLUŽBY. Středisko celostátních programů a služeb [online]. [cit. 2018-07-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]